BELKİ DE 11 yıl boyunca Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’a hitaben en çok yazdığımız yazı konularından biri de İstanbul ve Ankara’da “Güçlü bir Kahramanmaraş lobisi” oluşturulması yönünde olmuştur.
Maalesef ki Poyraz Başkan bu konuyu hiçbir zaman ciddiye almadı, bu konuda kılını dahi kıpırdatmadı. Oysa böyle bir oluşuma belediye olarak destek vermiş olsaydı, sadece memlekete katkının ötesinde kendisine de büyük bir siyasi güç oluşturabilirdi.
Dilimizde tüy bitti, bunu her fırsatta kendisine de söyledik ama belki farkında bile değildi ne dediğimizin, çünkü Allah işini rast getirsin, bildiğiniz gibi istişare ve insanları dinleme hususunda problemleri vardı.
Neyse, geçmişe mazi derler, bugüne hatta yarına bakalım…
Oysa bakın diğer illerle, özellikle İstanbul’daki güçlü lobileri ile hem siyasette hem de ticarette nasıl da güçlüler.
İstanbul’un 85 milletvekili var. Zaman ayırıp TBMM sitesine girip vekillerin biyografilerini okudum. 85 vekilden 79’u Anadolu’nun değişik illerinde doğup büyümüş ama gidip İstanbul’dan vekil seçilmişler.
Yani komşu ilimiz Gaziantep’ten 12 kişi milletvekili seçilmiş ama bu kentin 4’de İstanbul’dan seçilmiş vekili varsa, mecliste bu kent 16 vekil ile temsil ediliyor.
Keza İstanbul’un onlarca belediyesi var ve buraların belediye başkanları hep Anadolu’nun değişik kentlerinden gelip oralara yerleşmiş insanlar.
Unutmayalım! “Siyaseten güçlü olan kentler, ticareten de güçlenir!”
İstanbul’da gönüllü elçilerimiz de var
SAĞLIK problemlerimiz nedeniyle geçen haftayı İstanbul’da geçirdik sağolsun Kent Maraş Derneği Başkanı Bilal Ardıç’ın yaptığı organize ile üst üste birkaç gün İstanbul’daki hemşehrilerimizle bir araya gelip Maraş sohbetleri yaptık.
Başta Bilal Ardıç olmak üzere Avukat hemşehrimiz Bekir Dedeler, Zeki Bahçe, Recep Tecirli, Sait Yardımcı…
Gecenin geç saatlerine kadar baştan sona “Maraş” üzerine sohbet ettik. Hemşehrilerimizin her biri adeta “Gönüllü Maraş elçisi” konumundalar.
Özellikle kentimizin tanıtımı adına çok şey yapmak istiyorlar. Tek istekleri, “yeter ki destek verilsin” diyorlar. Özellikle bu yeni dönemde, bu kez Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Erkoç’tan çok umutlular ve işbirliği yapmak istediklerini beyan ediyorlar.
“Elçiye zeval olmaz” derler. Biz de bu vesile ile Erkoç Başkana bu samimi diyalog çağrısını iletmiş olalım…
Dondurmam Gaymak bir fırsatmış ama…
ASLINDA tabi ki yeni bir film değil ancak ben birkaç gün önce izleme fırsatı yakaladım.
Filmi izleyince çok üzüldüm böyle bir sinema eserinin konusunun Maraş’ta geçmemiş, filmin Maraş’ta çekilmemiş olmasını kıskandım.
Ali Usta Muğla'nın bir köyünde dondurmacıdır, ama yabancı markalı dondurmalar karşısında satışları epeyce kötüleşmiştir. Oysa bizim Ali Ustanın dondurmasında süt vardır, salep vardır, şeker vardır; yani aslında birebir gerçek Maraş Dondurmasıdır. Oysa öbürleri içinde karışımların ne olduğunu kimse tarafından bilinmeyen, hormonlu gibidirler.
Dondurmacı Ali Usta işin sırrını keşfeder. Bunlar sütten çalıyor, salepten çalıyor, şekerden çalıyor, ama reklâma para yatırıyorlar. O da reklâma soyunur, yerel bir televizyona reklâm verir.
Çin malı bir motosiklet alır, arkasına bir de römork yapar ve Ali Ustanın “Dondurmam Gaymak” macerası başlar.
Film yüzde yüz yerli bir filmdir. Ege insanının yaşamıyla, görenekleriyle, hoşgörüsüyle…
Bir kere bu filmin en büyük özelliği, başroldeki tiyatro oyuncusu Turan Özdemir'den başka her oyuncunun filmin çevrildiği kasabadan, köyden oluşudur. Film çevirmemişler, adeta hayatlarını oynamışlar; tıpkı konuştukları gibi, oynadıkları gibi, yörelerinin kültürünün de reklâmını yapmışlar.
Yönetmeni Muğlalı, oyuncusu Muğlalı, mekânı Muğlalı, konuşması Muğlalı...
“Nasıl bir film?” derseniz, “Hem ağla, hem de gül!” Tıpkı Frenklerin “trajikomik” dedikleri cinsten…
Kaç iktisatçı, kaç toplumbilimci kaç kitap yazarsa yazsın, hiçbiri, küresel kapitalizm karşısında “Dondurmam Gaymak” kadar etkili olamaz, anlatamaz.
Düşünsenize dostlar, böyle bir film Maraş sokaklarında çekilse ve Maraş dondurması adı kullanılsa ne büyük bir reklâma imza atardık.
Tabiî ki iş işten geçmedi.
İş, yine yeni dönemde Büyükşehir Belediye Başkanına düşüyor!