Türkçemizin katili galiba bizim yeni nesil ?

Nasıl olmasın ki : Anam şafakla kalkar, saçanın üzerine koyduğu kazanın altına çalı çırpı sokak, üfleyerek bizlere şora “Çorba” pişirir sabah ezanı ile şoramızı veya lepemizi içerdik.. pıt pıt lepesini de çok severdim..!

Bundan sonra da bir kuşluk yemeği yenirdi.. yani öğle ile sabah arasında bir kuşluk yemeği ! ara öğün gibi bir şey.. sabah güneş doğmadan çalışmaya başlayan insanımız kuşluk yemeği yiyerek ara gazı almış olurdu..

Samimi itiraf edeyim: Kuşluk kelimesini unutmuştum..

Nasıl unutmayalım ki ? , istemesek bile bize Türkçemizin katilleri unutturuyorlar.. kuşluk yemeğini adını bile söyleyemediğim, yanlış olmasın diye yazarken kırk defa baktığımı Burnch yaptılar !.. bize biz olduğumuzu unutturdular..!

Ankara merkezli : Kahramanmaraş Eğitim Vakfı Başkanımız Mahmut Bayazıt , kuşluk yemeği diye söyleyinceye kadar ben unutmuştum.. söyleyince hatırladım.. Başkan Bayazıt son ziyaretinde geçtiğimiz gün sohbet ettik.. Ankara da ayda bir de olsa Kuşluk yemeği yiyoruz , bir araya geliyoruz “ sözleri ile o yemekler aklıma geldi..

Kuşluk yemeği mi ? Burnch mu ?

Kuşluk sözcüğü Maraşlı bir kelime mi ? : Kuşluk, güne ait bir zaman dilimidir. Arapça karşılığı duhadır. Güneşin doğuşundan kırkbeş dakika sonrasında başlar ve öğle vaktine kadar devam eder. Halk arasında sabah ile öğle vakitleri arasında kalan zaman dilimi olarak da tanımlanır.

Bu zaman diliminde kuşluk ya da Duha namazı kılınması tavsiye edilir.

Hac ve Umre ziyaretine gidenler görürler, Sabah namazından sonra Kur’an-ı kerim okuyarak ışıkların sönmesi beklenir ışıklar sönünce iki rekat namaz kılarak evlerine kuşluk yemeği yemeye giderler..

Bu zaman diliminde, öğle vaktine yakın bir zamanda yapılan yemek, kuşluk yemeği olarak da bilinir. Son dönemde açık büfe Kahvaltıda hafif yemekler de bulunduğu takdirde, kuşluk yemeği olarak bilinir. Yada gavurca adı ile brunch da olsa bile..

Her iki kahvaltı türü de İngilizce'de brunch olarak adlandırılır.

Burada biraz durmak istiyorum: AB birliği biz sizi almayacağız diyor, başvurumuzu donduruyor ya !..

Bizde ısrarla diyoruz ki : Kuşluk yemeğini “ Burnch “ yaparız, arkadaşlar açık büfe Burnch gidiyoruz deriz.. ne olur bizi alın diye yalvarışımız herkes duyar gibi !..

Niye son dönemde biz kişiliğimizi kaybettik..!

Kuşluk yemeğini : Burnch yaptık, benim dilim dönmüyor söyleyemiyorum söyleyen varsa buyursun AB girsin !..

Neyse bu ayrı bir konu : Ancak Kahramanmaraş Eğitim Vakfı Başkanı Mahmut Bayazıt beye teşekkür ediyorum, Türkçemize sahip çıkarak, Kuşluk yemeği dediği için..

Buradan şuraya gelmek istiyorum:

Ankara ‘dan iki defa Kahramanmaraş merkeze anne ve baba yurduna gelen hemşerilerimizin Ankara da ki kuşluk yemeklerine bizlerinde katılması gerektiğini sevgili okurum Abdulhâkim Eren hocamla paylaştım..

Bu düşüncemizi çok beğendi.. dillendirmemizi istedi..

Şöyle bir cumartesi günü akşam Kahramanmaraş’tan Ankara ‘ya Belediye Başkanlarımız, Valimiz, Sivil toplum kuruluşları başkanları, buradan Ankara’ya gitsek, Başkan Mahmut Bayazıt organize edeceği bir kuşluk yemeğine katılsak.. Ankara da bir araya gelsek.. Ankara kardeşliği göstersek..

Bu kuşluk yemeğinde : Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak bey, Milletvekillerimiz olsa, hep beraber kuşluk yemeği yerken Kahramanmaraş meselelerini konuşsak, Ankara

Kahramanmaraş kaynaşmasını sağlayarak akşam şehrimize dönsek çok güzel olur diye düşünüyorum..

Belki başlangıçta şunu yapa biliriz..

Kahramanmaraş Eğitim Vakıf ‘nın şehrimizde ki Kahramanmaraş temsilcileri, birkaç gönüllü ile Aralık ayında yapılacak olan Kuşluk yemeğine katılarak bu işin alt yapısı oluşturularak 2017 yılının ocak ayında, böylesine geniş katılımlı bir kuşluk yemeğinde : Ankara da yaşayan Kahramanmaraşlılarla, şehrimizde ki sivil toplum kuruluşu temsilcilerini Ankara da kuşluk yemeğinde bir araya getirerek.. Kuşluk yemeğinin Ankara kardeşliğini sergileye biliriz diye düşünüyorum.. kabul görürse !..

Ankara da lobimiz çok önemsediğim bir konu.

Bunu yapmanın yolu da Kahramanmaraş Eğitim Vakfı Başkanı Mahmut Bayazıt, başkanımızla sıkı diyalog içinde olarak karşılıklı toplantıları yapmakta fayda var..

Sürekli konuşursak aşamayacağımız bir engel yoktur..

Kuşluk yemeği de bunun bahanesi olmalıdır..

Bir Ankara da bir Maraş’ta yapılması ile çok güzel sonuçlar alınacağına inanıyorum..

Teklif bizden, karar Kahramanmaraş Eğitim Vakfı yönetiminden diyorum..

İyi günler..