BAŞKENT’TE genç bir gazeteciyken, önümüze konan İran örneği ile Milli Görüş’e hep uzak dururdum.  Ki bu durum, ta ki Necmettin Erbakan - Tansu Çiller ortaklığına kadar da devam etmişti.

Bulduğum her fırsatta günübirlik dahi olsa memleketim Kahramanmaraş’a gider, oradaki yerel politikayı da izlerdim. Gündelik yerel politikaya burun kıvırıyordum ama yine de göz ucuyla takip etmekten de geri durmuyordum.

O günün yerel politikasında Kahramanmaraş Belediyesi Özal’ın Anavatan’ından Erbakan’ın Refah Partisi’ne geçmişti. Başkan Ali Sezal’ın yanında başkan yardımcısı ise çiçeği burnunda genç bir avukat olan bugünün Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak’tı.

Gençlik aksiliği işte! Çok modern bir görünümü olsa da önyargı ile Refahçı diye uzak duruyordum ama o günlerde Kahramanmaraş’ın güçlü yerel gazetesi Öz Hakimiyet’in gönüllü yazarlığını yapan biri olarak o bize özel ilgi göstermişti.

Neyse...

İşte o günlerde “Belediye Başkan Yardımcısı” sıfatını taşıyan genç ama gençliğine rağmen müthiş bir vakur ve ağırbaşlılık içinde olan adamın bana gösterdiği sıcaklığa, tamamen insani duygularla yaklaşıyordum.

Gıpta ile karışık haset duygusuyla içimden şöyle geçiriyordum: “Ulan adam hem genç, hem de şehirli. Bir de başkandan sonra en önemli makamı kapıvermiş!”

Ve ben önyargılarımdan arınıp, önsezimle ile o adama bir mim koymuştum: “Bundan bir şey olacak!”

Ayrıca o günün şartlarında meydanın boş bırakıldığının farkındaydım.

Çünkü, isimlendirmeyeyim ama o günkü Refah’ın Kahramanmaraş teşkilatında kimisini taşkın bir şakacı, kimisini kibirli bir snop, bazılarını fazla köylü, ötekini acayip renksiz, berikini kifayetsiz bir muhteris, bir başkasını ise fazla hırslı bulurdum.

O günün yerel gazete arşivleri hâlâ duruyor, yazılarımdaki kehanetim çıktı: “Veysi Kaynak hepsinin arasından sıyrıldı ve bir şey oldu!”

Belediye Başkanvekilliği, sonra kısa bir ara akrabası Uncular Pamuk’ta yöneticilik, ardından Ak Parti İl Başkanlığı, liderin (RTE) gözbebeği durumunda bir dönem milletvekilliği, ardından listeden silinip boşta kalması ve sonrasında bir “Anka Kuşu gibi küllerinden yeniden doğup Adalet Bakan Yardımcısı olması…”

Uzun, upuzun bir macera!

Bu uzun macera sayesinde onun iyi kötü her haline şahit olduk ve şimdi “bir Veysi Kaynak imgesi”ne sahibiz.

Peki kimdir Veysi Kaynak?

Elbette “iyi” diyeni de bulacaksınız, “kötü” diyeni de…

Kimisi için “vefasızdır”, kimisi için “ekipçidir”… Kimisi için “güvenilmezdir”, kimisi için “sırtını dayayacağın” biridir… Kimisi için “partisine çok emek vermiştir", kimisi için "Leyla Kadir gecesinde doğmuş bir şanslıdır"… Kimisi için “risk almayan bir korkaktır", kimisi için “cesur yürektir”… Kimisi için “entrika politikacısıdır”, kimisi için “oyunu kuralına göre oynayan”…

Velhasıl adı üzerinde yüzlerce değişik yorum yapılabilecek biridir çünkü hep sahne spotları üzerindedir.

SİYASETİN DENGELERİ DEĞİŞİYOR!

ASLINDA yerel politikayı hayatının hiçbir döneminde fazla ciddiye almamış benim gibi biri için ise, “İflah olmaz bir Veysi Kaynak tarafgirliği” objektifliğimi elimden almıştır.

Zor zamanda yerel politikada “demokratik çıkışlar” yapmıştır, takdir etmişimdir, sonra “geri adım” atmıştır, sinir olmuşumdur ama hiçbir zaman kendimi Veysi Kaynak’a karşı hissettiklerim üzerinden ifade edememişimdir.

Ve bugün...

Hem onun için hem yerel politika için bir dönüm noktasındayız. Bütün projektörler şu anda onun üstünde, bütün saatler, bütün takvimler onu gösteriyor.

İki gün sonra yani 10 Şubat hem onun için hem de yerel politika için bir dönüm noktası. “Veysi Kaynak, yüzde 99.9 ihtimalle halen yürütmekte olduğu Adalet Bakan Yardımcılığı görevinden iki gün sonra (10 Şubat) istifa ediyor.” Kaynak, sağlamcıdır, muhtemelen Ak Parti Kahramanmaraş listesinden banko seçilecek sıradan yeniden milletvekili adayı yapılacaktır.

Şimdiden hayırlı olsun diyebiliriz, artık bölgede siyaset yeniden şekillenecek, bazı taşlar yerinden oynayacak, hasar vermese de bir deprem yaşanacak.

Artık güçlü milletvekili ve muhtemel bakan adayı olacağı düşünüldüğünde o “güç”le yerel politikada da “en belirleyici aktör” durumuna gelecek.

Velhasıl kelam şu saatten sonra Veysi Kaynak’ın muhtemelen sevenleri ve taraftarları daha da artacaktır. Ama ona naçizane tavsiyemiz Üstadın da dediği gibi: “Yola çıktıklarını yolda bulduklarına değişirsen; hem yolunu kaybedersin, hem dostunu!”

Aman dikkatli ol, yolun açık olsun Sayın Bakan!