Ana muhalefet partisi, yani iktidar alternatifi Cumhuriyet Halk Partisi, halkın partisi Kılıçdaroğlu’nun yeni CHP’si. “İktidar karşısında muhalefet yok” diyenlere inat, ülke sorunların çözümüne yönelik çok önemli projeler ortaya koymaktadır.

Yeni CHP, artık pozitif siyaset ve yapıcı muhalefet adına belki de en önemli çıkışını “Kürt” meselesi de yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştü ve Sayın Başbakan’ın “kabulleneceği bir teklif” sundu, bunu hep birilikte gördük.

Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündemi, Uludere faciası, terör ve Kürt sorunu gibi önemli konuların dışına taşıyıp kürtaj ve sezaryen eksenine oturtmaya çalıştığı bir ortamda, yaptığı çıkışla CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu dikkatlerin yeniden terör ve Kürt sorununa odaklanmasını sağladı.

Aslında Kemal Bey, yeni bir şey söylemedi, yeni bir öneri gündeme getirmedi. Bir yıl önce seçim kampanyası sırasında da sürekli dile getirdiği, terör sorununun çözümünde “akil adamlar komisyonu” önerisini yenilemiş oldu. Kemal bey’in bu tutum ve davranışları hiç kuşku yok ki, ülkesin var olan sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak.

Ancak bu işin zamanlaması önemliydi. PKK terörünün tüm azgınlığı ile canlı bombaları kullanarak etkisini hissettirdiği, her gün şehit cenazelerinin kalktığı, anaların ağladığı bir ortamda bu teklifin güncellenmesi kuşkusuz etkiyi arttırdı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kurmaylarının geliştirdiği öneriyi bir yandan Meclis’e, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sunulmasını sağladı, diğer yandan da ayrıca bu konuyu görüşmek içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talep etti ve görüştü.

Bu sorunu siyaset çözecek. Ama 35 yıldır çözememiş, daha fazla CHP ve Kılıçdaroğlu’nun muhtemelen terör ve Kürt meselesinin çözümü konusunda düşündüğü, geliştirdiği bir plan taslağı var. Ancak şimdilik bunu tartışmaya açmıyor. Bu konuda kendisini de bağlamıyor, ortak çözüm bulalım çağrısı yapıyor diğer siyasi partilere ve topluma.

Bu nokta son derece önemli, bugün Ülke’nin bu en önemli, en çetin meselesinin çözümü konusunda hangi siyasi parti bir plan önerse diğerlerinin karşı çıkmak yerine katkı sağlaması gerekir.


Ayrıca, önerilecek formülün siyasi getirisinin yanı sıra belki de getirisinden daha yüksek riskleri olacaktır?

O nedenle eğer Türkiye’nin bu en zor, en hayati meselesine çözüm bulunacaksa, bazı adımlar atılacak, bazı kararlar alınacaksa bunun için mümkün olduğunca geniş bir uzlaşma zemini olması gerekiyor.

Bu bakımdan CHP Liderinin, Erdoğan’la yaptığı görüşme çok önemlidir. Bu kritik görüşmenin yansımalarını hep birlikte göreceğiz. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’un bu barışçıl,Gandi çözümü umarım bir işe yarar.Ülkemizde 35 yıldır devam eden bu çok önemli sorun  tüm siyasi partilerin katkılarıyla çözümlenir. Haydi hayırlısı….