Daha dün dershaneleri hakkında buraya yazmayı edep ettiğimiz sözleri sarf edenlere sormalı dershaneler bir deneme sınavını (YGS+LYS) 10 TL ye yaparken Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ücretine %25 zam yaparak 128 TL ye yaparsa sarf edilen sözlerin sahibi kime yakışır.!

5 Ocak tarihinde ilana çıkan ÖSYM üniversite yerleştirme başvuru şartlarını ilan etti. Bu ilana göre bir öğrenci üniversiteye yerleşebilmesi için 3 oturum sınava girmek zorunda.  Öğrenci birinci basamak sınavı yani YGS için 50 TL, LYS-1 oturumu için 30 TL, LYS-2 Oturumu için ise 30 TL, Fotoğraf güncellemesi 10 TL, şifre edine ücreti 5 TL ve başvuru hizmet bedeli 3 TL olmak üzere TOPLAMDA 128 TL Ücret ödemek zorunda kalacak. ÖSYM merkezinin düzenlemiş olduğu sınavlardan en çok talebin olduğu üniversite sınavına yaklaşık 2 milyon öğrenci katılmakta.

2011 yılında üniversiteye kayıt yaptıran bir öğrenci bir dönemlik harç ücreti olarak 142 TL ödüyordu. Bugün ise üniversiteyi kazan öğrencilerden değil tüm sınava katılan öğrencilerden 128 TL para peşinen tahsil edilmekte. Kısacası önceleri harç parası üniversiteye yerleşen öğrencilerden alınırken şimdi sınava katılan her öğrenciden süslü bir şekilde alınıyor.

Sınav Başvuru Koşulları Ön Bilgileri

Sınav başvuru tarih aralığı: 5-19 ocak 2015

YGS başvuru ücreti:50 TL

LYS 1 oturum ücreti:30 TL

Sınavsız geçiş ücreti: 15TL

Fotoğraf Güncelleme:10 TL

Şifre edinme: 5TL

Hizmet ücret:3 TL

KİMLER BAŞVURABİLİR:

>2015-2016 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar,2015-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorundadır. Öğrenim durumları aşağıdakilerden birine uyanlar 2015-ÖSYS’ye (sınavsız geçiş dâhil) başvurabilirler:

>2014-2015 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim lisesi)  son sınıfında okumakta olan öğrenciler

>Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar

>Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar

> Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar.

BAŞVURU: www.osym.gov.tr