Kahramanmaraş ve ilçelerinin kültür ve turizm potansiyeli ile 2016 yılında atılacak adımlar ve yatırımların masaya yatırıldığı Kahramanmaraş Turizm Çalıştayı yapıldı, bizim iki günümüzü yedi ama bir şey getirdiği kanaatinde değilim…

1 aydan beri hazırlığı yapılan turizm çalıştayı önceki gün Ramada Otel’de yapıldı. Buraya kadar her şey normal.

Benim çalıştaydan beklediğim şu idi:

Bugüne kadar yaptıklarımız anlatma yerine..

Ilıca- İçme, Eshabı Kehf, Namık Kemal deki mozaikleri anlatma yerine biz şunu bekliyorduk.. Kahramanmaraş’ta şu projeler yapıla bilir rantabıl olur. iş adamları bakanlık haydi yatırıma sözünü bekliyorduk..

Allah aşkına soruyorum: İpek ve Baharat yolları üzerinde kurulan, Mezopotamya’yı Anadolu ve Kapadokya’ya bağlayan, Akdeniz Bölgesi’nde İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin kesiştiği yerde olan Kahramanmaraş, ekonomisiyle, turizm potansiyeli ile tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, bir yer olduğunu bilmeyen var mı?

Valiliğimiz, Belediyemiz ve resmi kurumların bir çoğunun internet sitelerinde Maraş tarihi var burayı açtığımız zaman karşımıza şu çıkar: Hititilerden kalan Markasi olarak bilinen, Gurgum adıyla Hitit devletine başkentlik yapan, daha sonra Romalılar devrinde adı Germenicia olarak değiştirilen, Bizans devrinde de Marasion ismi verilen, Osmanlı İmparatorlğu’ndan önce Dulkadiroğlu Beyliği’ne de başkentlik yapan kadim medeniyetimizin önemli şehirlerinden olan Kahramanmaraş, Germenica Antik Kenti, Eshabı Kehf’i, kaleleri, höyükleri, mağaraları, dünyanın en zengin su kaynakları, yaylaları ve doğal güzellikleri ile bir açık hava müzesi konumunda çok önemli tarihi bir şehirdir, biz bunu biliyoruz..

Tüm ilahi dinlerde önemli bir yer tutan Eshabı Kehf’le inanç turizmi,

600 endemik olmak üzere 3 bine yakın bitki çeşidi ve Başkonuş, Yavşan, Uludaz gibi yaylalarıyla yayla turizmi,

Şehre özgü meşhur dondurması, biberi, tarhanası başta olmak zengin mutfak kültürü ile Gastronomi turizmi,

Şifalı içme suları ve kaplıcaları ile termal ve sağlık turizmi,

Germenicia Antik Kenti, Domuztepe Höyüğü, kaleleri ve tarihi yapıları ve askeri destek almadan kendi kendini kurtarıp İstiklal Madalyası ve Kahramanlık ile ödüllendirilmesi ile tarih turizmi,

Altın işlemeciliği, sim sırma, bakırcılık gibi tarihi el sanatları ile Necip Fazıl’dan Aşık Mahzuni’ye yazarlar ve şairler şehri olması hasebiyle Kültür Turizmi gibi Ortadoğu’dan Avrupa ve Uzakdoğu’ya kadar birçok turistin ilgisini çekebilecek geniş ve köklü bir alternatif turizm zenginliğine sahiptir.

Dünyada dondurma denilince Roma’yla birlikte ilk akla gelen Kahramanmaraş’ın zengin mutfak kültürü ile birlikte Gastronomi turizmi açısından da ilgi çekecek bir zenginliğe sahiptir.

Süleymanlı Zeytun Ilıcası ve Döngel’de bulunan kaplıcalar ile şifalı sular bakımından önemli bir potansiyele sahip olan ilimizde, Ekinözü ilçesindeki içmeler termal ve sağlık turizmi açısından çok önemlidir.

Yukardaki yazılara ihtiraz eden! Doğru değil diyen bir tek fert çıkmaz, çıkamaz tarihi ve görsel gerçeklerdir.

 Peki, biz ne yapacağız bunu söyleyen bir yiğit var mı?

Otel mi yapacağız?  Han mı yapacağız, lokanta mı yapacağız? Bunu söyleyecek bir yiğit var mı?

Bakanlık Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Adnan Arslan ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar birer sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdiler.

Söylemde ne vardı? Bizim bildiğimiz Kahramanmaraş farklı bir şey var mı ?

Çalıştayın ikinci oturumda ise Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Adnan Arslan ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar görüşlerini ifade ederek katılımcılardan gelen soruları cevapladılar..

Bende buradan soruyorum: Lütfen benim sorumu da cevaplasınlar!

Kahramanmaraş Turizm Çalıştayı sonunda: “ biz Kahramanmaraş’ta  şu eksikmiş önümüzdeki dört yıl içinde onu yapacağız ? “ diye ortaya somut net bir söylem çıktı mı?

Çıktı da biz mi duymadık?

Devamı yarın

İyi günler..