İLLERARASI hatta il merkezi ile o ilin büyük ilçesi ile çekişmeleri Türkiye’nin her yerinde yaşanır. Bayburt’la Gümüşhane, Adana ile Osmaniye, Kahramanmaraş ile Gaziantep, Adıyaman ile Malatya, Mardin ile Şanlıurfa, Kayseri ile Sivas…

Aslına bakarsanız etle tırnak gibidirler ama çekişmekten ve tatlı rekabetten de geri kalmaz, birbirine komşu illerimizdir.

Aslında hepsi de üretimde Türkiye’nin lokomotif kentleridir ve eğer “elbirliği” yapsalar, “güçbirliği” oluşturacak dinamizme sahip oluverirler.

Aslında geçmişte dönemin Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Güney illerinin çekişerek güç kaybettiğini dikkate alarak, “komşuluktan sinerji yaratalım” sloganıyla bir proje geliştirmişti: “Komşu İller Dostluk ve İşbirliği Projesi.”

Güzel ve ayağı yere basan bir projeydi ama Vali Bey gidince proje de daha başlamadan bitmişti.

Vali Daşöz o dönemde çevre illerin Valilerine bir mektup yazarak satırbaşları ile şuna dikkat çekmişti:

* İller arasında sanayi, ticaret, tarım, eğitim, kültür, turizm, tanıtım, gençlik, spor, ulaşım, altyapı, çevre, sivil savunma, acil yardım, afetle mücadele ve benzeri konularda işbirliği yapmak.

* İllerin birbiri nezdinde tanıtımlarını yapmak. (Örneğin Adıyaman’da “Malatya Günleri”, Malatya’da “Adıyaman Günleri” düzenlemek gibi.)

* İller arasında bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak, gelişmeleri ve uygulamaları paylaşmak.

İllerin Valileri de bu işe öncülük yapabilirler ama aynı zamanda siyasi kimliği de olan Belediye Başkanları bu işe sarılır ve öncülük ederlerse arkasından bölgenin güçlü işadamları da işin içine girer ve gerekli sinerji yaratılarak iş ciddiye binebilir.

Başkanlar ve işadamlarından sonra illerdeki üniversitelerin rektörleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, İşadamları dernekleri ve aktif olan diğer STK’lar da arkasına devletin gücünü alırsa bu yola çıkılabilir.

FATMA ŞAHİN BAŞKANIM HADİ!

BİR öncü gerek!

Peki bu öncü kim olabilir?

Her ilin Belediye Başkanı bu projeye öncülük ve başkanlık yapabilir ama özellikle geçmişte bakanlık yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Hanım en ideali olacaktır diye düşünüyorum.

İllere daha başka illerde eklenebilir ama alfabetik sırayla: Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celaleddin Güvenç

 

*************

 

21 Aralık 2014 tarihli Habertürk Gazetesi’nde yayınlanan Yener Atlı’nın köşesinden alınmıştır.