Ramazan Bayramı geldi , kapımıza dayandı.. Ama biz bayramı , bayram gibi yaşaya biliyor muyuz ? mesele burada.. Bayram mı ? tatil günü mü ?

    Ramazan ayı boyunca oruç tuttuk, gide bildiysek teravih namazı kıldık, Allah dedik ve bugün bayram yapmamız gerek ama bayram yapamıyoruz..

    Çevremize bakıyorum: Perşembe –Pazar 4 günlük deniz veya 4 günlük kaplıcaya gideceğim planları yapılmakta , Bayram tatıl günü olarak görülmektedir.

     Oysa : Mübarek Ramazan Bayramında , sabah kalkıp Bayram namazına giderek, eş dost ile öncelikle camide bayramlaşmak, sonra ev halkı ile bayram kahvaltısı yapmak, sonra önce kendi komşuların, apartmanda oturuyorsan veya sitede oturuyorsan önce kendi komşuların, müstakil evlerin bulunduğu mahalle de oturuyorsan da öncelik kendi komşuların ile bayramlaşarak güne başlamakla bayram, bayram olur..

     Sonra : aile büyüklerinin elini öpmek için onların kapısına gitmek onların gönlünü almakla Bayram , bayram olur..

     Kaç denize git, kaç tatile git, sonra cep telefonu ile göstermelik ki , ben gelen mesajları okumuyorum.. tamamını silerek atıyorum, çünkü samimi değil !..

     Bu mesajları samimi bulmuyorum, samimi isen telefon aç, büyüklerinin, arkadaşının bir sesini duy , yok kalıp, otomatik gönderilen Cuma mesajları dahil bayram mesajı ve gelen hiçbir mesajı okumadan siliyorum.. cevapta yazmıyorum..

     Böyle mesajla bayram kutlaması yap bunu yemezler..!

     Kurban ve Ramazan bayramı , Müslümanların iki bayramı var ! bu bayramları biz son yıllarda tatile çevirdik ki en büyük yanlışlık burada..

     Bayramlarda : Çocuklar yeni elbisesini giyer, gider büyüklerin elini öper, şeker ve cep harçlığı toplar, oyuncak satanların oyuncak satışı artar, çünkü çocuklar topladıkları harçlıkları ile gönüllerine göre oyuncak alırlar..

     Bayram ziyaretine gidilen aile büyükleri sevinir, birlikte çaylar içilir, çörek – hoşaf yenir birlik ve beraberlik pekiştirilir.. tatlı yenip tatlı konuşulur..

     Uzun zamandır bir birini görmeyenler : Bayram da bir araya gelir, Küskün, gırgın olup bir biri ile konuşmayanlar büyüklerin araya girmesi ile bayram da kucaklaşırlar ..

     Bayramın güzelliklerini yaşamak için ailenizle , sevdiklerinizle kendi evinizde , kendi köyünüzde kendi mahallenizde olmanız gerekir ken, 4 günde olsa tatil yapalım mantığı ile gelenek ve göreneklerimizi yok ediyoruz..

     Dün akşam birine bunu söyledim: aldığım cevap ,” bu hayat benim hayatım, seni ilgilendirmez ben istediğim gibi yaşarım !” oldu..

     Doğru: Türkiye son 30 yılda Mahalle kültürünü kaybetti..

     Doğru: Türkiye son 30-40 yılda komşu kültürünü kaybetti.

     Doğru: Türkiye son 30 yılda akraba kültürünü kaybetti..

     Doğru : Türkiye son 20 yılda aile kültürün kaybetti..

     Böyle olunca: benim hayatım beni ilgilendir seni ilgilendirmez diyen bir toplum oluşu verdi.. iki kardeş bile benim hayatım demeye başladı..

     Bayram da : Annesine, Babasına , Dede ve Nenesine gitme yerine Denize giden, Kaplıcaya giden, yada bağ evinde tek başına bayram geçiren bir nesil ortaya çıktı..

     Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bugüne kadar : özellikle de 1980 sonrası Türkiye de eğitim sistemi bir türlü yerine oturmadı..

     Camii de dini eğitim kalmadı.

     Okul da : genel eğitim kalmadı

     Aile de aile eğitimi kalmadı, ortaya böyle Televole kültürü ile yaşayan bir nesil çıktı..

     Şöyle çevrenize bakın: Ramazan bayramını , bayram gibi yaşayan kaç aile var !

     Sabah kalkıp , Bayram namazına giden sonra ailesi ile bayram sevincini yaşamak için sabah erken kalkan, kahvaltı hazırlayan, ailecek bayram yemeği yiyen kaç kişi var !

     Büyüklerin elleri öpülünce çocuklara harçlık veren kaç kişi var..!

     Biz silkinip ayağa kalkıp, dinimize, geleneğimize , göreneğimize , örf ve adetlerimize sarılarak dik durmazsak bizi hap gibi elin haçlıları yutar bunu da iyi bilmemiz gerek, çünkü milleti millet yapan, bayramlardır.

     Türk milleti olacaksak : aileden , mahalleden, ilimizden başlayarak millet olma duygusunu yaşamamız gerek bunun en güzel göstergesi ise bayramlardır..

     Bayram yapan varsa , Bayramınız mübarek olsun diyorum

     Bayramı yaşayanlara iyi bayramlar..