Kahramanmaraş’a ilk defa gelen veya Kurtuluş Bayramını görenlerin bize söyledikleri bir tek kelime var ,” Kahramanmaraş’ın tanıtım aracı 12 Şubat Kurtuluş Bayramı olmalı !”

12 Şubat Kurtuluş Bayramı mı ?

Çete Bayramı mı mı ?

Doğru sözü yerine bağlamak gerekirse : Çete Bayramı !

Bir dönem Türkiye de pis işlerin arkasında : Çek – Senet mafyası, çeteler ve örgütler çıkması üzerine, bizim çete bayramının adı 12 Şubat Kurtuluş Bayramı oldu..

1965 yılından bu yana yapılan çete bayramını bilirim..

Çete Bayramı hazırlıkları aylar , günler öncesi başlardı..

1 Şubat dediğimiz gün, köydeki yakınlarımız, akrabalarımız şehre bizim eve gelirler, evde yatacak yer oturacak yer kalmazdı..

Her sokak başında kazanlar kurulur şirinli şora pişirilirdi (Aşure )

Mahalle çeteleri davul zurna ile gezerek, şenlikleri başlatırlardı..

Mahalle sakinleri çeteler için kazanlar kaynatır yemekler yenirdi..

Kuru sıkı “Yani sadece barut olan” tüfek atmalar halka ayrı bir heyecan veridi..

7 Şubat günü ise Ulucamii önünde yapılan törenle Çete Bayramı resmen başlardı..

Bugünden sonra Maraşlı gece saat 01 00 ‘lere kadar sokaklarda kuru sıkı atarak halaylar çeker, eğelerce düzenlerdi..

12 Şubat günü yapılan resmi geçit töreninde.. her esnaf odası kendi esnafından topladığı ürünleri halka atarak bayrama ayrı bir renk katardı..

Örnek: Terziler odası Kumaş, Gömlek, Şalvar atarken, Ayakkabıcılar odası ise Ayakkabı atarak halkın çete bayramını kutlardı..

Lokantacılar Odası, kamyon üzerinde kebap pişirerek yaptığı kebap dürümlerine , çiğer kavurma dürümünü halka ikram olarak paket halinde atardı..

Tüm esnaf kuruluşları böyle resmi geçitte katılırken.. mahalle çete takımları ise muhteşem gösterileri ile bir karnaval havasında yapılan çete bayramı, Protokol’e belediyenin verdiği öğle mi dersiniz, ikindi yemeği dersiniz bu yemekle sona ererdi..

Sonra günlerce çete bayramı anlatılır kritiği yapılırdı..

Peki sonra ne oldu ?

11 Şubat günü bir kuyumcu öldürüldü.. öldürülme sebebi belli değil, ama bu cinayet çete bayramına mal edildi.. tüm suçlu çete bayramı oldu.. faillide bulunamadı.. böylece çete bayramında kuru sıkı silah atımı yasaklandı..

Sonra : halk ile resmi geçit yapanların arasına barikat kuruldu.. halka çete bayramına gelme dendi..

Sonra yasaklar bir birini izleyerek 12 Şubat Kurtuluş Bayramı ismini alan , Çete Bayramı özünü kayıp etmesine rağmen, geçen yıl çete bayramını görenler, Kahramanmaraş kendini çete bayramı ile tanıtmalı diyorlar..

Biz çok değil 20-30 yıl önce Çete Bayramı yaparken, halkımız, belediye, valilik, tüm resmi kurum ve kuruluşlar el ele vererek çete bayramı yapardı..

Her sokak “Gedik” başında bir kazan kaynar, çetelere ve halka şiirinli şora dağıtımı yapılırdı..

Gençler halaylar çekerek kurtlarını dökerlerdi..

Davul çalar, halay çekilir, şiirinli şora içilir, çayhane veya kahve hane önüne gelen çetelere çay ikramı yapılırdı..

1-12 Şubat arasında çoğu zaman kar yağar ama o soğuk çeteleri durdurmaya yetmezdi.. ne var ki yasakçı zihniyet çete bayramını maalesef ki bir kuşa çevirdi..

Valimiz Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç, ilçe belediye başkanlarımız, Esanf Odaları Birliği Başkanımız, Sanayi Odası Başkanımız ve sivil

toplum kuruluşları bir araya gelerek, 12 Şubat 2017 günü yapılacak olan Çete Bayramı için ne yapa bilirizi gözden geçirmesi gerekir..

Konu ile alakalı geniş katılımlı bir toplantı ile artı eksi tartışması ile doğru olanın yapıla bilmesi sağalancağını düşünüyorum..

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Bakanların da katılması beklenen çete bayramı çok daha renkli olmalı diye düşünüyorum..

Şehrimizin eski yaşayan belediye başkanları , Ahmet Uncu, Hacı Ali Özal, Ali Sezal, Hanefi Mahçiçek, Mustafa Poyraz ile yaşlı demeyeceğim duayen insanları bir araya toplayarak onların düşüncesi alınması gerekir..

12 Şubat Kurtuluş bayramı mı ?

Çete Bayramı mı ? bunun sorgulamasını iyi yapalım..!

Bizden söylemesi

İyi günler..