Hayvan hayvandır.. besisi bölgesi elbette biraz fark eder ama : Koyun, Keçi, İnek, Dana, Tosun işte bildiğimiz 4 ayağı olan hayvan!.. hayvandır.. bir şey değişmez..!

     Kurban eti ile Kasap’ta kesilen etin arasındaki ince fark..

     Mezbahamalar getirilen hayvanlar: Dayakla , sopa ile kesim yerin dövülerek getirilmekte, işçiler tarafından İslami sözde usullere göre küfür edilerek kesilmektedir..

     Kestiren kişi parayı az verdi ise : küfür miktarı ikiye katlanarak tekme ile tokat ile hayvanlar kesiliyor.. orasını görseniz bir daha et yemezsiniz..!

     Aksini iddia eden varsa bana söylesin !.. beraber mezbaha nelere gidelim..

     Kurban ile Kasaplık hayvanların kesimindeki ince fark !

     Kurban nasıl kesiliyor ?

     3-5 gün önce pazardan alınıp eve getirilen kurbanlık sevilmekte, arpa ve birinci sınıf yem verilmekte.. hane halkı tarafından gelinlik kız gibi nazlanmakta..

     Kurban Bayramının birinci günü : namazı sonrasında tekbirlerle kesim yerine çekilen Kurbanlık hayvan gözleri tülbentle bağlanarak :  Kurban eziyet vermeden yatırılır. Allahu ekber sesleri arasında ya allah bismillah diyerek kesilmeye başlar..

     Dua ve tekbirlerle kıbleye çevrilir. Ayaklarından üçü bağlanır.Üstte kalan sağ arka bacağı bağlanmaz.Sığırın dört bacağı da bağlanabilir. Deve ayakta kesilebilir .Sol ön ayağını bağlayarak yatırmak caizdir.

     Dua ve tekbirlerle kurban kesme işi başlar..

     Besmele ile yüzülür..

     Sonra : kurban üç’e bölünür, bir bölümü dağıtılır, bir bölümü komşular hısımlarla yenir, bir bölümü eve bırakılır..

     Dua ile kesildiği için eti lezzetli olur..

      Bayram Namazı ve Duadan sonra Kurban başına gelen kişi : Kurbanı kesen kişi evvela "Ya Rabbi niyet eyledim rıza-i şerifin için kurban kesmeye .Şu vücudum sana karşı çok kabahatler ve günah işledi. Bu günahlarıma karşılık şu vücudu sana kurban etmem lazım iken sen bunu haram kıldın ,bu günahkar vücuduma bedel olmak üzere şu kurbanı kesiyorum .Kabul buyur." diyerek niyet eder. Dua eder..

     Eğer kurban vekaleten kesilecekse vekil olan "sahibinin niyetine" diye niyet eder.

     Burada araya şunu girmek istiyorum ki : Arefe günü başlayarak Kurban Bayramı ın son günü ikindin namazına kadar teşrik tekbirlerini getirmeyi unutmayalım. Farz namazından sonra..  Allahü Ekber,Allahü Ekber, La ilahe illallahü vallahü Ekber Allahü Ekber ve lillahil hamd

     Kurban Keserken ne yapıyoruz: Kurbanı yukarda tarif ettiğimiz gibi  bu usul ile bağlanıp, üç defa teşrik tekbiri (Allahü Ekber,Allahü Ekber, La ilahe illallahü vallahü Ekber Allahü Ekber ve lillahil hamd ) getirildikten sonra "Bismillahi Allahü Ekber" diyerek kesilir.

      Hayvanın boğazında kesilecek dört (4) mühim damar vardır. Bunlar: Boynun iki yanında bulunan, iki adet kan damarı ve boynun tam ortasından geçen yemek ve nefes borularıdır. "KESKİN" bir bıçakla ilk elde bu kan damarları ve borular derhal kesilir.(Ekmek keser gibi değil de; mümkünse tek hareketle, çok çabuk bir şekilde kesilmelidir.)

     Bıçak boyun kemiğinin içindeki murdar iliği kesecek kadar aşağı indirilmez. Bir müddet beklenir.(Mutlaka beklenecek)

Kan iyice boşaldıktan ve hayvandan hareket kesildikten sonra,boyun kemiği içindeki murdar ilik kesilir. Kurbanın başını geriye kanırtarak (çekerek) hayvana eziyet vermek yanlıştır.

     Kan iyice boşalıp hareket kesilmeden, murdar iliğe bıçak vurmak, hayvana acı vereceğinden son derece mahzurludur. Murdar ilik hemen kesilirse hayvan aniden ve acı çekerek ölür. Ölen hayvan hareketsiz kalacağından vücudundaki kanlar yeteri kadar boşalamaz

    Sonra ayağından açılan delikle şişiril ilerek besleme ile yüzülmeye başlar..

    Sonra taze etle yapılan yemekler ve etleri lezzetli olur..

    Birinde dua var, birinde para kazanma hırsı var iki hayvan eti arasındaki ince fark bu ve bu sebeple kurban eti lezzetli olmaktadır..

    Allah rızası için kesilen bir Kurban: İbrahim Peygamberin oğlu İsmail Peygamberi Kurban etme vadini yerine getirmek üzere iken Allah’ın gönderdiği Kurban Vacip bir ibadettir.

    Bu sebeple kurban eti lezzetlidir..

    Hayırlı bayramlar..