KMTSO Başkanı Sayın Kemal Karaküçük, güzel hitabeti, hatipliği, bilgisi ve konuşması ile beni her zaman etkilemiştir..

Kahramanmaraş Narlı’ya hava alanı yapalım- Bölgesel hava limanı olsun Kargo uçakları inip kalksın dediği zaman Başkan Kemal Karaküçük’e kulak verilse bugün çok yol alınırdı..

2015 yılının son meclis toplantısını yaptık.. “ Espri konusu : 2015 yılının bütçede kalan parası ile ikramımız bu kadar 2016 de farkıl meclis toplantısı “ yapılacak esprileri ile başladı.

KMTSO Meclis Başkanı M.Hanefi Öksüz’ün açılış konuşması ve KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük bir yıllık uzun konuşmasından aklımda kalanları sizlerle paylaşmak istiyorum..

KMTSO 90 yaşında..

90. yıl dönümü sebebi ile ne yapıla bilir meclis üyelerine bizlere soruldu.. Bence , beni ilgilendiren bölümü 90 yılını anlatan bir kitap basılması !..

Kim yapar derseniz: “ Bekir Doğan- Yaşar Alpaslan hocamız yapa bilir ki araştırma bir eser olması gerekir bugün başlanılsa en az bir iki üç ay bunun hazırlığı sürer !”

Başkanımız arzu ederse bu konuda görüşe biliriz..

Aslında biz kendimizi hep küçük görüyoruz: oysa Türkiye Cumhuriyeti , teröre , yurt içi ve yurt dışı baskılara rağmen büyük bir ülke !..

Başkan Kemal Karaküçük dinliyorum: “ Türkiye 2014 itibarıyla Dünya‟nın 18., Avrupa‟nın 7. büyük ekonomisi olan Türkiye, 2015 yılının 3. çeyreğinin sonunda ortalama %3,4 büyüme performansı göstermiştir.”

Bu rakamlar resmi rakamlar başkan verdi bir kere daha üzerini çizerek okuyunuz !..

Yerel bazda baktığımızda : Kahramanmaraş’ta 1001 şirket kurulmuş, 300 civarında şirket kapanmış ama ekonomik büyüme Kahramanmaraş için devam etmiştir..

TKDK dan sadece 211 Proje destek almış bu projeler yüzde 90 seviyesinde olup, büyük bölümü üretime başlamıştır..

Ekim ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %0,1 artmıştır. Alt sektörler incelendiğinde, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %4,1 ve imalat sanayi sektörü endeksi %0,3 artarken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %2,8 azalmıştır. Kapasite kullanımı ise Kasım 2014‟ten 2015‟e %74,5‟ten 75,9‟a yükselmiştir. Bu rakamlarda Kahramanmaraş için söylendi..

Türkiye‟nin ihracatı 2015 yılı Ocak-Kasım döneminde, 2014 yılının aynı dönemine göre %8,6 azalarak 132 milyar dolar olmuştur.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 39 bin kişi artarak 3 milyon 103 bin kişi olmuş, işsizlik oranı ise 0,2 puan azalış ile %10,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2015 mayıs ayından buyana ise artış trendi göze çarpmaktadır.

Ekonomik güven endeksi Aralık ayında Kasım‟da ki müthiş yükselişinden sonra inşaat hariç diğer alanlarda eksi pozisyonda kalarak %3,8 gerilemiştir. Yıl bazında incelendiğinde güven endeksi aylık ortalaması 87,5 iken Kasım değeri 104,8 ve Aralık değeri ise 100,8 olarak kayıtlara geçmiştir.

2016 yılının ekonomik performansı bakımından iki önemli gösterge olan yatırım teşvikleri ile yapı ruhsatları incelendiğinde, teşviklerin 2014 Ocak-Ekim döneminden 2015‟in aynı dönemine yaklaşık %70 oranında artışla 81,6 milyar TL seviyesine ulaştığı görülmektedir. Ekonominin lokomotifi inşaat sektöründe yapı ruhsatları, 2014 Ocak-Eylül döneminden 2015‟in aynı dönemine yaklaşık %25 oranında düşüşle 132 milyon m2 seviyesine gerilemiştir. Aynı dönemde sanayi binaları için alınan yapı ruhsatları ise %11,8 azalışla 5,9 milyon m2‟den 5,3 milyona gerilemiştir, “ dedi..

Bir dikkatimi çeken konu ise : Rusya’ya yaptığımız ihracat yüzde 1.5 olup, Kahramanmaraş ihracat kalemi içinde 17 sırada olması ve Rusya krizinin bizi etlilememsi olması bizleri sevindirdi..

TKDK Kırsal Kalkınma Destekleme den 211 proje için 59,3 Milyon TL destek yani hibe verilmesi ve bunun yatırıma dönmesi çok güzel bir olay olduğunu gördük..

Başkan Kemal Karaküçük: Fuarlara gidin, ufuk turları yapın, yeni ihracat kapıları arayın, yeni teknoloji ile tanışın,” diyor.

Benim ilgimi çeken diğer bir önemli konu ise: 90. Yıl kutlamaları ve etkinlikleri için herkesden destek ve proje istemesi çok güzel, bizim teklifimiz 90 yılı anlatan bir kitap basılması ki çok güzel olur..

Oda da düzenlenen toplantılara mutlaka katılınması ve fuar takiplerinin üzerine basılması şunu gösteriyor ki Kahramanmaraşlı yerinden durmayan bir maratona başlaması gerekiyor..

Çok özet olarak verdim, başkanın konuşmasından ve sunumundan ben çok büyük keyif aldım, can kulağı ile dinledim.. teşekkür ediyorum..

Bilgi paylaşımı çok önemli, bizimle mezara gitmesin diyorum..

Teşekkürler başkan

İyi günler..