Ağa sonradan olunmaz, ağa doğuştan ağadır.. Bizim Kara İbrahim Ağa gibi..

Bayburtlu Kara İbrahim Paşa var ki, ağa ve paşa Osmanlı paşası..onun yaptırdığı tarihi hamamları , hanları halen konuşuluyor..

Maraş’ın da ilk İbrahim ağası İKA inşaatın yönetim kurulu başkanı İbrahim Kara’dır.. 100 yıllar sonra yapacağı hamam ve camilerle konuşulacaktır.. o bizim ağamızdır..

Nereden çıktı bu ağalık diyenleri duyar gibiyim !..

Perşembe günü akşam davette icabet edip gelseler göreceklerdi : ağayı !...

İbrahim Ağa : Bu ağa ve paşalar hep İbrahimlerden mi çıkmış diye şöyle biraz tarih karıştırdım, tüm ağa ve paşalar İbrahim’lerden çıkmış, bizim İbrahim Ağa öyle oldu ..

Sizlere birkaç örnek vereyim:

Pargalı İbrahim Paşa- hayır hasenatı, hamamları, köprüleri ile meşhur..

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ki çok eseri var..

Kavalalı İbrahim Paşa , eserleri bugün ayakda..

Beyburtlu Kara İbrahim Paşa, hem ağa hem paşa ..

Çaldarlı İbrahim Paşa – özel hamamı

Damat İbrahim Paşa – özel hamamı

Mahkeme İbrahim Paşa Hamamı külliyesi var..

Bursa İbrahim Paşa Hamamı külliyeleri meşhurdur..

İbrahim Paşa ve İbrahim ağa ‘lar tarihi boyunca, Camii, Medrese, Hamam, köprüler yaptırmışlar ve bir çoğuda kendi isimleri ile anılıyorlar.. yüz yıllar geçmiş hepsi ayakda..

Özellikle İstanbul ve Batı bölgemizde Camii, Hamam, köprü, Medrese yaptırması ile ünlü İbrahim Ağa: Bu paşa değil, bizim Kara İbrahim ağa gibi ağa, Tenekeci İbrahim ağa..

Bir küp altın bulduğunu hanımına söyler sonra başına gelmeyen kalmaz..hikayesi uzun.. : İstanbul da hanımına sırını verme sözü ile meşhur İbrahim Ağa, bu tecrübeden sonra hanımına bir daha sır verir mi?

Yine hazine bulur : Doğruca mimarlar odasına gider. O grubun başını bulur. Onunla gizlice pazarlık yapar, planı programı he şeyi çizdirir. Ve bulunduğu yere, kendi arsasına güzel bir cami yaptırır. Ve yaptırdığı caminin parasını gizli gizli öder. Çalışanlara ücretlerini ve masrafları vererek hazineyi tümüyle o caminin yapımında kullanır.

Yani İbrahim Ağa, "Ya Rabbi, bana servet verirsen ben bununla cami yaptıracağım" deyip de servet eline geçince vaadinden dönmez. Eline geçen hazinenin tümünü camiye harcar ve caminin adını halk, Takkeci İbrahim Ağa Camii koyar. İbrahim Ağa bu camide iki sene namaz kılar ve 1594 yılında vefat eder.

Tarih İbrahim ağa ve İbrahim Paşa ile dolu..

Maraş’ın Bizim İbrahim ağa’mız ise 2017 model yeni bir ağadır..

Hamam da : 2 saat 17 dakika kalacaksınız ? diyor sebebini sorduk..

Az kalırsanız zararlı, fazla kalırsanız da zararlı diyor İbrahim ağa

Anladık ki : evden izini isi saat 17 de 2017 yılından geliyor 2 saat 17 dakika ediyor.. hesap bu !..

Geçtiğimiz Perşembe günü akşam KÖK-DER-BİR yönetimi ile Tarihi Divanlı hamamında bir hamam ziyafeti vererek tarihi hamam kültürünü yaşatan İbrahim ağamıza teşekkür ediyoruz.. güzel dostlarla dillere destan bir hamam sefası yaptı.. kulağımıza bir ses geliyor derinden.. hamam içinde bir uğultu..

Bir ses geliyor: sanki Cevdet hocamın sesi gibi galiba..

Kara ağa hamamları sallanır külhanları

Ciğ köftenin adına baklavanın tadına balların

Meyve, tarhana üzerine kelle paça gelin

Kara İbrahim ağa’nın sıcak hamamları

Türküsü sesesi geliyor.. yürekleri mest ediyor.. dinleyenler bir hoş oluyor bu hamam işini ayda bir tekrar ettirelim sesleri yükseliyor, Cevdet hocam yüksek sesle türkü söyleme sözü veriyor..

K.Maraş Özel Eğitim Kurumları Derneği olan : KÖK-DER-BİR yönetimi için kesenin ağzını açan Kara İbrahim Ağa: Çiğ köfte, Tarhana, badem, ayran, elma, portakal, greyfurt, muz , kivi, maden suyu, çay ve acı kahve ikramı ile mideleri bayram ettirdiği gibi, sıcak hamamla sinir sistemini yumuşatan İbrahim Ağa hamamı gerçekten muhteşem oldu.. ağalı da böylece tescillendi.. bizim ağamız yiğit ağa olduğunu herkese gösterdi..

Ataları gibi Kara İbrahim Ağa : Türk kültüründe çok önemli bir yeri olan hamam, sağlığımıza etkileri ile gerçekten çok faydalıdır. Osmanlı imparatorluğu zamanında sarayda kadınların güzellik sırlarının da hamama bağlı olduğu ve hamam kullanmanın belirli adapları olduğunu hepimiz biliyoruz. İşte hamamın faydaları;

Hamamda sıcak hava ve buharın etkisi ile vücudunuzda gözenekleri dolduran tüm kirler yumuşar. Yapılan kese ile tüm gözenekler açılır. Böylece hem cildiniz ölü deriden arınır hem de daha fazla oksijen alır.

Hamam, stresi alır ve zihni dinçleştirir. Çok stresli olduğunuz zamanlarda hamama giderseniz, stresten arındığınızı fark edersiniz. Çıkış da pamuk gibi olursun..

Kas ağrılarını ve kas kramplarına hamam iyi gelir. Özellikle spor sonrası hamam yapılması önerilir. Eklemlerin ve kaslarda olan ağrıların hızla geçmesini sağlar.

Metabolizmayı ve kan dolaşımını hızlandırır. Vücuda çok daha fazla oksijen girmesini sağlar. Cildin genç ve sağlıklı kalmasını sağlar.

Hamamın faydalarını saymakla bitiremeyiz , Ancak burada mesele olan hamam değil, hamam kültürünü yaşatmaktır.. İbrahim ağamıza Allah uzun ömür versin ! bol kazanç versin ki önümüzdeki ay yeniden bizi hamama götürsün..

KÖK-DER-BİR yönetimine bir İbrahim Ağa, değil, onlarca ağa vardır.. yeni ağa adayı benim diyenleri duyar gibiyim.. ancak İbrahim Ağa dan sonra ağa çıkacak mı ? merakla bekleniyorum..

İyi günler..