Dijital çağ, Sosyal Medya, kısaca İnternet ortamında Gazetecilik mesleği ölüyor mu sorusu bize sık sorulan bir soru.

Türkiye gazetecilik mesleğinde nerede? AB ülkeleri nerede? ABD ve Rusya Nerede? Dünya Nereye gidiyor? Sorularına bakmamız gerekiyor.

Türkiye ve Kahramanmaraş’taki gazeteci meslektaşlarımız, genç kuşak gazeteciler bu yazımı iyi okusunlar.

Gazeteciliğin geleceğine ilişkin tartışmalarken ve çalışmalar sürerken Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü medya yöneticileri ve editörler için yoğunlaştırılmış bir kurs programı başlattı.

Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen “Oxford Perspektifleri: 2020’nin Haber Merkezini Gözünde Canlandırmak” başlıklı seminer yeni nesil gazeteciliği bizlere anlattı.

Trafik kazası, Cinayet, kaptı kaçtı, intihar, Vali, Belediye Başkanı, Bakan açıklaması artık haber değil haber değeri de yok.

Çamur at izi kalsın, iftira, yalan haber, kaynağı belli olmayan haberlerin de artık bir önemi yok.

Çünkü sosyal medya, internet ortamı bir dakika sonra doğrusunu tüm dünyaya yayıyor veya yalanın üzerine ekleme yaparak yayıyor.

Kurs özellikle gazeteciliğin geleceğiyle ilgilenenler ve bu meydan okuma döneminde kurumlarını geliştirmek isteyenlere hitap ediyor.

Türkiye de gazetelerin kapanması, medyanın ekonomik sıkıntı içine düşmesi, tüm bu olanları görmeden bir yana yüklenme, olduğu alanında uzman uluslararası isimler gazeteciliğin son geldiği aşamaya ve dijital gelişmelere dair tecrübe ve öngörülerini aktaracak.

Haber: bugünden sonra özel haber olacak, hiçbir internet sitesinde olmayan haberler gazetelerde yer aldığı zaman o haber okunan haber oluyor.

Türk halkı okumuyor diyoruz ama biz ne veriyoruz?

Sabah olan bir trafik kazasını: 5 dakika içinde tüm Türkiye duyuyor 24 saat sonra gazete de yayınlamanın mantığı var mı?

Okuyucu ve izleyici alışkanlıklarına dair son gelişmeler ve bu alandaki iş modellerini ele alınacak. Farklı formatlarda büyük gazetecilik üretmek için stratejiler gözden geçirilecek. Medya şirketlerinde yeniliğin nasıl yapılacağı ve kültürel değişimin nasıl yönetileceğine ilişkin en iyi uygulamalar gösterilecek. Haberlere güven, yalan haber ve araştırmacı gazeteciliğin geleceği gibi güncel tartışmalar da kursta yer alırken, bugünden sonra özel haberin ne demek olduğu anlatıldı.

2020: Yirmi yirmi, kısaca 2020 haberleri nasıl olacak derseniz hep özel haber olan gazeteler okunmaya devam edecek olmayanlar gidecek.

“Gazeteciliğin ve medyanın bu zorlu zamanlarında gazetecilerin ve haber merkezi yöneticilerinin sektördeki uygulamacılardan en iyi araştırma ve değerlendirmelerin yapılması, bu konuda Kahramanmaraş olarak bizlerde Üniversitelerle iş birliği yaparak yeni bir şeyler öğrenmeye gayret edebiliriz.

Yalan haber: şantaj yapma, tehdit dili ile bir yere varılamayacağını artık basın anlaması gerekiyor, hep bir yerden gelsin yerine biz ne verebilirimi bakmak gerekiyor.

Resmi ilan: uzatmaları oynuyor bitecek, bugün bitecek yarın bitecek, bu sebeple özellikle resmi ilan alan günlük gazeteler, resmi ilan yokmuş kabul ederek kendilerini yenilemeleri gerekiyor.

Muhabirler, köşe yazarları, araştırmacı gazeteciler çalıştırarak gazeteyi okunur hale getirdikleri gün mesele büyük oranda çözülmüş olacaktır.

Her gün köşe yazısı yazan yazarlar, araştırma yapan muhabirler ile internette, sosyal medya da olmayan haberleri gün yüzüne çıkardığımız zaman Gazetecilik mesleği yeniden zirveye çıkacağını görüyoruz.

Tehdit, şantaj dilini kullanmadan adam gibi gazetecilik yapanlara da halkımızın ve yöneticilerimizin salip çıkması ile 2020 de gazetecilik mesleğinin bir noktaya geleceğine inanıyorum.

İyi günler…