13 Milyon Muayene!

Türkiye bu kadar zengin bir ülke mi?

Bu ilaç israfını ve hastanelerin yükünü kim alacak?

Ülkemiz kaynakları böyle israf edilmesi doğru mu?

Kahramanmaraş gibi 1 milyon 280 bin nüfusu olan ilde bir yılda yani 2019 yılında 13 Milyon kişi muayene olmuş sonra eczaneden ilacını almış. Bu da şu demek Her bir Kahramanmaraşlı 11.3 defa doktora gitmiş ve ilaç almış demektir.

Sağlık Hizmeti Bedava olunca sonuç böyle korkunç rakamlara çıkıyor.

Sağlık Bakanlığı bir defa hastaneye gelen her kişiden 50 TL muayene ücreti, yüzde 20 ilaç ücreti olmalıdır.

Kendi evinize bakın: Hangi eve gitsem bir koli ilaç var.

Hap almış üç beş yutmuş gerisini bırakmış, şurubun az bir bölümünü içmiş gerisi duruyor, iğne vermişler bir kaçını vurulmuş gerisi duruyor. Allah aşkına soruyorum Türkiye bu kadar zengin bir ülke mi?

Kahramanmaraş’taki sağlık kuruluşlarına 2019 yılında 12 milyon 958 bin 666 defa başvurulduğun Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz açıklıyor.

Bu rakamlar bana ait değil: Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz, yaklaşık 13 bin insan gücüyle, 10’u Sağlık Bakanlığına bağlı 7’si özellerde, 1’i Üniversite Hastanesi olmak üzere toplam 16 hastane, 1 Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 1 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 44 acil sağlık hizmetleri istasyonu, 127 aile sağlığı merkezi, 368 aile hekimliği birimi ve 126 sağlık evinde sağlık hizmetleri yürütüldüğünü belirtti.

2019 yılı verilerini paylaşan Öksüz, “2019 yılında sağlık tesislerimize 12 milyon 958 bin 666 başvuru olmuştur. Kişi başı müracaat sayısı 11,3 olarak gerçekleşmiştir. Başvuruların yüzde 81’i kamuya ait sağlık tesislerine, yüzde 12’si özel sağlık tesislerine, yüzde 7’si üniversite hastanesine gerçekleşmiştir.

Sağlık tesislerimizin yatak sayısı 2 bin 986 olup, toplam yatak sayılarının yüzde 63’ü kamuda, yüzde 18’i özellerde, yüzde 19’u üniversite hastanesinde bulunmaktadır. Toplam yataklar içerisindeki nitelikli yatak oranımız yüzde 75 olup Türkiye ortalaması olan yüzde 71,9 oranının üzerindedir. 2023 Türkiye hedefi olan yüzde 84 oranının üzerine çıkılması için çalışmalarımız devam etmektedir.

Bu veriler il sağlık müdürümüzün açıkladığı resmi veriler.

Hastanelerde ücret alınsın teklifime kızanları duyar gibiyim.

Ancak: Sağlık sektörünün içinde olan biri olarak yazıyorum, çok fazla doktorları gereksiz yere meşgul edenler var bunun sonucu gerçek hasta ise sağlık hizmeti alamıyor.

Bir yılda: bir kişi 11,3 sağlık tesisine giderek muayene olup ilaç almış ya yapılan işlem şu önce özel hastaneye gidiyor, orasını beğenmiyor, sonra Devlet Hastanesine gidiyor, olmadı KSÜ Tıp Fakültesine giderek hocalara muayene oluyor.

Her muayene de yeni bir ilaç yazılıyor sonra bu ilaçlar evlerde dağ gibi yığılıyor.

Bir zamanlar Kahramanmaraş Belediyesi ücretsiz ilaç eczanesi açmıştı, evlerden toplanan bu ilaçlar hastalara ücretsiz olarak veriliyordu.

İlçe Belediyelerimiz bana göre yeniden bir toplama ecza deposu açarak hastalara bu ilaçlar ücretsiz olarak verilmelidir.

Evler ilaç deposu, vatandaş doktor muayenesi bedava diye hastane hastane gezmeye devam ediyor, devletimizin trilyonlarca parası ise çöpe gitmektedir.

Kısaca: Bedava sağlık hizmeti olunca, bir vatandaşımız birden fazla hastaneye giderek muayene olmakta sonuçta, doktorların zamanı alındığı gibi, gerçek hasta olanlar ise sağlık hizmeti alamıyor.

Çükünü söyle bir gezin: Özel hastanelerin tamamı, Devlet Hastaneleri tıklım tıklım dolu, hasta olanda geliyor, sağlık kontrolünden geçeyim diyende geliyor.

Böyle olunca: Gerçek manada doktor ve İlaç’a ihtiyacı olanlar ise mağdur olmaktadır.

Sosyal devlet olmak güzel bir şey.

Ancak biz onu anlayacak kültüre sahip miyiz?

Aç kurtları doyurma vakfı, Garip gruba, yolcuların rahat etmesi için, Kervan Saraylar yapan, yolculara hizmet veren ecdadımızın verdiği kültürü ne kadar yaşayabiliyoruz.

Sözü fazla uzatmaya gerek yok: Sağlık da bir kanuni düzenleme yapılmalı, Sağlık personeline karşı şiddet uygulayanlara çok ağır ceza verilmeli, bir kişinin nasıl doktora gideceği yol haritası kanunla belirlenmeli. Önce aile sağlık merkezine, yani kendi doktoruna sonra, hastaneye sevk edilmelidir.

Bir kişi kalkıp kendi aklı ile özel veya devlet hastanesine gidememeli, mutlaka aile sağlık ocağı dan geçerek gitmelidir.

İlaç kullanımı ve alımına bir sınır getirilmeli.

Evlerde ki ilaçlar mutlaka geri dönüşü sağlanmalıdır.

Belediyelerimiz bir eczane açabilir veya Hastanelerde bir eczane açılarak bu kullanılmayan ilaçlar burada değerlendirilebilir.

Bizden söylemesi.

İyi günler…