Bertiz Boyalı Karakucak Güreş Festivali hikayesini özet olarak yazacağım..

    Geçen yıl 15 Temmuz darbe girişimi sebebi ile yapılamayan Karakucak Güreş Festivali, bu yıl Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay üstlendi ve alınan desteklerle mükemmel bir güreş yapıldı.

    Konum Karakucak Güreşleri değil:

    1982 yılından sonra Kahramanmaraş’ta Güreş Festivali yapılmaya başladı.

     Merhum güreş ağamız  İhsan Sarıfakıoğlu, ağanın başkanlığında Bertiz Boyalı da bir güreş festivali yapılması için ilk adım atıldı.

     Yol yok, bir taşın üzerinden diğerine sıçrayarak gidiliyor, ANAP yönetiminde ve Kahramanmaraş Şoförler Odası yönetiminde bulunan Zekeriya Gökçe , yeni bir şahin veya doğan araba almış, basın götürme görevini de üzerine almış, Merhum gazeteci ağabeylerimiz, Osman Sayın, Şeref Turhan ağabey ile birlikte Bertiz yollarına düştük..

     Zekeriya bey : Bertizin tümünü bana verseler bu arabayı bu yola vurmam dediğimde: “Vatan toprağı , bu yolların tozu bile çok tatlı Bekir bey” demişti.

     O zaman Bertiz’e gidep gelmek öğle kolay bir iş değildi..

     Yol olmayınca, bir gün önceden gider bertizde yatar, ertesi gün güreşleri yapar gece saat 12 00 de (24 00) de zor gelirdin..

     Vatan toprağı dedik , davul dom dediğinde bizde hep bertizi bulduk..

     Gazetecilik hayatımız boyunca : Bertiz hep yol istedi..

     İlk Güreş Festivali haymalarda oturarak: o tarih de delme çatma bir saha da yapıldı.. Bertiz halkı , bertiz’e yol istiyordu..

     Aşık Muhsuni Şerifin : Susuz Urfa, Yolsuz Maraş “ dediği gibi, Yolsuz Bertiz bertiz diyerek her gördükleri siyasilerden yol istiyorlardı..

     Bertiz – Maraş yolu için şiirler yazıldı, Türküler söylendi..

     1984 seçimlerinde ANAP iktidarı ile Ali Topçuoğlu milletvekilimiz olunca, bir kaynak bulundu ve bugünkü güreş sahası o tarih de yapıldı 1986 veya 87 yılında burada Karakucak Güreş Festivali yapıldığında o günkü Boyalı Köyü Muhtarı, Milletvekillerinden ,” Köyümüzü beyaz cızgılı yol” istiyorum dedi.. Beyaz çizgili (cızgılı) yol günlerce espri konusu oldu..

     Bu tarih den sonra : Her muhtar adayı, Baydemirli kasaba olunca kasaba belediye başkan adayı, Bertiz’e “Beyaz cızgılı yol” sözü vererek çalıştı.

     1984 yılından sonra tüm siyasi partilerin milletvekilleri adayının tamamı bertiz’e yol sözü verdi, beyaz çizgisi de olacaktı ama olmadı..

     Biraz dağ yolu, biraz Kazma yolundan stabile asfalt yapılsa da Bertiz halkı beyaz cızgılı yolu göremedi..

     Yol yol diye ömrünü tüketen bertiz yöresi gençleri şehire göç etti..

     Üzüm , Ceviz, Kiraz haşatında ciddi düşme oldu..

     Çünkü bertiz bölgesinde çalışacak genç kalmadı..

     1987-2017 ‘ye 30 yıl sonra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Bertiz’e beyaz cızgılı (Çizgili ) yolu getirerek, ilk defa toz toprak içinde kalmadan, sıcak asfalt üzerinde bertize gidip gelmenin mutluluğunu yaşadım..

     Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, ve ekibi yaklaşık 3 yıldan beri yolu iyileştirmek standardını yükseltmek için çalışıyordu..

     Son 10 günden beri tüm ekibi buraya yığarak : beyaz cızgılı (Çizgili) yolu yapmışlar ve bizde keyifle üzerinden boyalı’ya giderek geldik..

     Dulkadiroğlu Belediyesi Başkanı Necati Okay, mahalle içlerine Kilit parke, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise ana yolları iyileştirerek sıcak asfalt yaptı.. yetmedi.. Bertizlilerin 30 yıldan beri söylediği o beyaz çizgiyi de attı.

     Merhum İhsan Sarıofakıoğlu, Zekeriya Gökçe başta olmak üzere bertizin yiğit insanları bertiz yolu için bir ömür tüketerek bugünleri göremeden göçüp gittiler..

     Dünkü güreşler harika idi, Güreş sahası insanları almadı içi dışı doldu taştı, bu sevnici yaşayan eski güreş ağalarından Bekir Eryılmaz, Fahri Yaşar, İsmail Timurbanka yolun sevincini yaşayan başlıca bertizli idi..

     Bu yol bertize hayırlı olsun

     İyi günler..