Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1984 yılında Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hacı Ali Özal’a Tekke’yi yıkın, Kahramanmaraş’taki gece kondukları yıkın talimatı verdi.

Başbakan Süleyman Demirel ve Cumhurbaşkanlığı dönemi de dahil“Tekkeyi yıkın “ dedi.

Başbakan Tansu Çiller, Belediye Başkanı Ali Sezal’a tekkenin yıkılması için ne gerekiyorsa yapın, Refah Partili olmanız fark etmez gereken destek verilecek dedi

ANAP ve Ali Doğan’ın Devlet Bakanlığı döneminde Başbakan Mesut Yılmaz, aynı konuyu söyledi.

2002 de Ak Partiyi kurmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KMESOB da basına kapalı bölümde , “Şehrin çok vahim yapısı var, Tekke başta olmak üzere gece konduyu yok edelim el birliği ile “ demişti.

Sonra Ak Parti Genel Başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak geldiğinde hep aynı konuyu söyledi.

Türkiye’nin 3. Büyük camisi Abdulhamithan etrafının açılması talimatını bile verdi ama bugüne kadar bir çivi bile çakamadık.

Çok kısa ve Özet olarak yazdım: Yukardakilerde başbakandı, bakandı, Cumhurbaşkanı idi ama yapılanı gösterin ban!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum geldi, toplantı yaptı, dinledi birşeyler söyledi gitti ama değişen hiçbir şey olmayacaktır. Ben bunun size garantisini vere bilirim.

Valilik çıkışında basın açıklaması ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bakan Murat Kurum, söylediklerini bire bir sizlere yazıyorum:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kahramanmaraş Valiliği de yaptığı toplantı sonunda şunları açıkladı:

     1- TEKKE Kentsel Dönüşümü başlıyor. Yusuflar Mahallesi 24 Hektarlık alan Kentsel Dönüşümü 2 Etapta yapılacaktır. Hak sahiplerinin bir kısmına yerinde, bir kısmına Çamlık Bölgesi’nde (Saçaklızade) yapılacak 500 konutta, bir kısmıda parasını vermek suretiyle teklif sunulacak. Uzlaşma sonucunda Taşınma ve kira yardımı yapılacaktır. Yılsonuna kadar ihaleleri gerçekleştirilip 2020’nin ilk çeyreğinde 500 adet rezerv konutun inşaatına ve Yusuflar Mahallesi’ndeki 1. etabın ihalesine de başlanmış̧ olacaktır.

      2- Aksu Çayı temizleniyor. Entegre Atık Su Arıtma Tesisi sanayicilerimiz, Kahramanmaraş̧ Büyükşehir Belediyemiz, Valilik ve Bakanlık konsorsiyumu ile yapılacaktır

      3- Önsen Köprüsü hayata geçiyor. Köprü TOKİ tarafından yapılacak olup, Kurtlar Mahallesi’nde rezerv konutlar yapılıp heyelan riski ve kentsel dönüşüm için vatandaşlar yapılacak olan bu binalara yerleştirilecektir.

      4- Kılavuzlu Millet Bahçesi yapılıyor. 295 bin metrekare alanda yapılacak şekilde (TOKİ) eliyle yılsonuna kadar ihalesi tamamlanıp, 2020’de büyük oranda hizmete sunulup, 2021 yılında tamamlanacaktır.

      5- Elbistan, Afşin, Ekinözü, Nurhak, Göksun ilçelerinde Katı Atık Entegre Bertaraf Tesisi 2020 yılı Mayıs ayı içinde ihalesi yapılacaktır.

      6- Elbistan Atık Su Arıtma Tesisi ihalesi 2020 yılı içerisinde yapılacaktır.

      7- Gayberli Mahallesi’nde heyelan riski olan alan boşaltılacaktır. Mahallede ön incelemeleri tamamlanmış̧ olup, kesin incelemeden sonra vatandaşlarımız rezerv konutlara yerleştirilecektir.

       8- Kapalı Çarşının etrafı restore ediliyor. Kapalı Çarşıdaki dükkanların cephesi, tabelası, kaldırımı, aydınlatması ve çatı yenilemesi yapılacaktır.

       9- Bahtiyar Yokuşu güzelleşiyor. İyileştirme çalışması kapsamında 2. Etap İyileştirme Çalışması başlatılacaktır.

      10- Afşin Belediyesi Yediler İş Merkezi Kentsel Dönüşüm Projesi hayata geçirilecektir.

      11- Kara Elbistan Bölgesi Kentsel Dönüşümü kapsamında 366 bin metrekare alana 1000 adet konut yapılacaktır.

      12- Ceyhan Nehrinin doğduğu alanda sit alanı genişletilerek Millet Bahçesi yapılacaktır.

      Bakan’ın açıklaması bu, güzelleştirme parklar yapıla bilir ama Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüm asla yapılamaz, bugüne kadar yapılmadığı gibi bugünden sonra da yapılmaz.

      Biz Cumhurbaşkanlarını, başbakanların talimatını dinlemedik ki, bugün bakanı dinleyelim boşa geçen bir gün oldu yazık!

      İyi günler…