1992/2019 Bakü

1991 yılında Sovyetlerin gevşemesi ile kurulan Türki Cumhuriyetlerini yerinde görme ve haber yapmak üzere Türkiye ‘en Azerbaycan gitmiştim. Yıl 1992

45 gün süre ile Haberlerimiz Türkiye Gazetesinde, dönüşte izlenimlerim dergi ve gazetelerde yayınlanmıştı.

27 yıl sonra bugün 2019 da Kardeş ülke Azerbaycan başkenti Bakü ve Dağıstan Sınırındayız ki bize o günleri hatırlattı.

Üzüldüm: Tarihi evler yıkılarak yerine beton kuleler dikilmiş, 50-75 katlı cam kaplama bina yapmak medeniyet diyorlar ama bir betonun 50 ile 75 yıl ömrü olduğunu galiba bilemiyorlar.

Sevindim: Kaldırım ve her yere zeytin dikmişler, güzel zeytinyağı üretimi var, bir şişede biz alıp getirdik. Lezzetli güzel tadı var.

Buradan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’e sesleniyorum: Yatılı bölge zeytinlikti, bugün apartman bahçesi oldu, beton yığınları ile yok oldu. Bu bölgelerde hiç olmazsa yeni inşaat yapılacağı zaman o zeytinleri ağaç sökme makinamızla sökerek kaldırımlara – refüjlere dikelim. Bugünden sonra da çınar dikmeyi yasaklayarak, Zeytin ve Ceviz ağacı dikimi yapalım tüm kaldırımlara.

Bakü de çok sayıda otel yapılmış, çok lüks binalar yapılmış, bunların yerine sanayi yatırımı olsa, üretim olsa ben çok daha fazla sevinecektim, ancak üretim yok, lüks yatırım var bu da beni üzen bir hadise oldu.

Guba’ya doğru yola çıktık, Elma Bahçeleri kurulmuş, her yerde elma, nar, üretimi var, elma kurutma tesisi kurmuşlar, elma suyu fabrikası kurmuşlar bunlarda güzel gelişmeler olarak gördüm. Göksun ilçemize de inşallah bir Elma Suyu ve Kurutma Fabrikası kurulur duasını yaptım.

Dünyada Bir İlk Kamu Külliyesi

Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Adayı (2014) Necati Okay, Kamu külliyesi projesini birinci gündem maddesi olarak ortaya koydu, sürekli bunu gündemde tuttu. Seçimi kazanması ile birlikte temelini attı proje başladı ancak bugün 2019 da Proje henüz bitmedi ama sona doğru geldi.

Bu hakkı sahibine verdikten sonra: Dünya da ilk Kamu Külliyesi Azerbaycan ‘ın Guba Şehrinde 2010 yılında yapılmış, o günden bugüne geliştirilmiş. Bugün harika bir yer konumuna gelmiş bizi çok etkiledi.

Orta da Valilik binası, sağında Belediye, Solunda Emniyet Müdürlüğü, Nüfus, Tarım, Milli Eğitim, Tapu vs, tüm müdürlükler sağlı sollu sıralanmış aynı cadde üzerinde.

Tamamı bir arada: Ortaya camlı bir bina yapmışlar, ön kayıt ön müracaat veya ön işlem ve iş bitirme yeri olarak.

Örnek: Pasaport alacaksınız, buraya geliyorsunuz, Pasaport kurumunun iki çalışanı var, sizin müracaatınızı alıyor, tüm işlemleri yapıyor, bahçede oturup çay için dinlenin ve ekrandan işinizi takip edin diyor.

Ön kayıt bürosu ekipleri: Pasaport dairesinde tüm işlemleri yaparak pasaportu çıkarıp, ekrana yazıyor gelip ala bilirsiniz diye, bunu gören vatandaş gelip pasaportunu alıp gidiyor.

Tüm kurumlar için işlem böyle yapılıyor.

Bir aksama mı? Yar, sorulması gereken bir sorun mu var, ekrana yazılarak şuraya gel deniyor vatandaş oraya giderek sorunu gidere biliyor, çay bedava dinlenmek bedava, huzur içinde işlemlerin yapıldığı kamu külliyesi.

Bir ilk ve Örnek olarak yapılmış, Türk Cumhuriyetlerinden ve Rusya dan burasını görmek işlemini yerinde görmek üzere her gün guruplar halinde kamu görevlileri gelmesi Guba Turizm hareketi katmış.

Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay beyin yaptığı kamu külliyesi gözümün önüne geldi Guba ile karşılaştırdım, bir iki ilave ile Türkiye örnek, tüm illerden burayı görmeye kamu görevlileri turları yaptıra biliriz.

Projeye bir iki ufak ilave belki bir iki sağ sola genişleme yaparak yeni bir çevre düzeni ile Dulkadiroğlu ilçesi Türkiye de bu konuda Turizm payı kapa bilir diye düşünüyorum.

Guba: bu manada Turizmden iyi pay almaya başlamış, Guba Kamu külliyesini gezen sadece bizler değiliz, devlet başkanları, bakanlar, milletvekilleri, gazeteciler, Kamu görevlileri sürekli ziyaret ederek işleyişi hakkında bilgiler alıyorlar. Ziyaretçilerin resimlerinizde ayrı bir salonda sergiliyorlar.

Vatandaş bir tek araçla Kamu Külliyesine geldiğinde: tüm işini bitirerek evine dönmenin huzurunu yaşıyor. Bu bağlamda biz niye bunu turizme kazandırmayalım?

Dulkadiroğlu Belediye binası bitmiş gibi, Kaymakamlık bitmiş gibi, diğer kamu binaları bitmek üzere, bunu öncelikle Türkiye Turizmine kazandırmamız gerekiyor. Sayın Okay bu konuda ciddi bir düşünme yapması gerekli diyorum, biz katkı vermeye hazırız.

Bizden söylemesi

İyi günler…