Üretimi ev şartlarında gerçekleştiren Murat Çetin bu sabunların içinde hiçbir katkı maddesi yok. % 100 doğal olan sabunların zeytin ve Defne ağaçlarının yağlarından ve yine doğal ve el yapımı yöntemlerle ürettiğini belirterek “Aslında bu üretimi yaparken ilk başta kendi kullanımıma yönelik olarak düşünmüştüm. Ama ben kullanıp faydasını gördüm. Bunu insanlarla paylaşmam gerekir dedim. Vatandaşların talepleri doğrultusunda uzun zamandır çeşitlendirme çalışması yapıyordum. Şu anda 6-7 çeşit sabun üretimi yapabilecek aşamadayım. Ürettiğim sabunları alan vatandaşlar daha ikinci kullanımda sorunlarında iyileşme gözlemlediklerini belirterek teşekkür ediyorlar. Benim hiçbir ticari beklentim ve kaygım yok. İnsanlara faydalı olma yolunda yaptığım çalışmalardan sadece bir örnek sergiledim.

   Birçok yararının olduğu bilimsel yöntemlerle kanıtlanan Defne Sabunu için önemli bir not ise kullandıktan sonra bu sabunu kuru yerde muhafaza etmeniz.

   Defne sabunu haricinde Isırgan, Kekik ve Kantaron bitkilerinin sabunlarını da yapan Çetin bu sabunlarla ilgili bilgiler verdi. 


1. Saç dökülmesini önler.

2. Kepek sorununun giderilmesinde etkilidir.

3. Saçı besler kuvvetlendirir doğal parlaklık ve yumuşaklık verir.

4. Vücut üzerinde dinlendirici etkisi bulunmaktadır.

5. Kuru cildi nemlendirir canlandırır yumuşatır.

6. Antiseptik ( mikrop öldürücü ) özelliği sayesinde mantar, egzama, pişik, sedef, sivilce tahriş alerji gibi cilt hastalıklarının
tedavisine yardımcı olur. 

7. Hassas ciltlerde güvenle kullanılabilir.

8. Traş köpüğü yerine kullanılabilir. (kullananlar ıslak cilde direkt sürülerek uygulandığında traş jeli traş köpüğü gibi ürünlere kıyasla çok daha etkili ve daha yumuşak sonuç elde edildiğini belirtmişlerdir.)


   Defnenin (Har-Dalı) Ana Vatanı sayılan Andırın'da istenirse sabununun dahi üretilebileceği kanıtlanırken, Defne ilgililerden destek bekliyor.

   Andırın’da Defnenin birkaç kişi tarafından yaprağının toplatılarak Andırın dışında satıldığı ve bu yaprakları toplayıp satanların Defne için hiçbir yatırım yapmadığına vurgu yapan vatandaşlar bu kişilerin daha duyarlı olmalarını beklediklerini belirtiyorlar.

Haber : Ramazan Özdemir

Editör: Haber Merkezi