Emniyet Müdürlüğü Bahçesinde meydana gelen kazada, vücutlarının yüzde 80'lik bölümlerinde 3'üncü derecede yanık oluşan 4 kişinin Adana ve Malatya'ya sevk edilmelerine dikkat çekerek Kahramanmaraş’ta yanık merkezi ve eksik ünitelerin yokluğuna ve sağlık camiasının sorunlarına değinmiştik.  

Bunun üzerine İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil; “İlimizde yanık merkezi bulunmamasının sorumluluğu ilimiz sağlık yöneticilerinde ve milletvekillerimizde bulunmamaktadır” dedi.

Haberde, özellikle Dr. Milletvekillerimize ve diğer sağlık yöneticilerine de seslendik. Fakat henüz kendilerinden konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. Bu sorunun muhatabı sadece Çitil değildi. Yaptığı açıklamayla da hassasiyetini ortaya koymuş oldu.

Çitil, Yanık Merkezi için sorumluluğun sağlık yöneticilerinde ve milletvekillerinde olmadığını söyleyerek bakanlığın tasarrufunda olduğunu belirtiyor. O zaman soruyoruz; hizmet almak için Bakanlığı kim harekete geçirir?

Çitil’in, haberimize cevaben ve diğer hizmetleriyle ilgili yaptığı açıklamayı kamuoyu ile aynen paylaşıyoruz;

SORUMLULUK, BAKANLIKTA!

“Emniyet Müdürlüğü binasındaki patlama olayında  23 adet 112 ambulansımız (kamu,özel) görev yapmış, çok kısa bir sürede olay yerine ulaşarak yaralılarımızı ilgili hastanelere ulaştırmıştır. İlgili haberde yanık ünitesi yok denmekte olup Necip Fazıl Şehir Hastanemizde yanık ünitesi hizmettedir. Yanık vakalarımızın ilk müdahalesi burada yapılmıştır. Daha sonra vakalar Adana’da bulunan Yanık Merkezine sevk edilmiştir. Yanık Merkezleri, bölgenin coğrafi konumu ve nüfus yoğunluğuna göre Sağlık Bakanlığı tarafından planlanmaktadır. Kahramanmaraş ilimizin de içinde bulunduğu bölge itibariye ilgili yanık merkezi Adana ilinde mevcuttur. Bu yüzden komşu illerimizden olan Gaziantep’te de yanık merkezi bulunmamaktadır. Yanık ünitesinde vakalara ilk müdahalesi yapıldıktan sonra, yanık derecesi erişkinlerde % 25, çocuklarda % 20’nin üzerinde ise en yakın Yanık Merkezine sevk işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu açıklamalar ışığında bakıldığında ilimizde yanık merkezi bulunmamasının sorumluluğu ilimiz sağlık yöneticilerinde ve milletvekillerimizde bulunmamaktadır. 

ONKOLOJİ ÜNİTESİ HİZMETE AÇILACAK

Kanser hastalarına uygulanması gereken kemoterapi işlemleri ilimizde hem devlet hastanelerinde hem de KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılmaktadır. Fakat radyoterapi (ışın tedavisi) uygulamasının yapıldığı onkoloji ünitesi bulunmamaktadır. Bakanlığımızca yapılan planlamada, ikisi kamuda, ikisi KSÜ Tıp Fakültesinde ve bir de özel sektör kaynaklı olmak üzere 5 (beş) adet onkoloji ünitesinin açılması planlanmaktadır. Şu an itibariyle KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde açılması planlanan onkoloji ünitesinin ihale işlemleri bitmiş olup yakın zamanda hizmete açılması planlanmaktadır. Sonra ki süreçte ihtiyaca ve hasta yoğunluğuna göre kamuda da açılması planlanmaktadır.

İl geneli hastanelerimizde 2011 yılında 143 adet olan çocuk ve erişkin yoğun bakım yatak sayıları 2014 yılında 353 adet olmuştur. Bununla beraber il dışına hasta sevk sayısı azalmış ve çevre illerden hasta kabul eder seviyeye ulaşılmıştır.

İlimiz genelinde; KSÜ Tıp Fakültesi, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yörük Selim Ek Hizmet Binası, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ek Hizmet Ünitesi, Elbistan Devlet Hastanesi ve Özel Megapark, Özel CAKA Vatan, Özel Marash Life Hospital, Özel Devakent Hastaneleri olmak üzere toplam 10 (on ) hastanemiz bünyesinde Kan Transfüzyon Merkezi hizmet vermektedir.  

İLÇELERİMİZDE DİYALİZ ÜNİTELERİ

2014 yılı itibariyle; Necip Fazıl Şehir Hastanesi bünyesinde Yörük Selim Ek Hizmet Binasında hizmet vermekte olan Diyaliz Ünitesi, daha çok hastaya, daha kaliteli hizmet vermek amacıyla Necip Fazıl Şehir Hastanesi ana binasında da açılmıştır. İlimizde yeni açılan Çağlayancerit Diyaliz Ünitesiyle beraber (Nurhak ve Ekinözü hariç)  tüm ilçelerimizde Diyaliz Ünitesi bulunmaktadır.

Ayrıca daha önce Andırın Pazarcık ve Çağlayancerit ilçelerindeki diyaliz hastaları Nefroloji Uzmanına muayene olmak için il merkezine gelmekte iken, 2013 yılından itibaren Nefroloji Uzmanı, hastaları muayene etmek amacıyla bu ilçelerimize gitmektedir.

 İl merkezinde (Eski kalp hastanesi binası) 100 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi hizmet vermeye başlamıştır.

Ülke genelinde ender olarak istihdam edilebilen Çocuk Endokrinoloji, Çocuk Nefroloji ile beraber diğer pek çok ilde bulunmayan Neonatoloji Uzmanı (Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı) ilimizde görev yapmaktadır.


ORGAN NAKLİ İÇİN BAŞKA İLLERE GİDİLMEYECEK

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde 16.04.2014 tarihinde Doku Tipleme Laboratuarının hizmete girmesiyle beraber organ nakli yapılacak hastaların başka illere gitmesine gerek kalmamaktadır. Yine KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde 06.02.2013 tarihinde hizmete giren Karaciğer Nakil Merkezinde 2014 yılı içerisinde bir hastaya karaciğer nakli yapılmıştır.

Daha önce ilimizde Toplum Ruh Sağlığı Merkezi bulunmazken 15.08.2012 tarihinde Necip Fazıl Şehir Hastanesine bağlı Şirikçioğlu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açılmış ve Elbistan Devlet hastanesi bünyesinde de Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açılmış ve ruhsatlandırma aşamasındadır.

Bakanlığımızın sağlık hizmetlerinin etkin, verimli ve ulaşılabilir nitelikte olması adına yaptığı bölgesel planlama uygulamalarından birisi de ilimizde hizmet veren Nükleer Tıp Merkezidir.

İlimizde hizmet veren özellikli merkezler; 100 yataklı Yüksek Güvenirlikli Akıl Ruh Sağlığı Ünitesi, Fizik Tedavi Ünitesi ve 300 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesi de kamu özel ortaklığı modeli ile Necip Fazıl Şehir Hastanemizdeki arsaya yapılmak üzere ihalesi devam eden sağlık tesisleridir. Bu şekilde 23 ilde planlanan şehir hastaneleri arasına ilimizde girmiştir.

Vatandaşlarımızın herhangi bir acil hastalık veya yaralanma halinde, günün 24 saatinde 112 ücretsiz telefon numarasını çevirerek Komuta Kontrol Merkezimizi aramasıyla beraber en kısa zaman da ambulanslarımız vaka yerine ulaşmaktadır. Merkezde ilk 10 dakikada vaka ulaşım oranımız % 95 tir.

BAKANLIKTAN 5 ADET AMBULANS HEDİYE EDİLDİ

İlimiz genelinde toplam 493 personel ile hizmet verilen Acil Sağlık Hizmetleri alanında; 2011 yılında ambulans sayımız 39 iken, gerek Valiliğin gerekse Milletvekillerin ve özel sektörün katkılarıyla 2014 yılında 63 olmuştur. Bunlar; 54 adet panelvan, 6 adet kar paletli, 1 adet Snow-Track, 1 adet obez ve 1 adet 4 yataklı ambulanslardır. Kar paletli ambulanslarımız; Merkez, Elbistan, Andırın, Çağlayancerit, Afşin, Göksun ilçelerinde konuşlandırılmış, Snow-Track Paletli Ambulansımız da Göksun ilçemizde 12 ay boyunca kullanılmak üzere tahsis edilmiştir. En düşük modelli aktif ambulansımız 3 yıl önce 2000, 2001 model iken şu an biri 2010 olup diğerleri daha yüksek modellerdir.

En çok hibe ambulans kazandıran il olmamızdan dolayı Bakanlığımız 5 adet ambulans hediye etmiştir.

Yine 2011 yılında 22 olan Acil Sağlık hizmetleri istasyon sayımız 2014 yılında 30’a ulaşmıştır. Hastalara ulaşım sürelerinin azalmasında, arttırdığımız ambulans ve istasyon sayımız etkili olmuştur.

TÜİK’in yapmış olduğu vatandaş memnuniyeti araştırmaları sonucuna göre % 85,8 ile Türkiye de (ülke genelinde)  8.sıradayız. 30 Büyükşehir arasında ve komşu iller arasında da 1. sıradayız.

Bu başarımızda büyük pay sahibi olan tüm hekimlerimize ve tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Halkımıza ve size arz ederim.”

 

 

Editör: Haber Merkezi