Tor konuşmasında; “65 yaş aylığı olarak bilinen yasa 1/7/1976 tarihinde kabul edilmiş ve 10 Temmuz 1976 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Süleyman Demirel, Hükûmet ise 39'uncu Cumhuriyet Hükûmetidir. Bugün ise 64'üncü Hükûmet işbaşındadır. Aradan 25 Hükûmet, kırk yıl geçmiştir. Kırk yıldan beri bu yasa uygulanmaktadır.2022 sayılı Yasa'nın yaşlı aylığı ve engelli aylığının patenti Sayın Süleyman Demirel'e ve çalışma arkadaşlarına, rahmetli Alparslan Türkeş'e, rahmetli Necmettin Erbakan'a ve rahmetli Turan Feyzioğlu'na Başbakan Yardımcısı olarak Hükûmette bulundukları için bu kişilere aittir. 

Bugün bu yasadan istifade eden binlerce kişinin bu güzel insanlara vefa ve dua borcu vardır. Bu vesileyle, muhtaç durumda olan yaşlılarımızın geçim sıkıntısını bir nebze gidermek amacıyla çıkarılan bu önemli yasaya emeği geçen başta Süleyman Demirel olmak üzere tüm Hükûmet üyelerine ve milletvekillerine, ebediyete intikal edenlere Allah'tan rahmet, kalanlara da sağlık diliyorum.

Daha sonra, yasanın kapsamı genişletilerek bugünkü hâle gelmiştir. Bu yasayla 1976 tarihinden beri muhtaç yaşlılarımıza, daha sonraki tarihlerde yapılan düzenlemelerle de engelli kardeşlerimize ve muhtaç engelli yakınlarına, bakını yapanlara da yardım yapılmaya başlanmıştır.

Yasada dünyanın ve ülkelerin değişen koşullarına uygun olarak değişiklikler yapılabilmektedir. İyi niyetle çıkarılan yasalar uygulamada görülen aksaklıklar ve suiistimaller nedeniyle kimi zaman istifade edenlerin lehinde, kimi zaman da istifade edenlerin aleyhinde değişikliklere uğramaktadır. 2022 sayılı Yasa'da da birçok değişiklik yapılmıştır. 12/7/2003 tarihinde 6495 sayılı Yasa'nın 73'üncü maddesiyle 2'nci madde değiştirildi ve yaşlı ve engellilerin aylık bağlama şartlarında önemli gerilemelere sebep oldu. Yapılan değişiklikten önce, yaşlı ve engellilerin sadece kendi gelirlerine göre yani kendi gelirleriyle asgari ücretin 1/3'ü mukayesesi yapılarak aylık bağlandığı hâlde, bu değişiklikten sonra hanede yaşayanların gelirleri toplamı esası getirilmiştir. Aynı hanede yaşayanların gelirleri toplamı işin içine girince, 2022 sayılı Yasa'dan istifade etme zorlaşmıştır. Hane esasına göre hanede bir tane emekli veya aylık çalışanın olması hâlinde, bu durumda, hemen hemen muhtaç olunmadığı için 2022'den yararlanma neredeyse imkânsız hâle gelmiştir. Bugün, engelliler yine hane hesabına göre aylık bağlandığı hâlde, yaşlılarımıza yaşlılık aylığı kendi ve eşinin gelirlerine göre bağlanacaktır. Bu eşitsiz ve adaletsiz bir uygulamadır. Biz, önergemizle, aylıkların artırılmasını ve kapsamın genişletilmesini burada öngördük. Bu önergeye İktidar ve Muhalefet olmak üzere bütün Milletvekillerinin desteklerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi