AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal ile şehrimize yapılacak olan hizmetleri, yatırımları, meclis çalışmalarını, vatandaşın beklentilerini, geride bıraktığımız 2019 yılını ve 2020’yi konuştuk. 

Öncelikle 2019 yılını değerlendiren Milletvekili Sezal; “Bildiğiniz üzere Haziran 2018’de genel seçimler, arkasından 2019’un Mart ayında da yerel seçimler oldu. Yani yaklaşık 8-10 aylık süre içerisinde iki seçim geçirdik, akabinde çalışmalarımızı başlattık ve devam ediyoruz. Yaşanan seçim süreçlerinde, diğer milletvekillerimizle bir fiil halkımızla iç içeydik. Çarşıda, mahallede gezerken, halkımızın öncelikli ihtiyaçlarını, beklentilerini belirlemiş olduk. Yine sürekli muhtarlarımızla bir raya geldik. Bunun amacı ise; hem vatandaşımızın hem de vatandaş nezdinde muhtarlarımızın mahallelerimizin ve şehrimizin öncelikli ihtiyaçlarını bize iletmesi noktasında ciddi bir çalışma yapmış olduk. Büyükşehir belediyemizin de vesilesiyle tüm ihtiyaçları belediye de bir sistem içerisinde toparlamış olduk. Yani şu anda Kahramanmaraş’ta bütün mahallelerimizin alt yapı ve yol olmak dahil üzere başlıca ihtiyaçları belediye sistemine kaydetmiş olduk. Onun dışında da Kahramanmaraş gündeminde Aksu Çayı, Hal Kavşağı, sağlık hizmetleri, stadyum yapılması gibi beklenen hizmetlerin üzerine bir çalışma yapmış olduk. Tüm bakanlarımızı 2019 yılı içerisinde bazılarını iki, bazılarını üç kez ziyaret ettik. Kahramanmaraş’ın istekleri ve beklentilerini bakanlarımıza ilettik ve hala da görüşmeye devam ediyoruz. 2019’daki yaptığımız bu çalışmalarımızı ve bakanlar ile olan bu görüşmeleri inşallah 2020 yılında yatırıma dönüştüreceğiz. Hedefimiz;  bizden beklenen hizmetleri 2023’e kadar yetiştirmek” dedi.

STADYUM ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ MI?

“Halkımızın yeni bir stadyum beklentisi var. Ancak yeni bir stadyum bu şehrin öncelikli ihtiyaçlarından mı” sorumu üzerine Sezal; “Evet bazı vatandaşlarımız stadyum yapılması hususunda çok ciddi baskı yapıyorlar. Yani acil ihtiyaç mı? Yeni bir stadyumun 250 milyon Lira maliyeti var. Aksu Çayı’nın da temizlenmesi için yaklaşık 250 milyon Lira maliyeti var.

Tabi burada farklı bakanlıklarda olsa yoğunlaşmamız gereken öncelikle Aksu Çayı. Ama tabi ki de stadyum da Kahramanmaraş’a kazandırılabilir mi bunun da çabası içerisindeyiz.

Aslında bizler sağlıkta, sporda, eğitimde vs. her alanda Kahramanmaraş’a yapılacak hizmetleri kendi öz kaynaklarımızla da nasıl yapabilirizi de düşünüp, çalışıyoruz. Örneğin; yeni bir stadyum için hali hazırdaki 12 Şubat Stadyumunun olduğu yeri belediye vasıtasıyla ticari alana çevirip oradan elde edilen gelir ile yeni bir stadyum yapabilir miyiz diye uğraşıyoruz. Oradan yer vereceğiz elde edilen gelir ile de Hanefi Mahçiçek Stadyumunun olduğu alnı da koruyarak oranın antrenman sahası için kullanılmasını istiyoruz. Hemen yan tarafına da 20-25 bin kişilik bir stadyum yapılabilir mi bunu araştırıyoruz. Devlete ya da bakanlığımıza maliyeti minimize ederek bu projeyi gerçekleştirme gayretindeyiz.  

Keza, Yörük Selim Mahallesine yapılacak hastane için de aynı şeyi düşünüyoruz. Yani sağlık müdürlüğümüze ait olan alanlarımızın bir şekilde satışını sağlayıp, buradan elde ettiğimiz gelir ile de yukarıda yeni Yörük Selim Hastane Binasını yapabilir miyiz diye uğraşıyoruz. Belki de ötelenecek olan hizmetleri daha öne çekmek adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu sağlık bakanımızın da bu dikkatini çekti.

Yani stadyum konusu öncelikli ihtiyaç mıdır bana göre değil ama vatandaşın beklentisini karşılamak adına da biz çalışmamıza devam ediyoruz. Eğer becerebilirsek Kahramanmaraş’a stadyumu kazandırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

300 YATAKLI 2 HASTANE YAPILACAK

Necip Fazıl Şehri Hastanesi bitişiğine yapılacak olan Kadın Doğum Hastanesinin de ihale aşamasında olduğunun müjdesini veren Milletvekili Sezal; “İnşallah 300 Yataklı Kadın Doğum Hastanemizin 2020 yılı içerisinde temellerini atmış olacağız. İhale süreci başladı. Netleştiğinde hemen kamuoyuna duyuracağız. 2020 yılında, ilk hizmetlerimizden biri de onun temellerini atmak olacak akabinde de zaten sağlık bakanımızı Kahramanmaraş’a davet ettik. Özellikle yeni yapılacak olan 300 yatalı Yörük Selim Hastanesi Binası için çalışmalarımızı bakanımıza gösterdik, kendisi de genel müdürümüze ve bakan yardımcılarımıza talimat verdi. “Hemen ekibinizi gönderin çalışmanızı yapın. Sonra ben gidip bizzat göreceğim” dedi. İnşallah 2020’de ihale sürecini başlatabilirsek kadın doğumun temelini atmış olacağız. Yörük Selimin de ihale aşamasını başlatmış olacağız. Sağlıkla ilgili ilk 2 hedefimiz bunlar” dedi.  

EN ÖNCELİKLİ SORUNUMUZ; AKSU ÇAYI!

Bana göre en öncelikli sorunumuz.  Biliyorsunuz Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum da şehrimizi ziyaretinde Aksu Çayı’nın temizleneceği sözünü verdi. Ancak kamuoyunda yanlış bir aldı var. “Aksu Çayı ne olacak” diye yazan gazetecilerimizde var. Tabi kendileri ile bu konuda görüşüp, bilgilendirmede bulundum. Öncelikle şunu belirteyim bu işin 6 ay ya da 1 yıl içerisinde yapılması mümkün değil. Öncelikle bu alanların ıslah sanayi kapsamında bir bölgeye alınması lazım. Yani bu atıkların toplanıp, endüstriyel arıtılması için önce bu fabrikaların bulunduğu bölgenin yani Adana ve Antep yolu üzerinde ki sanayi alanlarının ıslah sanayi alanı olması lazım. Bu ilk şart. Bunun da belli bir süresi var. Şu anda Belediyemiz, Ticaret Odası ile bunun çalışmasını yapıyor. O bittikten sonra bir takım eksiklikler var bu eksiklikler giderilecek. Hatta bakanımızla görüşmeye gittiğimizde “bu eksikliklerin giderilmesi hususunda yani Kahramanmaraş’a özel bir çalışma yapın” dedi. Çünkü çevrenin kirleniyor olması en büyük sorun. Islah organize sanayi alanının yapılmasının ardından bizim uygun kredi bulma şansımız da olacak. Özellikle bunun için de önem arz ediyor. Düşük faizli bir kredi ile Aksu Çayı’nın temizlenmesi hususunda, endüstriyel atık tesisi yapma imkânına kavuşacağız. Yeri de belirlendi, evsel atığın olduğu yerin yan tarafında yeterli alanımız var. Tabi bu evsel atık ile endüstriyel atık birbirini tolere eden birbirini temizleyen sistemler. O yüzden yan yana olmasında büyük bir avantaj var. Yani Aksu Çayı’nın temizlenmesi için ortalama 2-3 yıllık bir zaman gerekiyor. 2023’e kadar, en azından bizim seçildiğimiz dönem bitene kadar Aksu Çayı’nı da temizlemek adına çözüm bulacağımızı düşünüyorum. En öncelikli hedefimiz Aksu Çayı’nın temizlenmesi” dedi.

TERMİK SANTRALLER İÇİN 31 ARALIK SON GÜN!

31 Aralık 2019 tarihinde Afşin Elbistan Termik Santrallerine Filtre Sistemi takılması için verilen sürenin dolduğunu hatırlattığımız Milletvekili Sezal şu şekilde konuştu: “ Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda ifadesi çok açık. “Eğer şartlar sağlanmadıysa gerekirse ihaleyi iptal ederiz. Yeni ihale açarız bu süreçte de yerleri biz çalıştırırız” diye çok net konuştu.

Yani burada bir müsamaha söz konusu değil. Eğer şu anda Çelikler Holding yeterli şartları oluşturmazsa, filtre sistemi yapmayı taahhüt etmezse, santrali çalıştırma şansı yok. Direk ihalenin iptali ve yinelenmesi ile ilgili hükümetimizin bir çalışması olacak. Benim şu ana kadar aldığım bilgiye göre Çelikler Holding bu çalışmayı yapma çabasında.  Yapabilir, yapamaz bilmiyorum. Eğer bu taahhüttü gerçekleştirebileceklerini bakanlığımıza iletip ve bununla ilgili sözleşmeyi imzalarsa çalıştırmaya devam eder. Ancak bunu sağlayamazsa ihalesi yenilenecek ve bu süreçte de bu tesisi şartları sağlayarak devlet çalıştıracak.  Burada önemli olan husus şu ilk ateşlemede önemli ölçüde kül dağılıyor. En büyük sıkıntı bu. Yine Cumhurbaşkanımız söyledi “gerekirse doğalgaz ile bunun ilk ateşlemesini sağlarız bu kirliliğin önüne geçeriz” diye.

Burada yeri gelmişken şuna da değinmek isterim. Kahramanmaraş milletvekili olarak hep beraber bu santralin çalışmasının uzamaması adına büyük gayret gösterdik. Bir önerge imzaladık ve bu önergeyi Kahramanmaraş milletvekilleri olarak mecliste gündeme getirdik. Cumhurbaşkanımızın termik santrallerle ilgi süre uzatılmasına dair yasayı veto etmesinin ardından, bizlerin hakkında kamuoyunda yanlış bir algı oluştu. Bizler, o oylama yapılırken 55 maddelik kanunun tamamını oyluyoruz, elektronik ortamda yapılıyor ve kanunlar tek tek oylanmıyor. Dolayısı ile bir tek madde için bizim kanunun tamamını reddetme şansımız yok. Eğer orada hayır oyu kullansaydık, 55 maddeyi reddetmiş olacaktık. Çünkü grup kararı alınmış. Bir grup kararı alındıysa hiçbir milletvekili grup kararına aykırı hareket etme şansına sahip değildir. Biz Kahramanmaraş’la ilgili daha doğrusu santrallerle ilgili maddeyi kabul etmemize rağmen bütün kanunu oylarken evet oyu kullandık. Ancak Cumhurbaşkanımız gerekeni yaptı, bizlerde bunun sevincini yaşadık.

Bizler, Kahramanmaraş’ın milletvekilleriyiz vatandaşlarımızın aleyhine olacak hiçbir karara imza atmak istemeyiz. Bunun vatandaşlarımızın da özellikle bilmesini istiyorum.”

UÇUŞ SEFERLERİNİN ARTMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Uçuş seferlerinde yaşanan sorunlar hakkında da bilgi aktaran Milletvekili Sezal: “Biz tabi sadece burayı gördüğümüz için sorun sadece Kahramanmaraş’ta varmış gibi algılıyoruz. Biz şu anda Kahramanmaraş’a Gaziantep milletvekillerimizle ile geliyoruz. Onlarla birlikte bazen de Kahramanmaraş’a iniyoruz. Bizler, mecliste bütün illerde hava ulaşımı ile ilgili sorunları dinliyoruz. Yani birçok şehirde sefer iptalleri söz konusu sadece Kahramanmaraş için geçerli değil. 2019 yılında biliyorsunuz THY uçak sayısında çok ciddi eksiklikler yaşıyor. 20 tane uçağımızda Aırmax dediğimiz problem var. Yazılım problemi var. Ki biliyorsunuz THY’de bununla ilgili bir dava açmaya çalışıyor. Şu anda THY farklı şirketlerden uçak kiralıyor. Pegasus’dan, Sunexpres’ten uçak kiralayarak seferlerini idame ettirmeye çalışıyor. En büyük engel uçak sayısının azlığı. Şu an da Gaziantep, Adana ve birçok illerde sefer iptali var ve sefer sayıları aşağılara çekildi. Tabi Kahramanmaraş’ta önceden beri sorun var ama biz bunu gidermek adına Bakanımızla görüşürken, KMTSO Başkanımızla bütün koltukları alma taahhüdü verdik. Yani önümüzdeki süreçte bununla ilgili genel Başkan Yardımcımız Sayın Mahir Ünal başta olmak üzere bütün gayretimizle çalışıyoruz,  bütün havayolu şirketleri ile görüşeceğiz. Vatandaşlarımızın İzmir, Antalya ve Kıbrıs’a sefer talebi var.  Bunları sağlamak adına bir çaba sarf edeceğiz. Şunu da söyleyeceğim Ayeles cihazı da Kahramanmaraş’ta yok. Şehrimizin coğrafi konumu itibari ile olması da sorunu çözmüyor. Bu durum sadece bizim şehrimiz için de geçerli değil. Sadece burada yaşanıyormuş gibi bir algı var. Ama bunlar bahane de değil, sefer sayılarını arttırmak için büyük bir çaba gösteriyoruz” dedi.

HAL KAVŞAĞI HİZMETE AÇILDI

Türkiye’de ve dünyada ekonomik sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Sezal, bunlara rağmen hizmetlerin aksamaması için çalıştıklarını söyledi ve ekledi: “Hal kavşağı kısmi olarak açıldı, birkaç gün içerisinde tamamen açılacak. Havanın yağmurlu olması sebebiyle asfaltlama yapılamadı.

Bakın Türkiye’de ve dünyada ekonomik olarak bir sıkıntı var. Türkiye’deki bu sıkıntıya rağmen hükümetimiz yatırımların devam ettirmek için çok çaba sarf ediyor. Önemli olan hizmetlerin bir şekilde vatandaşlara ulaştırılması. Bazen gecikmeler olur. Ama hiç yapılmaması söz konusu değil. Hal kavşağı geç yapıldı mı yapıldı, ama bizde müteahhidin yaşadığı sıkıntıları aşmak için var gücümüzle çalıştık. Ama önemli olan Kahramanmaraş için bu hizmetin tamamlanmış olması ve vatandaşımızın hizmetine sunulmuş olması. İnşallah bundan sonraki süreçlerde daha gayretli olacağız. Sırada, Arsan Kavşağı, Sanayi Kavşağı var, bunların da en kısa sürede hizmete açılması için çaba sarf edeceğiz”

KAHRAMANMARAŞ EXPO 2023’E HAZIRLANIRKEN…

Şehrimize yaklaşık 2 milyon kişinin gelmesi beklenen Expo 2023 hazırlıklarına da değinen Milletvekili Sezal; “Onikişubat Belediyemiz ve Valiliğimiz bu konuda çalışmaları birlikte yürütüyor. EXPO 2023 Kahramanmaraş için çok önemli bir proje. 2 Milyon ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Tabi ki hepsi aynı günde gelmeyecek. Eksiklerimiz var mı? Evet var. Altyapı, konaklama, ulaşım vs. eksiklikleri tespit ediyoruz.  Zaten bu kadar insanı ne yaparsanız yapın, burada konaklanmanız mümkün olmayacak.   Günlük 10 ila 20 bin arası giriş olacak. Bundan tabi çevre illerde faydalanılacak Antep, Adana, Osmaniye, Urfa, Hatay oralara da giden insanlar olacak. Ancak bizler yapacağımız çalışmalarla en fazla ziyaretçiyi burada konaklatmak ve uzun süre kalmalarını sağlayacağız.  Gelen insanları şehrimizde tutmamız lazım, ekonomik anlamda da Kahramanmaraş’a fayda sağlaması lazım. Önemli olan gelen ziyaretçimizin Kahramanmaraş’a gelen ziyaretçimizin dolaşımını arttırmak. Yani Expo’ya geldiği zaman kaleyi, konakları, çarşıyı ziyaret etmesini, istiyoruz. Dondurmamızı ve yöresel ürünlerimizi tatmasını, gerekirse burada birkaç gün konaklamasını istiyoruz. Bu bağlamda bir çalışma yapacağız.

Expo’yu kaldırmak ve karşılamak kolay değil. Ama 2023’e kadar ben tüm eksikliklerin giderileceğini ve çevre illerinde bu işten doğal olarak faydalanacağını düşünüyorum.  2023’den sonra da Expo alanı başka faaliyetler içinde kullanılabilecek mühim olan önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde ziyaretçi ve giriş sayısını arttırabilmemiz.

Şunu da söyleyeyim 2014’ten bu yana özellikle Kahramanmaraş büyükşehir olduktan sonra şehrimizde turizm alanında da ciddi gelişmeler oldu. Bazen içinde olduğumuz için fark etmiyor olabiliriz. Bir kayak merkezinin bile Kahramanmaraş’a çok ciddi faydası oldu. Bugün çarşıya gidin kış zamanında bile esnafa gidin sorun buraya uğrayan olmazdı şimdi yoğunluk yaşıyoruz. Antep, Adıyaman gibi dışardan gelen bütün misafirler çarşıyı da geziyor. Kayak merkezi gibi bu hareketliği arttıracak başka unsurlar da bulmamız gerekiyor.

İşte kalemizin, konaklarımızın çalışması tamamlanıyor. Keza geçen hafta Germenicia ile ilgili bir Çalıştay daha yapıldı. Germenicia’dan çıkan mozaiklerinde bir an önce sergilenmesini sağlamak gerekiyor. Yani en azından olduğu yerde sergilenmesi adına. Kalan mozaiklerin nerde olduğunun tespiti bunun hızlandırılması adına son bir ayda 2 çalıştay oldu. Biri müze müdürlüğümüzün yaptığı diğeri de büyükşehrimiz, valiliğimiz ve anıtlar kurulunun da içinde bulunduğu bir çalıştay. Bu süreçlerin hepsini birbirini takip edecek şekilde yapıyoruz ve 2023’e kadar Expo’ya da destek olacak şekilde inşallah. Şherimizi en iyi şekilde tanıtacağız ve turizmi canlandıracağız.

TBMM’DE KAHRAMANMARAŞ RÜZGÂRI

Bütçe görüşmelerinin kapanışında yapılan Kervan&Alpedo Grubunun Kahramanmaraş yöresel lezzetlerinin sunumuna da değinen Sezal; “Meclis’te bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerimiz sadece Kahramanmaraş değil kendi yöresel ürünlerini tanıtmak adına bir çaba sarf ediyorlar. Biz de bunu Kahramanmaraş olarak Meclisin son günü yapma fırsatı bulduk. Tabi burada Alpedo&Kervan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kervancıoğlu’nun çok ciddi çabası var.  Sağ olsun bunu maksimum seviyede yaptı. Kahramanmaraş’ın bütün ürünleri fıstık ezmesi, dondurması, Maraş çöreği, samsa, sucuk, biber, tarhana ne varsa sundu. Dondurma şov çok renkli geçti. TBMM Başkanımız Mustafa Şentop ve diğer milletvekilleri dondurma kesti.  Hatta başka illerimizin milletvekilleri, Kahramanmaraş’ın kapanışı çok güzel yaptığını, beğendiklerini ilettiler. 

Ancak şunu da unutmamak gerek geçen yıl bu tanıtımı Mado yaptı, Alpedo & Kervan Grubu yaptı. İki markamız da bu şehir için çok değerli, yine bir yükselen markamızda Akdo. Temennimiz bu markalarımızın sayısının artması. Ben geçen yıl bu tanıtımı yapan Mado’ya ve bu yıl emeği geçen Alpedo&Kervan grubuna teşekkür ediyorum.  Amacımızı hep beraber Kahramanmaraş’ımızı en iyi yere taşımak o yüzden bu çabalar bizim için çok önemli” dedi.

TÜRKİYE, DÜNYADA BİR AKTÖR HALİNE GELDİ

2020 yılında yaptıkları çalışmaların neticesinin alınacağını ifade eden Sezal;  “Cumhurbaşkanımız yıllardır ülkemiz için çok önemli çalışmalar yaptı, hizmetler sundu.  Şu anda Türkiye, dünyada bir aktör haline geldi. Avrupa, Almanya, Fransa, Rusya, Amerika ve Türkiye. Artık Türkiye bu grubun içerisinde ve çok güçlü. Bütün olaylara müdahale edebilecek ve söz sahibi olabilecek bir liderimiz var. Önceden bunlar söz konusu bile değildi. 2020 yılının ve sonraki sürecin çok ciddi bir kazanç getireceğini düşünüyorum. Tabi Kahramanmaraş’ta bundan nasibi alacak.

Biz, milletvekillerimizle beraber 2019’da çok güzel çalışmalar gerçekleştirdik.  2020 yılında da bunların meyvelerini alacağımızı düşünüyorum. Kahramanmaraş için beklenen hizmetler noktasında çabamızı devam ettireceğiz ve daha güzel, daha yaşanabilir bir Kahramanmaraş için çalışmaya devam edeceğiz. Şunu da özellikle bunu vurguluyorum; birlik ve beraberliğimizin daha üst seviye de olması lazım. Hiçbir zaman sadece sanayicinin, sivil toplum kuruluşunun ya da sadece siyasetçinin çabası ile bir şeylerin düzelmesi mümkün değil. Topyekün Kahramanmaraş halkı olarak birlik beraberlik içerisinde çalıştığımız sürece bunu başarabileceğimizi düşünüyorum. 2020 yılında ve sonrasında Kahramanmaraş’ı inşallah beklenen ve layık olan yere taşıyacağız. Bu vesile ile de yeni yılın hem Kahramanmaraş için hem de ülkemiz için hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi