Ak Parti İl Başkanı Av. Metin Doğan, yaptığı açıklamasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katıldığı Çalıştay’ın çok verimli geçtiğini söyledi.

Gündeme dair sorularımızı yönelttiğimiz Doğan, Kahramanmaraş’ın Ak Parti iktidarı döneminde Cumhuriyet Tarihinin en büyük hizmet ve yatırımlarını aldığını, bundan sonraki süreçte de hizmet zincirinin daha verimli geçeceğini önemle vurguladı.

ULAŞTIRMA ÇALIŞTAYI ÇOK VERİMLİ GEÇTİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın Kahramanmaraş’a gelişi ve Ulaştırma Çalıştayı hakkında değerlendirmede bulunan Başkan Doğan; “Bakanımız Lütfi Elvan’ın Kahramanmaraş’a gelişi, son zamanlardaki medya organlarında ve sosyal medya da yer alan yazı ve yorumlarla ilgili olduğu düşünülebilir ama öyle bir şey söz konusu değildir.

Biz bunu Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin de öncesinde, başta Grup Başkanvekilimiz Mahir Ünal’ın koordinesinde, milletvekillerimizle birlikte programlamıştık.

Bakanlık durumunun müsait olma durumuna göre zaman ayarlanacaktı. Grup başkanvekilimizde Bakan ile görüşerek bunun geçtiğimiz Çarşamba günü mümkün olacağı kanaatine vardı.

Biz İl Danışma Meclisi’mizi de o güne aldık. Bakanımızı şehrimizde sabahtan akşama ağırlama fırsatımız oldu.

Buradaki en önemli program Çalıştay’dı. Çalıştay’da hem devam eden projelerle ilgili neler yapılabilir, nasıl hızlandırılabilir bunu konuştuk. Hem de bundan sonra yapılabilecek projelerle ilgili ciddi bir fikir alışverişinde bulunulduk” dedi.

YARIM SAATTE GÖKSUN’A ULAŞACAĞIZ

Göksun yolunun bakanla birlikte tekrar incelendiğine dikkat çeken Doğan; “Birlikte Göksun Yolu’nu gezdik. Göksun Yolu’nda bunu bire bir gezdiğimizde bunun çok farklı bir durum olduğunu görüyorsunuz. Türkiye’nin en büyük tünelleri orada yapılıyor. Elektromekanik aksaklıklarda tamamlandığında ulaşıma açılabilecek duruma gelecek.

Göksun Yolu tamamlandığında Türkiye’nin otobanlardan sonra standardı en yüksek yolu olacaktır.

30-35 dakika gibi kısa süre içerisinde Göksun’a ulaşılacaktır. Çok konforlu bir yolculuk yapılma fırsatı yakalanacak. Bu yol tamamlandığında da inşallah Gaziantep’i, Diyarbakır’ı, Kahramanmaraş’ı; Kayseri’ye, Ankara’ya ve İstanbul’a bağlayacak ana arter durumuna gelecektirdedi.

COĞRAFİ ŞARTLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAK GEREK

Zor işlerin zaman alacağını hatırlatan Doğan, Göksun Yolu’nun neden zaman aldığını da şu şekilde ifade etti;  “Aceleyle hareket edildiği zaman bu tür büyük projelerde çok verim elde edemiyorsunuz. Biraz daha sabırlı şekilde, işin teknik özelliklerini de tam olarak yerine getirerek, bir inşa faaliyeti yürüttüğünüzde bu şehre asırlar boyunca hizmet edecek yapıtlar ve eserler ortaya çıkıyor. Bu konunun da bu anlamda değerlendirilmesi gerekiyor. Böyle bir ana arter olup da coğrafi şartları en zor olan yer; oradaki jeoliojik durumu en sıkıntılı olan yer de Göksun Yolu’dur. Burada zor arazi şartları ve dağlar var. Vadiler var. Bu yol bu küçük nehirlerden geçerek gidiyor. Toprak yapısının da heyelan bakımından en sıkıntılı olduğu yer. Bu nedenle burada yapılacak yol yapım çalışmalarının, Kahramanmaraş-Türkoğlu arası gibi ve ya Kahramanmaraş-Narlı arası gibi olmasını düşünmek mümkün değildir. Düz bir ova da, düz bir zeminde projeleri çok hızlı bir şekilde hayata geçirirsiniz ama coğrafi şartların zor olduğu yerlerde bunun zor olacağı bu işin tabiatı gereğidir” diye konuştu.

SADECE GÖKSUN YOLU İÇİN 1,5 MİLYAR DOLAR HARCANIYOR

Sadece Göksun Yolu için 1,5 Milyar Dolar Kahramanmaraş’a yatırım bütçesi ayrıldığını, kentimizin Ak Parti iktidarı döneminde büyük yatırımlar aldığını ifade eden Doğan; “Göksun Yolu’na harcanan para 700–800 milyon TL’yi geçti. Projenin tamamlanması durumunda da yaklaşık 1,5 milyar TL’ye yakın, bir ödenek ile bu yol yapılmış olacaktır.

Bu Türkiye tarihi açısından da devasal rakamlardır. AK Parti iktidarından önceki dönemde de 500 milyar TL için İMF kapılarında, Dünya Bankası kapılarında beklendiğini düşünürseniz, 2001 yılında bu devletin memur maaşlarının ödemekte dahi zorlandığını düşünürseniz, sadece Kahramanmaraş’taki bir yol için 1,5 milyar TL kaynak harcandığını, mukayese ettiğinizde ülkenin geldiği nokta açısından çok büyük önem arz ediyor”  ifadelerini kullandı.

ULAŞIM ALANINDA KENTİMİZ BÜYÜK HİZMETLER ALDI

Ulaşım alanında yapılan diğer çalışmalara da değinen Doğan; “Birçok yol projeleri de AK Parti iktidarı döneminde bitti. Daha önce çok zor şartlarda Nurdağı’na otobana ulaşırken, bugün duble yollar ile otobana ulaşıyoruz. Ayrıca Türkoğlu’na kadar olan kısmının BSK denilen Sıcak Bütün Karışım Asfalt ile kaplanacağını yüksek standarda kavuşacağını söyledi. Eskiden Narlı Otobanı’na ulaşmakta Nurdağı otobanına ulaşmak gibi çok çileli bir yoldu. Çok çileli bir yolculuk halindeydi. Bugün Narlı Otobanına da otoban standardındaki yol ile ulaşabiliyoruz. Kahramanmaraş-Gaziantep arasının yüksek standartta bir yol olma projesi de tamamlandı. Bizim sınırlarımız içerisindeki Gölbaşı-Adıyaman arasındaki bizim sınırlarımıza giren kısmı, yüksek standardı tamamlandı. Tüm bu projeleri birlikte değerlendirdiğinizde aslında ulaştırma alanında Kahramanmaraş’ta çok büyük işlerin yapıldığını görebiliyorsunuz.

Devam eden projelerden de Göksun-Andırın- Kadirli Yolu’nun bir kısmı etap etap yapılmıştı ama tamamı ihale edildi. Şuanda yer terslimi yapıldı. Müteahhit makine parkurunu getirdi. Oraya bazı güzergâhlardaki iyileştirme sebebiyle birtakım çalışmalar yapılacak. Müteahhitte o çalışmaların yapılmasını bekliyor. Ona göre de hızlı bir şekilde çalışmalara başlayacak. Yolun her türlü resmi ihale süreçleri tamamlanmış durumdadır. O yolunda 1–2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanacağını ve özellikle yayla turizmine çok büyük katkılarının, hizmetlerinin olacağını düşünüyoruz” dedi.


GÖKSUN YOLUNUN 8 KM’LİK KISMI DAHA HİZMETE AÇILACAK

Göksun Yolu’nun bu sene 8 kilometrelik kısmının daha hizmete açılacağı bilgisini veren Başkan Doğan; “Arkasından Haziran ayı içerisinde tünellerin çıkış kısmının bir servis yoluyla bağlanarak özellikle Püren Geçidi gibi kar mevsiminde çok büyük sıkıntılara neden olan vatandaşlarımızın zaman zaman yolda kalmasına sebebiyet veren bu güzergah, bu tünellerle açılmak suretiyle bu güzergahlardan kurtulmuş olacağız.

Tünellerden sonraki kısım servis yoluyla ana yola bağlanacak. Daha sonraki süre içerisinde de oradaki küçük tünelin ve viyadüğün yapılması projesi tamamlanarak Tekir-Göksun arası önümüzdeki yılın sonuna kadar çok verimli bir şekilde ulaşıma açılacak. Tekir- Göksun arasına da Türkiye’nin en uzun tünellerinden birisi hatırladığım kadarıyla 2 bin 800 metrelik tünel inşaatı devam ediyor. Bu tünellerde önümüzdeki yıl içerisinde bitirilip, önümüzdeki yıl ve ya 2016’nın ilk ayları orayla birlikte çalışmalar tamamlanarak, vatandaşlarımızın hizmetine açılacak.” dedi.

 VE… ANDIRIN YOL AYRIMI İLE ORGANİZE SANAYİ ARASI

Bakanın gelişinin çok verimli olduğunun bir kez daha altını çizen Başkan Doğan, Andırın yol ayrımı ile ilgili de şu bilgileri aktardı; “Andırın Yol ayrımı ile organize sanayi arasında kalan yolun teknik altyapı çalışmaları devam ediyor. Buradaki heyelanların, toprak yapısının, üst Standart yolu kaldırıp, kaldıramayacağı noktasında bir analiz çalışması var. Çok kısa bir zaman içerisinde bu çalışmalar da sona erecek. Orada güçlendirme ile bu yüksek standartlı yolun yapılıp, yapılamayacağı konusunda karar verilecek. Eğer bu karar neticesinde yolun jeolojik özellikleri ile ilgili bir sıkıntı yaşanması halinde yeni bir güzergâh ile Andırın yol ayrımı ve Organize Sanayi arasında kalan kısmı da tamamlanmış olacaktır. Bu otoban- duble yol arası çok yüksek standartta bir yol olarak 2016 yılında Kahramanmaraş Halkı’nın hizmetine girecektir.

Bakanımız, bunu açık bir şekilde deklare etti. Olabilecek bir tarihi söyleyerek de böyle siyasi vaatlerin ötesinde gerçekleşme ihtimali çok yüksek olan, bir durumu anlatmış, ifade etmiş oldu.

Bu yola mevcut yolun yanına bir şerit daha yapılarak düşünülüyordu ama zaman içerisinde, buradaki araç trafiğinin çok yoğun olması, coğrafi şartların çok çetin olması sebebiyle bir şeridin yapılmasının bir anlamı olamayacağı, buranın bir ana arter özelliği taşıması sebebiyle yüksek standartlı bir yol yapılması Karayollarında hasıl oldu. Onlar zor olanı seçerek burayı bir daha ve herhangi bir şekilde, bir sıkıntı olmaması için nihai bir şekilde yapılmasını düşündüler. Bu yönde çok büyük projeler geliştirildi. Bu yol yapıldığında Türkiye’nin yüksek standartlı yollarından birisi olacak.”

TÜRKİYE’DE ZOR GÜZERGÂHLARIN HİÇBİRİNİN YAPIMI BİTMEDİ

 Sadece Göksun yolunun değil, Türkiye’de yapımı zor güzergâhların yol çalışmalarının hiç birinin bitmediğine de dikkat çeken Doğan; “Zor güzergahlara baktığımızda Ovit Tüneli Bağlantılarının hem tünel anlamında hem de diğer anlamda bitmediğini görüyoruz. Gazipaşa-Anamur arasındaki yolun bitmediğini görüyoruz. Belki de trafiğin en yoğun olduğu yerlerden birisi olan Seydişehir-Manavgat güzergâhının bitmediğini görüyoruz. Zor güzergâhların aslında Türkiye’de hiçbirisi bitmedi. Buna biz sadece Kahramanmaraş özelinden düşünerek bura neden bitmedi gibi bir yanılgı içerisindeyiz. Bu yanılgı doğru değildir. Burada çok ciddi bir yatırım yapılıyor. Bunun tamamlanması için başta Grup başkanvekilimiz Mahir Ünal olmak üzere 6 milletvekilimiz çok büyük gayret sarf ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız hem bizden önceki İl Başkanlığı döneminde hem de şuan ki büyükşehir belediye başkanı sıfatıyla bu yolun bir an önce bitmesi için çok büyük gayretler sarf ediyor. Siyasi irade olarak biz bu yolun bir an önce tamamlanması yönünde çok büyük bir çalışma ve gayretin içerisindeyiz. Yolun bitmemesinin Kahramanmaraş’ın yatırımları azaldığı, Kahramanmaraş’a yetirince yatırım yapılmadığı gibi dedikodularla hiçbir alakası yoktur. Kahramanmaraş her alanda olduğu gibi ulaştırma alanında da Türkiye iller ortalamasının çok üzerinde bir yatırım alıyor. Bunun da değerlenebilmesi için Göksun-Tekir arasının şuanki mevcut haliyle bile gezilmesi, görülmesi ve bakılması yeterlidir. Orada insanların hayal edemeyeceği, Bundan 10 yıl önce hayal edilemeyecek yatırım faaliyetleri devam ediyor” diye konuştu.

HAVAALANI VE OTOGAR

Havaalanı ve otogar konusuna da değinen Başkan Doğan; “Kahramanmaraş Havaalanı özellikle terminal binası yönüyle bir büyükşehre yakışmayacak şekildeydi. Sürekli grup başkanvekilimizle, milletvekillerimizle, yaptığımız toplantılarda söylüyorduk ve bununla ilgili her türlü çalışmaları başlatmıştık.

Ulaştırma Bakanımızda geldiğinde; Kahramanmaraş’a kapalı alanı olan modern otoparkları olan ve her türlü donanımları olan her türlü elektronik hizmetleri olan bir terminal binası için hemen başlanacağını ve 2015 yılı sonuna kadar çok kısa bir süre içerisinde bitirileceği müjdesini verdi. Pist ile ilgili de iyileştirilme çalışmalarının yapılarak buraya daha büyük uçakların inebileceği ve standardın oluşturulabileceği müjdesini verdi” dedi.

HIZLI TREN GELECEK

Hızlı Tren konusunda da net konuşan Doğan; “Hızlı tren için Cumhurbaşkanımız 17 Mart’ta Kahramanmaraş Mitinginde bunun müjdesini vermişti. Daha sonra 1 Ağustos mitinginde bunu deklare etti. Grup başkanvekilimiz Mahir Ünal’da yaptığı açıklamalar ile bunu teyit etmişti. Bunun müjdesini vermişti. Ulaştırma Bakanımızda bu söylenen sözlerde hiçbir geriye gidiş olmadığını Kahramanmaraş-Türkoğlu-Nurdağ bağlantısı ile bu ulusal hızlı tren ağına dahil olacağını ve Kahramanmaraş’tan hızlı trene binen bir kişinin Kahramanmaraş İstasyonu’ndan İstanbul’a kadar hızlı tren yolculuğunu yapılabileceğini söyledi. Hızlı trenler otobüs seferleri gibi değildir. Hızlı trenlerin aktarma ve bağlantı istasyonları olur. En kısa süre içerisinde daha fazla yolcunun nasıl taşınacağı planlanır. Bu Fransa’da ki hızlı tren sisteminde böyledir, Japonya’da ki hızlı tren sistemi de böyledir. Burada bir kafa karışıklığı oluşturulmaya çalışılıyor. Aslında hiçbir kafa karıştıracak durum yok. Kahramanmaraş’a belki mevcut istasyon ilave edilerek ya da havaalanı ile bir bütünlük sağlanması açısından belki pist öncesine bir istasyon yapılması suretiyle bir istasyon inşaa edilerek o istasyondan binen kişinin İstanbul’a kadar hızlı tren ile yolculuk edilmesi sağlanacaktır.”

ÜNAL’IN ÇALIŞTAY’DAKİ KONUŞMASININ SERT OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın Çalıştay’da yaptığı konuşmasında, teşkilatın yapılan hizmetleri yeterince halka anlatmadığı yönündeki konuşmasını sorduğumuz Başkan Doğan, sorumuza şu şekilde cevap verdi:

“AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, partimizin omurgası olan birisidir. Her ideolojik olarak altyapısının hazırlanmasında hükümet programlarına yön verilmesinde hem de yasma meclisi çalışmalarında çok üst düzeyde hizmetler yapan ve 3 yıl aşkın milletvekilliği sürecinde de Kahramanmaraş’a çok büyük katkıları ve hizmetleri olan, değerli bir büyüğümüzdür.

Çalıştay’daki konuşmasının sert olduğunu düşünmüyorum. Burada genel olarak kamuoyunun Kahramanmaraş’a yapılan yatırımları belki görülmediği ve belki de kendini de dâhil ederek bu hizmetleri aktarma da biraz daha aktif rol almamız gerektiğini vurguladı. Kendisini de katarak yaptığı bir söylemdi. Bizde bundan sonraki süreçte hep beraber, hem 6 tane milletvekilimiz hem bizler hem de belediye başkanlarımız bu yapılan işleri daha fazla anlatmak, insanların hep bardağın dolu yönünden bakmasını sağlamak yönünde çalışmalar yapacağız. Kahramanmaraş, gerçekten sadece ulaştırma alanında değil, diğer alanlarda da büyük yatırımlar aldı. Kahramanmaraş’a yeterince hizmet gelmediğini iddia etmek için çok önemli belgelerin olması lazım. Kahramanmaraş’a AK Parti iktidarları döneminde yapılan derslik sayısı tüm Cumhuriyet Dönemi’nde yapılan derslik sayısı kadardır. Sağlık yatırımları da aynı şekildedir. Birçok alanda bunun onlarca örneğini açıklayabiliriz. Biz hem şuan ki grup başkanvekilimiz ve milletvekillerimizin bu yatırımlarda çok büyük katkıları olduğu aşikârdır”

HİÇBİR BARO BAŞKAN ADAYINI DESTEKLEMİYORUM

Yaklaşan Baro Seçimleriyle ilgili sorumuzu yönelttiğimiz aynı zamanda şu anda Baro Başkanlığı görevini de yürüten Doğan, hiçbir adayı desteklemediğini herkese eşit mesafede durduğunu net bir şekilde ifade ederek, açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Baro seçimleri, kendine ait bir konsepti olan farklı seçimlerdir. Seçimlerde bir adayın yanında olmak veya olmamak gibi keskin çizgiler söz konusu olmaz. Biz iki dönem Kahramanmaraş Barosu Başkanlığı’nı arkadaşlarımızla birlikte şerefle yerine getirdik. Gerçekten bu iki dönemde de Kahramanmaraş Barosu tarihindeki en büyük hizmetlere imza attık. Bunun en başında Türkiye’nin en güzel Baro Hizmet Binası’nı Kahramanmaraş’a kazandırdık. İnşallah bu bina Kahramanmaraş’a ve Kahramanmaraş Barosuna hizmet edecektir.

İki dönem bu görevi yaptıktan sonra en son bulunduğumuz AK Parti İl Başkanlığı görevinin çok yoğun olması sebebiyle yeterince zaman ayıramadığımızı düşündüğümüz için Baro Başkanlığı’nı bırakma yönünde bir irademiz oluştu. Aslında aday olsaydık, belki de bu 3 arkadaşımızın çıkmayacağı tek adaylı bir seçim olacaktı.

Üç aday arkadaşımız da bizim için çok değerli olan isimlerdir. Baro Başkanı seçilmeleri durumunda da bu mesleğe çok büyük katkılar sağlayacakları, mesleğin ve baronun daha ilerilere taşınmasına hizmet edecekleri kanaatindeyiz. Üç arkadaşımıza da başarılar diliyorum.

Bizim açıkça bir adayın yanında ve ya karşısında olma gibi bir durumumuz yok. Herkes gibi bizimde bir oyumuz var. Biz o oyumuzu o gün kullanacağız. Seçilen arkadaşımıza da görevi büyük bir coşkuyla devredeceğiz. Bundan sonraki süreçte de kim seçilirse onun yanında olacağız.

Bize sorulması halinde de seçilen arkadaşa birikimlerimizi ve tecrübelerimizi aktaracağız. Baromuzun toplumsal anlamda hizmet vermesi için gayret sarf edeceğiz. Bu nedenle seçimlerin kendine has özelliği sebebiyle bir adayın yanında ve ya karşısında olma durumum söz konusu değildir. Bu şekilde de bir aktif çalışmanın içerisinde değilim. Aday arkadaşlarımızın hepsi değerli insanlardır. Bu seçimde de hangisi seçilirse bizim yanımızda olacak ve biz onun yanında devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Editör: Haber Merkezi