TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Koordinatörü ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Temizkan, oda binasında düzenlenen toplantıda, mühendislik mesleğinin kendilerine büyük sorumluluklar yüklediğini söyledi.

Yeni imar planı kapsamında kentin büyükşehir olmasını değerlendiren Temizkan, şöyle konuştu:

“TMMOB Kahramanmaraş il koordinasyon kurulumuz Kahramanmaraş ilimizde faaliyet gösteren 13 Mühendis mimar ve şehir plancısı odamızın üst bileşenidir. Odalarımıza kayıtlı Yaklaşık kentimizde 4500 mühendis mimar ve şehir plancı arkadaşımız mesleğini icraa etmekte… Mühendislik insan odaklı yaşam odaklı bir meslek gerçekten hayatımızın her alanında var yaşam alanlarımızda enerji  kaynaklarımızda beslenmemizde  üretimin her noktasında  varız. Tabiî ki bu durum bizlere büyük bir sorumluluk yüklemektedir.

Bildiğiniz üzere 6360 sayılı yasa ile ilimiz büyükşehir statüsüne kavuştu. Bu sürecin kentimiz için önemli bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz. Tabiî ki şunu da biliyoruz ki isminde ki büyük  eki ile paralel olarak bu kentin  büyük atılımları gerçekleştirmesi gerekliliği aşikardır. . Kalkınmışlıkta yaşanabilirlikte üst sıralarda olan kentlerimize baktığımız zaman bunu nasıl başardıklarını irdelediğimizde siyasi erkiyle yerel yönetimi ile kamu yönetimi ile  meslek odaları ile sivil toplum örgütleriyle kent halkıyla güçlü bir birlikteliği görmekteyiz. Bu güne kadar çok ekstrem konular haricinde ilimizde bunu başardığımız söylenemez eğer başarmış olsaydık sanırım bu gün kalkınmışlık ve yaşanabilir iller sıralamasında ilk onun içerisinde olurduk diye düşünüyoruz. Burada amacımız kimseyi suçlamak suçlu aramak değil bir öz eleştiriyi hep birlikte yapmak. Biz kentimizde faaliyet gösteren mühendis ve mimar odaları olarak bunun bilincindeyiz sorumluluğumuzun arttığını biliyoruz.  Oluşmasını istediğimiz, temenni ettiğimiz güçlü kent lobisi için neler yapabiliriz bunları konuşmak üzere sizlerin karşısındayız.

 Bizler bu kentin gelişimi için 13 mühendis mimar ve şehir plancı odası olarak katkı koymaya her zaman olduğumuzu sizler aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak isterim. Akademik ve teknik oda statüsünde olan odalarımız kentimizi ilgilendiren konularda çalışmalar yapıp sık aralıklarla siz çok değerli basın mensuplarımızla bir araya gelip bu çalışmaları kamuoyu ile paylaşmayı  planlamaktadır. Tabi ki yapılan çalışmaları her platformda çağırıldığımız sürece davet edildiğimiz sürece herkesle her kesimle paylaşmaya hazırız. “

Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Envar Erdal da yeni imar planıyla ilgili 13 maddelik yol haritası hazırlayarak, yol, sanayi, yaşam alanları, afet, turizm, eğitim ve yeşil alanlara ilişkin bilgi verdi.

Sanayi kenti olan Kahramanmaraş'ın sanayicilerine en verimli tarım arazilerinin yerine zemini uygun organize sanayi bölgeleri önerilmesi gerektiğini belirten Erdal, şunları kaydetti:

"Halihazırda sanayi, ticaret ve depolama alanı olarak belirlenmiş imar parsellerinde sıklıkla tadil edilen yükseklik ve yoğunluk kavramları yeniden gözden geçirilmelidir. 1/5000 İmar Planı vizyonu açısından bakıldığında, kentin ihtiyacı olan kompleks spor alanları ve geniş rekreasyon alanları için parçalı yeşil alan kullanımı yerine bunların oluşturacağı geniş, süreklilik arz eden ve birçok etkinliğin düzenlenebileceği yeşil alan kullanımlarına imkan verilmelidir. Dünyanın en büyük su havzalarından birine sahip olan kentimizin su ile temasının istenilen seviyede olmadığı aşikardır."

Nazım imar planında Büyükşehir olan belediyenin merkezde oluşacak ilçeler için idari ve sosyal donatı alanlarının oluşturulmadığını öne süren Erdal, deprem, sel baskını ve fırtına gibi doğal afetler sonrasında ilk yardım faaliyetlerinin yürütülebilmesi için de gerekli olan alanların düşünülmediğini savundu.

Mimar ve mühendis odaları başkanlarının katıldığı toplantıda, kentin gelişimine katkı sağlamak için yerel yönetimlere raporlar verilmesi kararlaştırıldı.

Editör: Haber Merkezi