Reyhanlıoğlu mesajında;

"12 Şubat günü şehrimiz için çok önemli bir gün. 96 yıl önce bugün bir destan yazıldı. Maraş, Kahraman oldu, Kahramanmaraş oldu.
​1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi çerçevesinde Anadolu’nun birçok yeri gibi Maraş da işgal edilmişti. 22 Şubat 1919’da Maraş’ı işgal eden İngilizler, 31 Ekim 1919’da yerlerini Fransızlara bıraktılar.

​Düşmana göre bu topraklarda sefalet vardı, yoksulluk vardı, cephane yoktu, işleri çok kolaydı. Ama bilmiyorlardı ki Maraşlının Allah aşkı, bayrak aşkı, vatan aşkı bütün bu yoklukların üstesinden gelecek kadar büyüktü. Maraşlı imanından kaynaklanan yüce ruhla “ Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum” duygusuyla harbe başlamış, Cenab-ı Allah göğsü iman dolu bu orduya mutlak bir zaferi bahşetmişti.

​Esarete alışık olmayan memleketimin en büyük sembolü, Fransız askerlerinin çarşaflı 3 Müslüman kadının peçesini açmaya çalışırken: “Duru bire dinsizler, durun be densizler. Yaptığınız yetti artık.” Diyerek tabancasını ateşleyip ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam’dır.

​Kahraman memleketimi, kocasının şehit düşmesi üzerine, kanını alnına sürere, silahını alıp mücadeleye devam eden Türkmen aşireti Şeyhinin kızı, Senem Ayşe de kahramanca korumuştur.

Bu destanı ünlü yazarımız Hayati Vasfi Taşyürek şöyle kaleme almıştır;

Vatan, Bayrak, İman, Namus uğruna
Şahlanan Aslandır Kahramanmaraş
Düşman Orduları Girdi Bağrına
Kahreden Tufandır Kahramanmaraş
Madalyalı Şehir Dünyada Birdir
İçi Dışı Aynı Sözünde Erdir
Koç Yiğidin Harman Olduğu Yerdir
Mertliğe Vatandır Kahramanmaraş

Dizelerinde tanımlandığı gibi Vatan, Bayrak, Namus, İman uğruna hiç korkmadılar, esaret yerine şehadeti tercih ettiler.
​Gösterdiğimiz direnişle Maraş’ı yedi düvele dar etmemiz sonucu 12 Şubat 1920’de zafer gelmiş, Gazi Mustafa Kemal, aynı gün Heyeti Temsiliye Merkezlerine gönderdiği telgrafta “Kahramanmaraşlı Kardeşlerimiz” diyerek ilk defa “Kahraman” unvanını kullanmıştır.

​ “Söz konusu vatansa, gerisi teferruattır.” Diyen Atatürk’le ve bu sözü uygulamaya geçirmiş, düşmanı alt etmiş atalarımızla bugün de aynı duyguları paylaşıyoruz.

​Ülkemizin birliğini ve beraberliğini bozmaya yönelik faaliyetlerine devam eden şer güçlerine ve onların taşeronlarına karşı hamd olsun biriz, iriyiz ve diriyiz. Hep birlikte Türkiye’yiz. Allah birlik ve beraberliğimizi daim eylesin.

​Bu vesileyle Milli Mücadele ışığını yakan, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, vatan için canını ortaya koymuş, bütün şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, Tek İstiklal Madalyalı şehir olan Kahramanmaraşımızın düşman işgalinden kurtuluşunu kutluyor, tüm Kahramanmaraşlı hemşehrilerime selam ediyorum." Dedi.
Editör: Haber Merkezi