Kahramanmaraş’ın eski İl Müftüsü Muhammet Gevher’in vefatından sonra Harput Eğitim Merkezi Müdürlüğünden Kahramanmaraş’a atanan Celal Sürgeç, sabah kahvaltısında Kahramanmaraş Müftülüğü’nde bulunan sosyal tesiste gazetecilerle ilk toplantısını yapmış oldu.



İl Müftüsü Celal Sürgeç, gazetecilerle sıcak ve samimi bir ortamda sohbet ederek, sorunları ve gazetecilerin olumlu taleplerini dinledi. Kahramanmaraş basının ilin tanıtımı noktasında güzel işler yaptığını ifade eden Müftü Sürgeç "Gazetecilik; hem yazılı, hem görsel, hem de sosyal medyada, kamuoyuna haber servis ederken, doğru haber verme konusunda dikkatli, tarafsız, objektif, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gösteren konumunu unutmadan yayın yapan bir faaliyet alanıdır. Bu görevi de sizler layıkıyla yerine getirdiğinizden emin olduğunu söyledi.

İl Müftü yardımcıları Davut Polat, Bayazıt Kanat, Şube Müdürü İlyas Hannep, Hac Ve Umre Müdürü Osman Aydın, Diyanet Vakfı Müdürü Emre Taşdemir ile gazetecilerin karşısına çıkan Müftü Celal Sürgeç, 633 sayılı kanunla Diyanet İşleri başkanlığının İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere, Başbakanlığa bağlı kurulduğunu belirtti, önemli açıklamalarda bulundu.



Sürgeç yaptığı açıklamada “Müftülüğün ve müftülük bünyesinde çalışanların toplumun dini ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermek amacıyla İslam Dininin temel kaynaklarına dayalı, doğru ve güncel bilgi ile toplumu Din konusunda aydınlatmak, inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işleri yürütmek ve ibadet yerlerini yönetmektir.” dedi.

Toplumun her kesimine sahih bilgiye dayalı Din Hizmeti sunan, camilerimizi toplum hayatının önemli merkezlerinden biri haline getiren, İslam Dinine ilişkin her hususta referans alınan en etkin ve en saygın kurum olan Müftülüğümüz ve camilerimiz gündelik siyaset ile tüketilmemelidir ” dedi.

Toplantı sonunda bir gazetecinin Referandumla ilgili sorularını yanıtladı. Müftü Sürgeç Anayasanın 136. Maddesinde, Genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı, lâiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasî görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirir, Cümlesini hatırlattı şöyle dedi; “Camiler de referandumla ilgili verilen vaazlar verilmemektedir. Bir takım münferit hareketlerle diyanetimiz topyekûn mahkûm edilmemelidir. Eğer böyle bir durum varsa ilgili şahısların kendi görüşleridir. Diyanet olarak referandum konusunda camilerde herhangi bir bir vaaz ve hutbemiz yoktur. Biz bütün vatandaşlarımıza saygılıyız, kararlar vatandaşımızındır. Camiler güncel siyaset yeri değil ibadet, ilim

yeridir” şeklinde konuştu. Ayrıca konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tüm illere gönderdiği bir genelge olduğunu ve bu genelgenin de kentte görev yapan tüm görevlilere tebliğ edildiğini ifade ederek, “Her seçim dönemde Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından da genelgeler gelir bu emre uymayana soruşturma açılır” dedi.

İl Müftüsü Sürgeç gazetecilere Diyanet’in ve İl Müftülüğünün yaptığı çalışmaları Kitap, katalog ve broşürlerle aktardı. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yıl dönümü dolayısıyla bu Cuma akşamı Mehmet Akif Ersoy Kültür merkezinde saat 19.30 da yapılacak olan “Milli mücadelede Din adamlarının rolü, Kur’an, Ezan ve Sala Ziyafetine gazetecileri ve tüm halkı davet etti.



KADRO, PERSONEL DURUMU

İl Müftülüğümüz ve bağlı ilçe müftülükleri, çeşitli unvan ve sınıflara ait toplam 2022 kadrosuyla din hizmetlerini en iyi bir şekilde yürütmek için gayret sarf etmektedir. Bu 2022 toplam kadronun 1744 adedi dolu, 278 adedi münhal bulunmaktadır. Bu kadroların unvana göre dağılımları ise şöyledir:

12 Müftü, 4 Müftü Yardımcısı, 6 Şube Müdürü, 1 Eğitim Uzmanı, 3 Din Hizmetleri Uzmanı, 2 Uzman Vaiz, 25 Vaiz, 9 Murakıp, 9 Şef, 1 Sayman, 1 Tekniker, 1 Teknisyen, 36 Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, 10 Memur, 14 Şoför, 2 öğretmen, 368 Kur’an Kursu Öğreticisi, 310 Geçici Kuran Kursu öğreticisi, 4 Uzman İmam Hatip, 1054 İmam-Hatip, 153 Müezzin-Kayyım, 25 Hizmetli, 2 Hizmetli (Ş),1 kaloriferci 1 Bekçi kadrosu dolu;

1 Müftü Yardımcısı, 2 Şef, 27 Vaiz, 2 Cezaevi Vaizi, 2 Cami Rehberi, 1 Murakıp, 8 Kur’an Kursu Öğreticisi, 1 Kur’an Kursu Uzman Öğreticisi, 3 Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, 1 Tekniker (Ö), 213 İmam-Hatip, 12 Müezzin-Kayyım kadroları münhal bulunmaktadır.

DİN HİZMETLERİ ALANINDA YAPTIĞIMIZ VE PLANLADIĞIMIZ FAALİYETLER:

⦁ 1- VAAZ İRŞAT HİZMETLERİ

⦁ 2- AİLE VE DİNİ REHBERLİK HİZMETLERİ

⦁ 3- SOSYAL VE KÜLTÜREL İÇERİKLİ DİN HİZMETLERİ

⦁ 4- ÖNEMLİ GÜN VE HAFTALAR

⦁ VAAZ- İRŞAT HİZMETLERİ;

⦁ VAAZ

⦁ A- HAFTALIK

İlimiz merkezindeki Ulu Camii, Abdulhamithan, Doğukent, Bahçelievler, Şazi bey, Hz. Yunus, Zekeriya Tanrıverdi, Bediüzzaman gibi camilerimizde belirlenmiş günlerde namazdan önce vaaz programları yapılmaktadır.

Ayrıca her hafta bir camimizden vaaz ve hutbe AKSU TV’den canlı yayınlanmaktadır.

⦁ B- 3 AYLIK

Üçer aylık programlar çerçevesinde yılda dört dönem halinde (Ocak-Şubat-Mart,/ Nisan-Mayıs- Haziran,/ Temmuz-Ağustos-Eylül ve Ekim-Kasım-Aralık) vaaz irşat programları hazırlanarak, icra edilmektedir.

⦁ C- 6 AYLIK

Başkanlığımız 2007 genelgesi gereği tüm ilçelerimizi de kapsayacak şekilde yılda iki defa olmak üzere 6 aylık vaaz ve irşat programları hazırlanarak icra edilmektedir.

Hutbelerin haftalık olarak tüm camilerimizde okunması sağlanmaktadır.

⦁ FETVA

Hafta içi hergün saat 08:00-17:00 arası ilimiz fetva odasında il vaizlerimiz tarafından nöbet usulü hizmet verilmektedir. Ramazan ayında tüm ay boyunca 09:00-23:00 arası fetva hizmeti verilmektedir.

⦁ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU (ADRB) HİZMETLERİ:

DEAŞ MEHMETÇİĞE SALDIRDI DEAŞ MEHMETÇİĞE SALDIRDI

⦁ Kadın konukevi, huzurevi ve sevgi evlerinde haftalık programlar yapılmaktadır.

⦁ Bayanlara yönelik 3 aylık ve 6 aylık Vaaz-irşat programları yapılmaktadır.

⦁ Hanımlara ve ailelerine yönelik hizmetlerin sunulduğu ADRB bürolarımız 08:00-17:00 saatleri arası nöbet usulüyle hizmet vermektedirler.

⦁ ADRB büromuz tarafından “Evlilik ve aileye” yönelik çeşitli projeler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

⦁ Şehit cenazelerinde bayan vaiz ve Kur’an Kursu Öğreticilerimiz tarafından nöbet sistemiyle vaaz ve dua programları icra edilecektir.

⦁ DİB’den gelen 2017 çalışma planı ve 4-6 yaş K.Kursu öğrenci velilerine yönelik çalışma planları uygulanacaktır.

3-SOSYAL VE KÜLTÜREL İÇERİKLİ DİN HİZMETLERİ:

⦁ Cezaevi vaizlerimiz tarafından cezaevindeki mahkumlara haftanın 4 günü Manevi Destek Hizmeti, Temel Dini Bilgiler ve Kur’an-ı Kerim Dersleri verilmektedir. Ayrıca önemli gün ve gecelerde programlar yapılmaktadır.

⦁ 2016 yılı içerisinde cezaevindeki mahkumlara Diyanet İşleri Başkanlığı Ve Adalet Bakanlığınca “Dini Bilgiler Yarışması” düzenlenmiştir. Bu kapsamda çeşitli ödüller verilmiştir.

⦁ Konteyner kent dışında yaşayan Suriyelilere yönelik olarak bir çok camimizde Kuranı Kerim Kursları, Temel Dini Bilgiler Dersleri, Arapça vaaz programları ve bunun yanı sıra çok çeşitli yardım faaliyetleri yapılmış ve yapılmaya devam edilecektir.

⦁ Çadır kentte görev yapan Suriyeli öğreticilere ve öğrencilere yönelik gezi programları yapılmıştır.

⦁ İl göç idaresinde bir vaiz bir din görevlisi ve Konteynır kentte 6 kadrolu, 7 Geçici görevli toplam 13 personelimiz görev yapmaktadır

⦁ KYK Yurtlarında ikisi uzun süreli, 10 Kuran Kursu Öğreticimiz görevlendirilmiştir.

⦁ Hasta ve yakınlarına Manevi Destek amaçlı üç personelimiz Hastanelerde görevlendirilmiştir.

⦁ ASP’ ye bağlı sevgi evlerinde iki ay süreyle vaiz görevlendirmesi yapılmıştır.

⦁ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 18 mart Çanakkale Zaferi …gibi Milli ve Manevi Gün ve gecelerde çeşitli salon programları yapılmaktadır.

⦁ AKSU TV’de Perşembe günleri «İslam ve İnsan” isimli program yapılmaya devam etmektedir.



⦁ ÖNEMLİ GÜN VE HAFTALAR:

⦁ Kutlu Doğum Haftası

⦁ Ramazan Ayı

⦁ Camiler Ve Din Görevlileri Haftası

⦁ Özel Gün Ve Geceler’ de çeşitli programlar icra edilmektedir.

⦁ Yarışmalar. Kadın Din Görevlileri Hafızlık Bölge Yarışması 21.05.2016 Cumartesi günü saat 10:00’da İlimiz Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde yapılmış ve OnikişubatSandalzade Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu Öğreticisi Hatice Peker KARANFİL Bölge birincisi olmuştur.

⦁ Erkek Din Görevlileri Hafızlık Bölge Yarışması 12.06.2016 tarihinde Adana ilinde yapılmış ve Elbistan Somuncu baba C. İmam-hatibi Şaban ÖNAT bölge birincisi olmuştur.

⦁ Her yıl Ramazan ayına özel Teravih, Cuma ve Öğle vakti vaaz programları hazırlanarak ve uygulanmaktadır.

⦁ «Şühedanın İzinde Huzur’da Niyazdayız Programı» 18 Mart Çanakkale Zaferinin 101. yılı etkinlikleri kapsamında il ve 11 ilçemizdeki Ulu Camii veya merkezi camilerde sabah namazında Kur’an-ı Kerim, Hatim ve Mevlit programları yapılmıştır.

⦁ Vaaz irşat programları hazırlanırken dini milli gün ve haftalara dikkat edilerek planlamalar yapılmaktadır. Bu bağlamda;

⦁ K.Maraşın kurtuluşuyla ilgili hutbe ve vaaz,

⦁ Kadınlar günü,

⦁ Üç aylar ve Regaip,

⦁ Çanakkale ve şehitlik,

⦁ Ulusal ve yerel örf adet, gelenek ve görenekler dikkate alınmıştır.

⦁ 12 Şubat Kahramanmaraş’ın Düşman İşgalinden kurtuluşu münasebetiyle, 10 Şubat Cuma 19:30 da Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde, “Milli Mücadelede Din Adamlarının Rolü, Kur’an-ı Kerim-Ezan ve Salâ Ziyafeti” isimli program tertip edilecektir.

EĞİTİM ALANINDAKİ HİZMETLERİMİZ

⦁ KUR’AN KURSLARI:

⦁ YATILI KURSLAR (HAFIZLIK):

⦁ İlimiz genelinde 13 Erkek, 8 Kadın Toplam 21 Hafızlık Kur’an Kursumuz bulunmaktadır.

⦁ (Afşin’de 1 Erkek, Elbistan’da 1 Erkek-1 Kadın, Göksun’da 1 Kadın, Türkoğlu’nda 2 Erkek-1 Kadın, Dulkadiroğlu’nda 4 Erkek-1 Kadın, Onikişubat’ta 5 Erkek – 4 Kadın)

⦁ Yatılı Kurslarımızda toplam 140 öğretici görev yapmaktadır.

⦁ Yatılı Kurslarımızda toplam 1200 öğrenci hafızlık eğitimi almaktadır.

⦁ İlimizde biri Lise, ikisi ortaokul seviyesinde olmak üzere üç okulda özel hafızlık sınıfları mevcuttur.

⦁ 2015 yılında 130, 2016 yılında 141 hafızımız mezun olmuştur

B- GÜNDÜZLÜ KURSLAR

⦁ İlimiz genelinde toplam 323 tane C, 187 Tane D grubu grubu Kur’an Kursumuz bulunmaktadır.

⦁ Bu kurslarımızda toplam 434 kadrolu, 288 Geçici Öğretici görev yapmaktadır.

⦁ Bu kurslarımızda toplam 11.252 öğrenci eğitim görmektedir.

⦁ 51 Tane 4-6 Yaş kursumuz (sınıf) bulunmaktadır.

⦁ Engellilere yönelik, Onikişubat Ertuğrul Gazi Görme Engelliler Okulunda Temel ve Ek Öğretim Sınıfında toplam 7 öğrencimiz vardır.

C- YAZ KURSLARI

⦁ İlimiz genelinde, 2016 yılında Yaz Kur’an Kurslarımızda toplam 143.869 öğrenci eğitim görmüştür.

D- CAMİLERDE KUR’AN EĞİTİMİ

⦁ Talep eden vatandaşlarımıza yönelik her camimizde Din Görevlilerimizce K.Kerim ve Temel Dini Bilgiler dersleri verilmektedir.

⦁ HİZMET İÇİ EĞİTİMLER:

⦁ Personele yönelik Temel ve Hazırlayıcı eğitimler yapılmaktadır.

⦁ 2015-2016 yıllarında 14 Hizmet içi Eğitim programı uygulanmıştır.

⦁ 2017 yılında ise 10 Hizmet İçi Eğitim Planlaması yapılmaktadır.

⦁ Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde görevlilerimizcemeslek dersi öğretmenlerine Kuranı Kerim ve Tashih-i Huruf dersleri verilmektedir.

⦁ İlimize yeni ataması yapılan 68 Sözleşmeli imam hatibin Başkanlıkça yapılan Hizmet Öncesi Eğitimleri devam etmektedir.

D- BAŞARI PROFİLİMİZ:

⦁ 2012 yılı K.Kerimi Güzel Okuma Yarışması Türkiye 1.’si

⦁ 2013 yılı K.Kerimi Güzel Okuma Yarışması Bölge 1.’si

⦁ 2014 yılı K.Kerimi Güzel Okuma Yarışması Türkiye 3.’sü

⦁ 2015 yılı K.Kerimi Güzel Okuma Yarışması Türkiye 1.’si

⦁ 2015 yılı K.Kerimi Güzel Okuma Yarışması Türkiye 3.’sü

⦁ 2016 yılı Hafızlık Yarışması Türkiye 2.’si.

SAYISAL VERİLER

⦁ 14.01.2017 TARİHİ İTİBARİYLE SAYISAL BİLGİLER:

⦁ KKÖ (KADROLU) : 336

⦁ KKÖ (GEÇİCİ) : 310 + 23

⦁ KURS : 490 (20 HAFIZLIK, 51 4-6 YAŞ, 280 C, 180 D)

⦁ DERSLİK : 660

⦁ ÖĞRENCİ : 12.100 (10.600 BAYAN, 1600 ERKEK)

⦁ YATILI ÖĞRENCİ : 1.200

⦁ YABANCI ÖĞRENCİ : 145 (Suriyeli)

HAC VE UMRE HİZMETLERİ:

⦁ İlimizde yaklaşık 32 bin kayıtlı hacı adayı olmuştur. Bu yıl kayıtlarını yenileyen 28 bin kişi kuraya katılacaktır.

⦁ Geçen yıl ilimizden 842 kişi hacca gönderilmiştir.

⦁ Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşlarımızın çeşitli imkanlarına göre umre turları düzenlemektedir. Kudüs Bağlantılı Umre, Üniversiteli gençlere yönelik eğitim ve ibadet odaklı umre gibi..

⦁ Geçen yıl ilimizden 1265 kişi Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonu ile umreye gitmiştir.



CELAL SÜRGEÇ KİMDİR?

1960 yılında Elazığ’da doğdu. 1978 yılında İmam Hatip Lisesini Elazığ’da bitirdi. 24.07.1978 tarihinde Elazığ’da İmam-Hatip olarak göreve başladı. 08.10.1986 tarihinde İstanbul Küçük çekmece’de Kur’an Kursu öğreticiliğine atandı. 1986 -1989 yılları arasında İstanbul Beyazıt Camii İmam-Hatibi İsmail Biçer hocadan özel kıraat dersleri aldı. 1994 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1997 yılında Haseki Eğitim Merkezi Arapça ihtisas kursunu bitirdi ve Elazığ Keban İlçe Vaizliğine atandı. 1998-2003 tarihleri arasında İsveç’te din görevlisi olarak bulundu. Yurtdışı görevini sürdürürken 1998 yılında açılan Müftülük sınavına katılarak Gaziantep Kargamış İlçe Müftülüğüne atandı. 2004-2006 yılları arası Başkanlık tarafından Elazığ Harput Eğitim merkezi Müdürlüğünde Öğretmen olarak görevlendirildi. 27.07.2006 tarihinde Elazığ Harput Eğitim Merkezi müdürlüğüne müdür olarak atandı. En son kararnameyle Kahramanmaraş İl Müftüsü olarak atandı.

F.Ü İlahiyat Fakültesi bünyesinde Din Eğitimi alanında” Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim Faaliyetleri ” konulu Yüksek Lisansını Tamamlayan Celal Sürgeç, Arapça, İngilizce ve İsveççe bilmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Editör: Haber Merkezi