Dünyanın 33 ülkesine şube açarak Türk bayrağını ve kültürünü götüren 4. Kuşak Dondurma Ustası Mehmet Kanbur’un büyükelçiler ziyaretinde ilk durağı Çin’in Türkiye Büyükelçiliği oldu. Çin Halk Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Türkiye Büyükelçisi Deng Li’yi makamında ziyaret eden Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur bir süre önce atanarak görevine başlayan Li’ye hayırlı olsun temennisinde bulundu. Kanbur’un ziyarette ikinci durağı ise Afganistan Büyükelçiliği oldu. Afganistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abdul Rahim Sayed Jan’ı makamında ziyaret eden Kanbur’un, Afganistan’a yatırım yapmak isteğinin Büyükelçi Jan tarafından sevinçle karşılandığı öğrenildi.

BÜYÜKELÇİ ZİYARETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Geçen hafta Tayvan Büyükelçisini Kahramanmaraş’ta ağırlayarak Fahri Konsolosluk teklifi alan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur büyükelçiler düzeyindeki ziyaretlerini sürdürdü. Geçtiğimiz yıllarda açıldığı Çin Hak Cumhuriyeti’nin Yiwu iline şube açan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, konuşmalarıyla ziyaret ettiği Yiwu Valisi ve Belediye Başkanı etkilemiş ve Kahramanmaraş’ın Yiwu ile kardeş şehir olması teklifini almıştı.

KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ YARIN İMZALANACAK

Yaklaşık bir yıldır süren görüşmelerin ardından ‘kardeş şehir’ çerçevesinde Yiwu’dan ilk kafile bugün Kahramanmaraş’a geliyor. Akşam saatlerinde Kahramanmaraş’a ulaşacak olan kafile Mado’nun misafiri olacak. Yarın ise sabah saatlerinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ü ziyaret edecek olan heyet kardeş şehir mutabakatını imzalayacak.

BÜYÜKELÇİ Lİ’Yİ KAHRAMANMARAŞ’A DAVET ETTİ

Büyükelçi ziyaretleri ve Çin Halk Cumhuriyetinin Yiwu kentiyle Kahramanmaraş’ı kardeş şehir ilan etme süreciyle ilgili bir açıklama yapan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur; “Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Deng Li’ye hem hayırlı olsun hem de Kahramanmaraş’ta imzalanacak kardeş şehir mutabakat imza törenine davet etmek için ziyaret ettim. Sayın Büyükelçi’de önceden belirlenen programları olduğunu daha önceden bildirilseydi katılabileceğini söyledi. Çok nazikçe karşıladı ve eşimle birlikte beni kendi evine davet etti. Ben de; ‘bizde bir usul var, ben size geldim sizin bize gelmeniz lazım’ dedim ve eşi hanımefendi ile birlikte Kahramanmaraş’a davet ettim.” Dedi.

YİWU VALİSİ VE BELEDİYE BAŞKANI MADO’YA HAYRAN KALDI

Çin’in Yiwu şehrine Mado şubesini açtıklarında Yiwu Valisi ve Belediye Başkanı ile arasında geçen diyaloğu da Büyükelçi Li’ye aktardığını dile getiren Kanbur; “Belediye Başkanı ve Vali Bey beni akşam yemeğine davet ettiler, tabi bu davet beni onurlandırdı. Yeni girdiğimiz bir şehrin belediye başkanı ve valisinin davet etmesi bizim için bir onurdur. Orada şöyle bir ifade kullandığımı söyledim; Çin’e yatırım yapacağımı, önce Kahramanmaraş’tan ürün anlamında destekleyeceğimi ileride buraya bir fabrika kuracağımı, hatta dünyanın yarısı olan Çin’e belki de 3-5 tane üretim tesisi kurabileceğimi söyledim. Vali ve Belediye Başkanı da yardımcı olacaklarını söylemişti. Ben Çin’e yük olmak için değil yük almak için geldiğimi belirttim. Sonra benim Çin’li olduğumu söyledim, şaşırdılar. ‘ İnsanın iki tane vatanı olur, bir doğduğu yer, bir de doyduğu yer’ olduğunu o nedenle Çin’li olduğumu söyledim. Konuşmaların ardından görmedikleri Kahramanmaraş’la kardeş şehir olmak istediklerini söylediler. Bende kardeşliğin ne olduğunu bilip bilmediklerini sordum, kardeşlikte kan bağı vardır, düğünde cenazede birliktelik gerektireceğini belirttim. Onlarda kardeşlik hukukunun ne olduğunu bildiklerini söylediler. Yiwu kentinde Vali ve Belediye başkanı ile olan bu diyaloğumu Sayın Büyükelçiye aynen aktardım ve çok nazik karşıladı” diye konuştu. Kardeş şehir çerçevesinde mutabakat imzalamak üzere ilk kafilenin bugün Kahramanmaraş’a geleceğini de aktaran Kanbur, kardeş şehir protokolünün yarın imzalanacağını, gelen kafileye ise Kahramanmaraş’ı gezdireceklerini söyledi.

MADO AFGANİSTAN’A DA AÇILIYOR

Afganistan Türkiye Büyükelçisi Abdul Rahim Sayed Jan’ı ziyaret nedenini de anlatan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur 33 ülkenin ardından Afganistan’a da açılmak istediklerini söyledi. Kanbur: “Şubelerimizin olmadığı ülkelerin büyükelçilerini ziyaret ediyorum. Biliyorsunuz Mado olarak dünyalı olma hedefindeyiz. Tüm dünya ülkelerinde olmak istiyoruz. Afganistan Türkiye Büyükelçisini ziyaret ederek yatırım ajanslarınızla bir iş birliği yapıp ülkenize Mado olarak gitmek istediğimizi veya bir yatırımcı bulup onunla birlikte yatırım yapabileceğimizi söyledim. Sayın büyükelçi bu teklifim karşısında çok mutlu oldu, Türkiye’yi ve Mado’yu yakından tanıdığını söyleyerek her konuda destek vereceğini belirtti.” Dedi.                                                                       

Editör: Haber Merkezi