Kadın Platformu, yayınladığı basın açıklamasında, böyle bir uygulamayı tasvip etmediklerini ve  “Kahramanmaraşlı kadınlara hakaretamiz bir karar ve uygulama olduğu gerçeğini görememek mümkün değil” İfadesi kullanıldı.    

İşte Kadın Platformu, tarafından yayınlanan basın açıklaması;

“Sosyal medya ve basın yayın kuruluşlarından öğrendiğimize göre Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi kadınlara özel belediye otobüsü tahsis etmiştir. Dışarıdan bakıldığında  “Kadınlara özel araba tahsisi” hiç de kötü niyetli gibi görülmeyen ve sanki kadınların böyle bir sorunları varmışta, o çözümlenmiş   gibi algılanıyor olsa da, Kahramanmaraşlı kadınlara hakaretamiz bir karar ve uygulama  olduğu   gerçeğini   görememek mümkün değil.   

Kahramanmaraşlı kadınlar elbette Dünyadaki tüm kadınların  yaşayabileceği  sorunlardan uzak düşünülemez.  Dikensiz gül bahçesinde bir yaşam içinde değiller. Mevcut sorunları ve çözüm yolları   bir tarafa, Büyükşehir Belediyesinin kontrolünde olan toplu taşıma   araçları ile sağlamaya çalıştıkları ulaşımla ilgili  kesinlikle  bir sorunları   yoktur. Çünkü otobüse bindiğiniz anda genç- yaşlı   erkekler tarafından aileden biriymiş gibi,  ya  oturmanız için  yer verilir  ya da  otobüs çok  kalabalık ise selamet bir köşeye geçmeniz sağlanır. Aynı davranış  kalıbı  okul dağılma vaktinde, otobüse binen kız öğrenciler içinde geçerlidir. 

Kadınlar için  değerli ve anlamlı bir hizmet gibi  bir  algı  ile sunulan  bu tahsis aslında;  toplumda cinsiyet ayrımcılığını körükleyen,   kadını izole bir yaşam içine hapsederek toplumun dışına  itmek anlamını taşır ki, kadim Türk kültüründeki kadının yeri  ve  Türkiye  Cumhuriyeti  Anayasasında var olan  kadın haklarına aykırı bir durumdur. 

Kafa karışıklığı yaratan bu uygulama ile; tarla, bağ, bahçe, fabrikada evinin geçimi için çalışan    ve emperyalizmin işgaline karşı erkeklerle omuz omuza mücadele vermiş   Senem Ayşe’nin anlayışının  varisi olan Kahramanmaraş  kadını neye karşı, kimden korumak amaçlı ayrıştırılmıştır? 

Yine kafa karışıklığını sürdüren bu ayrıştırma işine; işgalci Fransızlara  ev sahipliği  yapan Ermenilerin,  işgalcilerle bir olup aynı topraklarda aynı kaderi yaşayan hemşeri  kadınlara   yaptığı terbiyesizliğe karşı ilk kurşunu sıkarak;   kurtuluş mücadelesinin fitilini ateşleyen   Sütçü İmam  anlayışının varisleri olan Kahramanmaraşlı   erkeklere  karşı bir koruma  anlayışı  mı neden olmuştur?  

Belediye Otobüslerinin hizmet tarihinde terör saldırıları haricinde; hangi kadın, erkek veya kız, erkek çocukların  başına  düşündürücü  bir olay gelmiştir?  Hangi anlayış  sebep olursa olsun, Kahramanmaraşlı  hiçbir  kadın ve erkek  milli ve dini kültüründe yer almayan bu  anlayışla yargılanıp,  var ettikleri şerefli  Türk Toplumunun   dışına itilemez.   Ayrıştırma  sonucu;  toplumun bölünerek bir yığın sosyolojik ve psikolojik  sorunlara maruz kalacağı nasıl ön görülemez?   

Bu hizmet anlayışının doğurabileceği   sorunlardan siz  yöneticilerimizin aklınıza gelmese de bizim aklımıza gelen  birkaç tanesine kulak verirsek eğer; 

Çocuk yaşta ayrıştırmaya maruz kalan kız ve erkek çocuklarımızın,  Dünya çocukları ile aynı platformda yarışabilmeleri mümkün mü? 

Ayrıştırma ile  kadınlarımız daha çocuk yaşta iken cinsel obje olarak algılanarak, istenmeyen  davranışlara maruz kalması   sonucunda   sosyal patlamalarla  oluşacak  toplumsal çöküntü  nasıl onarılacak? 

Büyüyen ve gelişen şehir yaşamının kadına yüklediği misyon,   alışageldiğimiz  yaşam biçimin çok ötesinde   ve gerek özel gerekse iş hayatının içinde  kadın erkek   bir arada olma zorunluluğundadır.  Bu zorunluluk dahilinde otobüslerin ayrılmasının  bir anlamı  kalıyor mu? 

Toplumun bireylerinin zorunlu olarak  beraber bulunması gereken ortamlardaki  yaşamından rahatsız olan  kesime cinsiyet ayrımcılığı ile değil,  eğitimle  normal anlayış  ve davranış kalıbı  kazandırılamaz mı? 

21. Y.Y. gibi bilim ve sanatın yarıştığı bir Dünya ekseninde  cinsiyet ayrımcılığı ile nereye doğru yol aldığımızın sorgulanması gerekmiyor mu?  

Kahramanmaraş gibi güzelliklerle dolu bir memleketin olumsuz eylem ve söylemlerle gündeme  gelmesini    kabul edilebilir misiniz?   

Bizler  Nene Hatunların, Kara Fatmaların, Senem Ayşelerin  anlayışının varisi olarak dile getirmeye çalıştığımız ve getiremediğimiz sorunları yaşamamak ve  biz kadınlara yönelik ayrımcılığı körükleyecek olan  bu uygulamadan derhal vazgeçilmesini talep ediyor, toplumun sosyal barışının teminatı olan kadınlarımızın itibarını sarsacak   uygulamalardan uzak durulması konusunda  yöneticilerimizin  hassasiyet  içinde olmaları gerektiği inancı  ile durumu kamuoyu ile paylaşıyoruz…  

                                                                                    KAHRAMANMARAŞ KADIN PLATFORMU “

Yapılan açıklamaya sadece bir derneğin katılmadığı verilen bilgiler arasında.

 

Editör: Haber Merkezi