Cumhuriyet Kadınları Derneği Kahramanmaraş Şubesi, Cumhuriyetin 96. Yılı münasebetiyle kutlama programı düzenledi.

Gümüşhan Restoran’da düzenlenen kahvaltılı programa Kahramanmaraş Kadın Platformu Başkanı Zeynep Arıkan’ın yanı sıra platform üyesi kadın dernek başkanları ve üyeleri katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkan Yardımcısı Türkan Yazgan; Cumhuriyetimizin 96. Yılını milletçe büyük bir gurur ve coşku içinde kutladığımız bu anlamlı günde öncelikle tüm halkımızın Cumhuriyet bayramını kutluyor sizlere sevgi ve saygımı sunuyorum” dedi.

Yazgan, coşkulu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bilindiği gibi büyük Atatürk önderliğinde tüm imkansızlıklara rağmen büyük inanç ve kararlılıkla yürütülen kurtuluş savaşımız tarihte eşini ancak büyük bir zaferle sonuçlanmıştır. Millet egemenliğine dayanan Cumhuriyet idaresi Türkiye Cumhuriyeti ve vatandaşlık bağı ile bağlı her Türk’e fert olma hakkı vermiş ve sorumluluğunu yüklemiştir.

Kısaca Cumhuriyet Türk insanının ufkunu aşmış, Atatürk fikrini ortaya çıkarmış onu modern dünyanın kavram ve değerleriyle tanıştırmıştır. Milli birlik ve sosyal dayanışma ruhu içinde birbirimize kenetlenerek birlik, beraberlik ve dayanışmamızı sürdürmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 96. Kuruluş yıl dönümünü bir kez daha kutlu olsun.

Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. Son olarak bir şey daha eklemek istiyorum. Ben Türkan Yazgan adı Cumhuriyet kadını olarak anılan bu davette faaliyet göstermek onur duyuyorum. Çünkü ben bir Cumhuriyet kadınıyım.”

Daha sonra davetlilere seslenen Cumhuriyet Kadınları Derneği Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Emsal Fındık da konuşmasında: “Ben burada sizlere ne Cumhuriyeti ne de Atatürk’ü anlatacağım. Çünkü burada bulunan kadınlar zaten Cumhuriyet kadını ve cumhuriyetin önemini kıymetini fazlasıyla bilen kadınlar. Sizlerle gurur duyuyorum.

Ancak Atatürk’ün bir sözünü sizlerle aktarmak istiyorum; ‘Dünyadaki her şey kadının eseridir’  diyor. Bu söz bize yeter ve Cumhuriyet kadını olma sorumluluğunu yükler. Cumhuriyet kadınları olarak bizler de kadınlara rehber olmak durumundayız. Mustafa Kemal’in ülkemiz için yaptığı hizmetler saymakla bitmez. En büyük hizmetlerinden biri de Cumhuriyeti ilan ederek bizlere en büyük mirası bırakmıştır. Aynı zamanda Cumhuriyet’i kabul eden ilk Müslüman devletiz.  Yine bu da Atatürk’ün eseridir” dedi.

Daha sonra Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Kibar Özdemir de bir konuşma yaparak: “

Kahramanmaraş Milli Mücadelenin başlatıldığı ender kentlerden biridir. Milli Mücadelenin kahramanlarını doğuran anaları saygıyla anıyor ve selamlıyorum. Bizler şehrimizde Milli Mücadelede kahramanca savaşan, Senem Ayşelerden ve onur mücadelesi sürdüren değerli erkek arkadaşlarımızın bıraktığı yerde devam etmek zorundayız.

Cumhuriyetin kurulması, Cumhuriyetin yüceltilmesi Mustafa Kemal’in devrimlerinin sahipliğini elbette ki biz kadınlar yapacağız. Kadın olmazsa demokrasi olmaz. Kadın olmazsa Cumhuriyet olmaz. Biz Cumhuriyete sahip çıkacağız ve yaşatacağız. Bizim böyle bir misyonumuz var. Bizim böyle bir zorunluluğumuz var. Çünkü biz Cumhuriyeti Mustafa Kemal’den aldık onu yüceltmek zorundayız.

Değişen dünya koşullarına mutlaka uymak zorundayız. Dünya teknolojiyi konuşuyor, robotu konuşuyor ve uzayı konuşuyor bizler hala kendimizi yenileyemiyoruz.  Biz daha İngilizceyi bilemiyoruz. Sivil Toplum Örgütleri olarak üzerimize düşeni yeterince yerine getiremiyoruz. Bizi mevcut gelirin içerisinde boyun eğmeyi tercih etmiş gibi gözüküyoruz. Oysaki her birimizin içinde büyük bir enerji ve ışık olduğunu biliyoruz. Onu birlikte gün yüzüne çıkartabiliriz diye düşünüyorum. Bu programı hazırlayanları yürekten kutluyor, böylesine güzel bir günde bizleri bir araya getirdikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Programda Cumhuriyet Kadınları Derneği Üyesi Aynur Akgün, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Mustafa  Kemal’in Kağnısı adlı şiirini okudu.

Konuşmaların ardından her yıl geleneksel olarak bir kişiye verilen Cumhuriyet Madalyası da bu yıl Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı emekli öğretmen Oya Karakız’a verildi. Oya Karakız’ın madalyasını Kadın Platformu Başkanı Zeynep Arıkan ve Dernek Başkanları takdim ettiler. 

Milli marşların söylendiği herkesin elinde Türk Bayrağının dalgalandığı programda Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı.

Editör: Haber Merkezi