Erkenez Çayı’na dökülen fabrika atık suları Aksu Çayı’na karışıyor. Rengi siyah kimi zaman da kırmızı akan suyun görüntüsü görenleri ürkütüyor. Acaba zehir mi akıyor? Halk sağlığını tehdit ediyor mu? vs. sorular bir birini takip ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran Seçimleri öncesi Kahramanmaraş mitinginde Aksu Çayı’nın eski haline dönüştürüleceği vaadinde bulundu. Seçimlerin ardından CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ve MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan da TBMM’de aynı konuyu gündeme getirdiler. Ancak henüz bir sonuç alınamadı.

Konuyla ilgili Çevre Müdürlüğü tarafından daha önceleri yapılan açıklamada, suyun sadece renginin bozuk olduğu, insan hayatını tehdit edecek bir unsurun olmadığı söylense de, bu açıklama hiç kimseyi ikna etmiyor. Yayılan koku ve suyun rengi tehlikenin ne kadar büyük olduğunu açıkça gösteriyor.

FABRİKALAR SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİYOR MU?

Tesisler çalıştığı sürece elbette atıklar bırakılacak. Ancak işletmeler bu konuda ne kadar dürüstler, çevreye ne kadar duyarlı davranıyorlar? Yeterince denetlemeler yapılıyor mu? Nihayetinde suyun kirlenmesi fabrika atıklarından kaynaklanıyor.  

Arıtma tesisi olmayan işletme var mı?

Arıtma tesisi olan işletmeler, suyu yönetmeliklere uygun şekilde bırakıyorlar mı?

Arıtma tesisi üretim kapasitesinin altında mı?

Kapasitelerini artıran firmalar aynı oranda arıtma kapasitelerini artırıyorlar mı?

Bu konuda sadece boyahane işletmeleri suçlanıyor, peki kimyasal madde kullanan başka işletmeler yok mu?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü cezalar kesiyor, peki bu cezalar caydırıcı oluyor mu?

Kesilen cezaların kaldırılması için siyasiler devreye giriyor mu?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün TUBİTAK ile ortak yürüttüğü kontroller devam ediyor mu?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Erkenez Çayı’na atık su döken firmaların ortalama atık su miktarlarını tespit etmek amacıyla bir çalışma yaptı mı?

Aksu Çayı’nın kirlenmesinde yasalara uygun hareket etmeyen işletme sahipleri kadar, denetimleri ihmal edenlerin de suçu yok mu?

Daha önemlisi o çayın kenarında oynayan çocukların sağlığını, geleceğini önemsiyor musunuz?

SORUN SADECE AKSU ÇAYI’NIN KİRLENMESİ Mİ?

Fabrika bacalarından çıkan dumanlar havayı kirletmiyor mu?  Soluduğumuz havadaki kimyasallar insan sağlığını tehdit etmiyor mu?

Üzeri kapatılan eski çöplükten etrafa yayılan kötü koku ve gaz var mı?

İşletmelere ücret karşılığı hizmet veren Çevre Danışmanlık Firmaları bu konudaki sorumluluklarını yerine getiriyorlar mı? Kirlilikte onların payı var mı?

Kamuoyunun sesi olarak yetkililere bir kez önemle duyurulur!  

Editör: Haber Merkezi