Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 16 Şubat 2019 tarihinde IPARD II (2014-2020) Programı kapsamında Beşinci Başvuru Çağrı İlanını yayınladı. 250 Milyon Avro tutarındaki desteğin çiftçiyle ve yatırımcıyla buluşturulacağı bu dönemde, süt ve et hayvancılığı projelerine, süt işleme tesisleri, kesimhaneler, meyve/sebze soğuk hava depoları ve su ürünleri işleme tesisleri kurulumuna destek verilmesi planlanıyor. 8 Nisan 2019 tarihinden itibaren başvuruları almaya başlayacak olan TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü, kentin her köşesinin bu desteklerden haberdar olması ve yeni yatırımlar kazandırılması adına tanıtım programları düzenlemeye başladı. Bu çerçevede ilk toplantı Elbistan’da Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Üreticilerin, potansiyel yatırımcıların, kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılım sağladığı toplantı, kurumsal tanıtım filminin izlenmesiyle başladı. Toplantıda bir selamlama konuşması yapan İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, yeni döneme ilişkin yoğun bir tanıtım sürecine girdiklerini ve ilk toplantıyı da Elbistan’da gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi. Kahramanmaraş’ın TKDK desteklerinden en fazla yararlanan iller arasında olduğunu belirten Ceyhan, Elbistan’ın kentin gösterdiği bu performansta önemli bir yerinin olduğunu vurguladı.  Elbistan’da bugüne kadar 70 Milyon TL toplam yatırım bedeli olan 90 adet proje için sözleşme imzalandığını ve yatırımlarının çoğunun tamamlanması neticesinde 25 Milyon TL hibe ödemesi yaptıklarını aktaran İl Koordinatörü, son dönemde sözleşme imzaladıkları yatırımların da tamamlanmasıyla birlikte 35 Milyon TL hibeyi Elbistan ilçesine kazandırmış olacaklarını söyledi.

Türkiye'nin en büyük besi organize sanayi bölgelerinden biri olması beklenen Elbistan Tarıma Dayalı İhtisas Büyükbaş Besi Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasına dair süreci yakından takip ettiklerini ve TKDK destekleriyle bölgede çok sayıda nitelikli çiftliğin kurulmasını arzu ettiklerini dile getiren Ceyhan, Elbistan Ziraat Odası’nda bir yardım masası kurduklarını ve Mart ayı boyunca başta Elbistan olmak üzere Afşin, Ekinözü ve Nurhak gibi kent merkezine uzak mesafede olan ilçelerde ikamet eden yatırımcıların ve çiftçilerin daha kolay bilgi edinebileceğini ifade etti.

Desteklere ilişkin Uzmanlar tarafından yapılan sunumla devam eden program katılımcıların sorularının yanıtlanması ile sona erdi. Ayrıca Elbistan programı kapsamında İlçe Kaymakamı Özkan Demir’i ziyaret eden İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan ve Birim Amirleri, yürütülen çalışmalara ve yapılabilecek yatırımlara dair değerlendirmelerde bulundu.

Editör: Haber Merkezi