Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğünün 13. Başvuru Çağrı ilanı sonucunda Afşin ve Elbistan İlçelerinde yapılması planlanan 21 adet yatırım projesini sözleşme imzalama töreni, TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ahmet Cemil CEYHAN ve Elbistan Kaymakamı Tuncay AKKOYUN’un yanı sıra Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan ÖZCAN, Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip KURT, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali BULUT, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan AKPINAR, Elbistan ve Afşin İlçelerinde Faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Proje sahipleri ve çok sayıda potansiyel yatırımcının katılımı ile gerçekleştirildi.

06 Ağustos 2015 Perşembe günü Elbistan Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan organizasyonda TKDK İl Koordinatörü Ahmet Cemil CEYHAN “tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği, Dulkadiroğlu beyliğine başkentlik yapmış olan Elbistan ve Afşin İlçelerinin ilimiz ve kurumumuz açısından çok değerli olduğunu ve önemini hiçbir zaman yitirmeyeceğini söyledi”. Ceyhan konuşmasında “Kurum olarak Elbistan ve Afşin İlçelerinden bugüne 100’e yakın yatırım projesi yapıldığını ancak bu bölgelerin hibelerden daha fazla yararlanması için daha fazla tanıtım ve daha fazla teknik desteğin sağlanması noktasında katkı sağlamak için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini belirtti”
Kurumun destekleri hakkında genel bilgiler veren İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan “Kurumumuz tarafından yürütülen IPARD programı kapsamında, ilimizde 325 proje alındığını, bu projelerin toplam yatırım tutarının yaklaşık olarak 228 milyon lira olduğunu söyledi. Bu başvurulardan 195 tanesi ile sözleşme imzalandığını ve bu sözleşmeye bağlanan projelere yaklaşık 113 milyon TL hibe verileceğini belirtti” 

Ceyhan konuşmasında “Elbistan ve Afşin ilçelerinin sahip olduğu tarım havzasının Konya ovasından sonra ülkemizin sayılı tarım arazilerinden olduğunu, bu arazilerin sağladığı avantajlarla birlikte yatırımcılarımızı besi ve süt çiftliklerinin kurulması için bölge yatırımcılarımızı %70’lere ulaşacak olan karşılıksız hibe desteklerimizden faydalanmaya beklediğini ifade etti. Ayrıca süt ve süt ürünlerinin işlenmesi pazarlanması kapsamında mandıra ürünleri imalatı (peynir, yoğurt, ayran, tereyağı imalatı gibi) ve dondurma imalatı gibi işletmelerin kurulması için teşvik edici bilgiler sundu. İlimizde üretilen elma, domates ve lahana üretiminin büyük bölümü kuzey ilçelerimizde gerçekleşmektedir. Bu ürünlerin uygun şartlarda muhafazası için soğuk hava depoları gibi yatırımların kurulması için müteşebbisleri kurumumuza beklediğini ifade etti. Ülkemizin sayılı nehirlerinden Ceyhan nehri ve kolları ilçemizde olmasına rağmen Kültür Balıkçılığı konusunda bir proje başvurusunun yapılmadığını ve bu konuda proje beklediklerini söyledi”.

Ayrıca; doğa, tarih, kültür ve sağlık turizmi konularında yeterli bölgesel avantajlar olmasına rağmen Kırsal Turizm yatırım alanında yer alan konaklama tesisleri, yol boyu dinlenme tesisleri, yeme-içme tesisleri, piknik-mesire alanları, butik oteller, apart oteller, lokanta ve restoranlar, halı saha ya da akuapark gibi yatırımların yapılması için girişimcileri proje sunmak üzere İl Koordinatörlüğümüzle irtibata geçilmesini istedi.

Elbistan Kaymakamı Tuncay AKKOYUN yaptığı konuşmada “Ülkemizin birçok alanda gelişmeye ve büyümeye devam ettiğini bu gelişmeye Elbistan’ın da ayak uydurarak gerek devlet yatırımları ve gerekse de müteşebbis yatırımları ile büyüdüğünü ifade etmiştir. Kaymakamlık bünyesindeki kurumlar olarak eğitim, sağlık kültür ve tarım alanında birçok ciddi yatırımların yapıldığını ve bu sayede gelir getirici kaynakların oluşturulması ile birlikte istihdamın arttırılması sağlanmıştır. Özellikle son yıllarda birçok kurum sanayici veya yatırımcılara hibe desteği vererek yatırımların artmasını teşvik etmiştir. Bu kurumların başında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun özellikle tarım alanındaki hibe destekleri son derece önem arz etmektedir. Bu hibe programları neticesinde alınan alet ve ekipmanların gerçekten verimli bir şekilde kullanarak üretime dönüştürüldüğünü şahit olmuş durumdayız. Bugünde yapılacak olan sözleşme töreni ile sözleşmelerini imzalayacak olan yatırımcıların bir an evvel yatırımlarını tamamlamalarını ve bu desteklerden yetinmeyerek bundan sonraki süreçte yatırımlarının büyütmelerini arzu ediyoruz. Bu sayede hem kendi gelirlerini hem de ülke gelirlerinin artmasına ve istihdamın artırılmasına katkı yapacaklarını umuyoruz. Sonuç olarak her türlü teknik desteğini esirgemeyen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun bir sonraki proje çağrı döneminde özellikle Elbistan ve Afşinli yatırımcıların proje vermesi için davetlerin tekrarlayarak kurumu proje sunulmasını istediklerini söyledi”

Programın bir diğer kısmında TKDK uzmanları tarafından Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğünün kurulduğu günden bu yana desteklemiş olduğu yatırımları anlatan bir sunum yapılmıştır.  Ayrıca 2014-2020 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanan ve AB Komisyonu tarafından onaylanan IPARD II programı hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Yeni programın IPARD I kapsamında desteklenen mevcut sektörlerin devam edeceğini bunun yanında manda sütü üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği gibi yatırım konularının ilave edildiği belirtilmiştir. Ayrıca Kırsal Altyapı hizmetleri, Yenilenebilir Enerji alanında yapılacak yatırımlar, Makine parkları ve mantar yetiştiriciliğinin de hibe kapsamına alındığı ifade edilmiştir.

Yapılan konuşmalardan sonra Elbistan ve Afşin İlçelerinde proje başvurusunda bulunmuş ve sözleşme imzalamaya hak kazanmış 21 adet yatırımın faydalanıcıları ile sözleşme imzalama töreni yapılmıştır. Sözleşme imzalanan yatırımların 1 tanesi Afşin İlçesinde kurulacak olan modern bir soğuk hava deposu inşası, 1 tanesi yine Afşin ve Elbistan arasında yer alan ve Kırsal Turizm kapsamında değerlendirilen restoran projesi ve 1 tanesi Arıcılık projesi ve geriye kalan 18 tanesi ise Tıbbi ve Aromatik yetiştiriciliği projesidir. Sözleşme imzalanan projelerin toplam tutarı yaklaşık 6.5 milyon TL dir.

Elbistan Kaymakamı Tuncay AKKOYUN, TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ahmet Cemil CEYHAN, Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan ÖZCAN, Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip KURT, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan AKPINAR, Elbistan Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet ERDOĞAN ve Elbistan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Kubilay KURTOĞLU imzalanan sözleşmeleri yatırımcılara takdim ettiler.

Editör: Haber Merkezi