30 yıllık deneyimiyle Kahramanmaraş’taki üretim tesislerinde faaliyet gösteren Matesa Tekstil’in İplik Fabrika Müdürü Buket Çelebi, Matesa Tekstil San. ve Tic. A.Ş. hakkında bilgiler verdi. Çelebi, firmanın 1989 yılında Ali Galip Çalık tarafından Kahramanmaraş’da kurulduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“400 bin metrekare açık 300 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren 3 bant entegre bir tekstil kompleksimiz var. Matesa ailesi olarak şirketimizin 2019 yılında 30. yaşına girmesinin mutlu gururunu yaşamaktayız.”

Matesa Tekstil’in ürünleri ve ürün kalitesi hakkında da soruları yanıtlayan Çelebi; Karde, Penye, Penye Compact, Şantuk, Core Spun, Ring Melanj, OE Melanj, Vortex iplik tiplerinde her tip kesikli elyaf çeşitleri ile toplamda 140 ton/gün iplik üretimi yaptıklarını söyleyerek özellikle kalite konusunda taviz vermeyen bir anlayışlarının olduğunun altını çizdi.

Üretimde nelere dikkat ettikleri konusuna da değinen Buket Çelebi; “Olmazsa olmaz dediğiniz çalışma kurallarımız var. Ali Galip Çalık’ın şirket çalışanlarının tamamından beklediği temel prensipler: Dürüstlük, disiplin, temizlik, verimlilik ve uyumluluk. Bunlar temel prensiplerimiz.” ifadelerini kullandı.

Kalite, Süreklilik ve Güvenilirlik

Matesa Tekstil’in rakiplerinden hangi yönleriyle ayrıldığı ve firmayı farklı kılan bazı yönleri de işaret eden Çelebi, müşterilerin Matesa’yı tercih sebepleri şöyle açıkladı:

“En başta ‘kalite’ konusu var. Kalite ‘Amaca uygunluk derecesidir’ kavramından yola çıkarak, müşterilerimizin amaçlarına uygun üretim yapmak birinci önceliğimizdir. Süreklilik de bir başka tercih edilme nedenimizdir. Dünya standartları ve müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulmuş kalitede süreklilik vazgeçilmezimizdir. Ve elbette güvenilirlik… Müşterilerimize karşı her zaman açık ve şeffaf bir yaklaşım sunarız.”

Matesa Tekstil’in Sahip Olduğu Sertifikalar

Matesa Tekstil’in makineleri ve sahip olduğu kalite belgeleri ile sertifikaları hakkında da bilgi paylaşan Buket Çelebi, sahip oldukları sertifikaları şöyle sıraladı:

COTTON USA, BCI (Better Cotton Initiative), GOTS (Global Organic Textile Standard), GRS (Global Recycle Standard), FSC (Forest Stewardship Council), OEKOTEX, USTERIZED, COM4compact, COM4ring, COM4rotor.

Endüstri 4.0 Altyapısına Uygun Ürünler

“2019 yılında yaptığımız OE ve Airjet yatırımı ile günlük iplik kapasitemizi 140 tona çıkartmış bulunmaktayız.” diyen Buket Çelebi, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Gün geçtikçe müşterilerin ihtiyaç miktarlarının farklı tiplerden ve düşük kilogramlardan oluşması randımanlarımızı düşürmeden bu isteklere cevap verebilmemiz için bizi bu yatırıma yönlendirmiş bulunmaktadır. Yeni tesisimiz 2019 yılının Nisan ayında faaliyete geçmiş olup, geniş ürün yelpazesi ile sektöre hizmet etmektedir. Ürün çeşitleri arasında; her türlü kesik elyaf ile yüzde yüz veya karışımlı OE ve VORTEX iplikler bulunmaktadır.”

2017 ve 2019’da Matesa Tekstil’in yaptığı yatırımlarda Endüstri 4.0 altyapısına uygun ürünler olan Uster Quality Expert, Rieter Spiderweb, Saurer POC, Muratec Visual Manager ile üretimlerinin ve üretim süreçlerinin dijitalleşmesini sağladıklarına vurgu yapan Çelebi, son olarak KTM 2019 ile ilgili konuştu.

“KTM Sayesinde Yeni Teknoloji Makineleri Görme - Tanıma İmkânı Sağlanıyor”

Kahramanmaraş’ta bu yıl beşinci kez düzenlenecek olan, Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı’nın bölgenin tekstildeki konumunun güçlenmesine katkı sağladığını belirten Buket Çelebi; “Sektörün kalbinde yapılan bu buluşmanın en tabandan en üste, bütün sektör mensuplarının rahat ulaşabileceği yer olan Kahramanmaraş ilinde yapılıyor olması tekstil sektörünün Kahramanmaraş’ın lokomotif sektörü olması sebebi ile oldukça büyük önem taşıyor. Fuar sayesinde şehrimizin tekstil mensuplarına, makine üreticisi firmalar ile birebir iletişim kurma, yeni teknoloji makineleri görme- tanıma imkânı sağlanıyor.” dedi.

Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı’nın bölge için önemli bir organizasyon olduğuna dikkat çeken Çelebi; “Çeşitli illerden fuar için Kahramanmaraş’a gelen katılımcı ve ziyaretçilerin, hem şehri, hem de Kahramanmaraş’taki tekstil sektörünün gelmiş olduğu noktayı yerinde tecrübe etmelerine vesile oluyor.” açıklamalarına yer verdi.

Editör: Haber Merkezi