Dövizdeki dalgalanmanın etkisiyle özellikle üretime dayalı hemen hemen her sektörde maliyet fiyatları arttı. Bunların başında da inşaat sektörü geliyor. Malzeme fiyatlarının artması, konut satışlarına da yansıdı. Ancak şehrimizdeki konut fiyatlarının artışının sebebi sadece malzeme fiyatlarının artması mı?

Kaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Kahramanmaraş’ta konut fiyatlarının artışını malzeme fiyatlarının artışından ziyade arsa paylarının yüksek olmasına bağlıyor.

ARSA PAYLARI MALİYETİ ÇOK ETKİLİYOR

İmar alanlarının kısıtlı olması sebebiyle yüzde 40 hatta yüzde 50‘lileri bulan arsa paylarının konut fiyatlarını büyük ölçüde etkilediğini belirten Kaya, şehirde bir an önce yeni imar alanlarının açılması gerektiğine vurgu yaptı.

Kaya, yeni imar alanlarının açılmasıyla birlikte, bütçe sıkıntısı yaşayan belediyelerin de yeni kaynaklar elde edeceğini çok fazla gelir sağlanacağını söylüyor.

BELEDİYE ARSA SATARAK DEĞİL

YENİ İMAR LANLARI AÇARAK SORUNLARI AŞABİLİR

Tarım arazileri korunarak, yeni imar alanları için önerilerde de bulunan Kaya; “Öncelikle burada Büyükşehir Belediyemize büyük görevler düşüyor. En başta yeni imar alanları açılırken, tarım arazileri korunmalı.

Ayrıca belediyelerde yaşanan kaynak sıkıntısı arsa satarak değil, yeni imar alanları açılarak çözülebilir. İddia ediyorum, sadece Hasancıklı Bölgesinde (tepeye) yeni imar alanı açılır ve buralara villa kentler inşaa edilirse belediyeye en az 2 yüz milyon Liralık gelir sağlanır.

Diğer yandan Kandıl Bağları dediğimiz bölgenin hemen önündeki tepe yine villa kentler yapılması için çok uygun bir yer. Üstelik alt yapısı hazır, elektriği ve suyu var.

Önsen, Kurtlar Mahallerimize Malik Ejder Türbesi devamına yeni imar alanları açılabilir. Yine Tomsuklu tepesine uydu kentler inşaa edilebilir. Bu çalışmalar neticesinde sosyo-ekonomik anlamda de gelişim sağlarken, kent kültürünü daha hızlı geliştirmiş olacağız” dedi.

Açılacak yeni imar alanlarının ada ve parselinin 10 bin dönümden az olmaması gerektiğine de vurgu yapan Kaya, “Ada ve parselin neden 10 dönümden az olmaması gerektiğine gelince; oluşturulacak yeni yaşam alanlarının otopark, yeşil alanlar ve sosyal donatılarıyla birlikte inşaa edilebilmesi için. Yani ileriyi düşünerek adım atmış olacağız” diye konuştu.

DAR GELİRLİ VATNDAŞ NASIL EV SAHİBİ OLSUN?

Şehrin Ahır Dağı’na doğru ilerlediğini, inşaat sektörünün aynı bölgede sıkışıp kaldığını ve mevcut arsalarında zenginlerin elinde olduğunu bir kez daha dile getiren Kaya; “Yüzde 40 arsa payı istiyorlar. Bu çok uçuk bir rakam. İnşaat firmaları ne yapsın? Bu durumda dar gelirli vatandaşımız nasıl ev sahibi olsun? Zaten vatandaşın elinde peşin alacak parası yok, mecburen büyük bir kısmını kredi kullanarak alacak. Bir de faiz eklersek, dar gelirli vatandaşın ev sahibi olması hayal oluyor.

Eğer ki Büyükşehir belediyemiz bu konuya ivedi bir şekilde eğilirse hem kaynak problemini çözer, hem de şehrin sağlıklı büyümesi sağlanmış olur” dedi.  

Editör: Haber Merkezi