Fi Demir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Koşargelir ile firmanın hikâyesini ve sektördeki gelişmeleri konuştuk.

Öncelikle Fi Demir’in kuruluşunu ve vizyonunu anlatan Fatih Koşargelir, her zaman dürüst ve disiplinli çalışmayı ilke edindiklerini vurgulayarak: “Şirketimizi 2010 yılında, ortağımız Yeminli Mali Müşavir Mehmet Hanifi Küçük ile birlikte kurduk. ‘Demir – Çelikte Güvenin Adresi’ bizim firmamızın sloganı. Bu slogandan bu güne kadar hiç taviz vermedik, vermeyeceğiz de. 

İnşaat sektörüne kaba inşaat malzemeleri diye tabir ettiğimiz, demir-çelik, çimento, plywood, alçı, kireç, yalıtım malzemeleri, yapı kimyasalları, tel-çivi, çelik hasır, paspayı, kalıp yağı, profil çeşitleri, tuğla, bims, ytong, kiremit, eps, atermit, aterpan gibi malzemeleri satmaktayız.

Firmamızın da adından anlaşılacak ki daha çok demir üzerine markalaşmış olduk. İnşaat demirinde de dünyaca ünlü bir marka olan Ekinciler Holding’in patentini aldığı demiri satıyoruz. Kentimizde de inşaatçıları bu markaya yönlendirmeye çalışıyoruz.

Tabi bizim için güven, en önemli unsurdur” dedi.

SEKTÖR ZOR GÜNLER YAŞIYOR

İnşaat sektöründe Türkiye genelinde bir durgunluğun yaşandığını ifade eden Koşargelir, konuyla ilgili şunları söyledi: “Mayıs ayında her yıl İstanbul’da Türkiye’nin en büyük Uluslararası İnşaat Yapı Fuarı düzenlenir ve ben bu fuarı 12 yıldır takip ederim. Bu yıl maalesef bu fuara katılımın yüzde elli oranında azaldığını gördüm. Büyük kayıp. Orada olanlarda olmak zorunda olduğu için varlardı.

Türkiye çapında üretimci büyük firmalarla orada sohbet ettiğimiz de hepsi ülke genelinde sektörde ciddi bir sıkıntı olduğunu ifade ettiler.

Bizim ilimizde de aynı sıkıntılar yaşanıyor. Gaziantep iki yıl önce sektörde krize girmişti. Yine Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde de şu an ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu sıkıntıların aşılması için hükümetimizin sektörle ilgili yeni politikalar üretmesi gerekiyor.”

KONTROLSÜZ BÜYÜME, BÜYÜK TEHLİKE

İnşaat sektöründe en büyük tehlikelerden birinin de her önüne gelenin müteahhitlik yapmaya çalıştığını söyleyen Koşargelir: “Kontrolsüz bir gelişme var. Hani bir reklam vardı “Kontrolsüz güç, güç değildir” deniyor. Aynı burumda öyle. Vahşi bir yapılaşma var, şu anki sıkıntılarda da bu vahşi yapılaşmanın büyük etkisi var.

Büyük firmaları dinlediğimizde, her kalemde tabandan tavana kadar ellerinde imkanları var. Bakıyoruz, en lüksten en alttaki konutlara kadar satış sıkıntısı olduğunu söylüyorlar.

FAİZLERİN ARTMASI KONUT SATIŞLARINI ETKİLEDİ

Diğer yandan dünya genelinde faizlerin artması da sektörde sıkıntıların yaşanmasına yol açtı. Bu güne kadar hemen hemen herkes biraz birikimi varsa, ‘kirada oturacağıma banka kredisi alırım, kendi evimde otururum’ diyordu. Ama şuanda bankaların faizleri yüksek vadelerde kısaltma yapıldı, buda sektörü sıkıntıya soktu. Az öncede söylediğimiz gibi hükümetimiz sektörle ilgili yeni politikalar üretmeli ve sektörümüz rahatlamalı diye düşünüyorum” diye konuştu.

ANESİAD KURULDU

Koşargelir, kısa adı ANESİAD olan Anadolu Esnaf Sanayici İş Adamları Derneği’nin Kahramanmaraş Şubesini kurduklarını ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine geldiğini söyledi.

Koşargelir, kısaca dernekten şu şekilde bahsetti:

“ANESİAD Kahramanmaraş Şubesini Ocak 2016’da kurduk. Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Özgül. Şu an üye kayıtlarımız devam ediyor. Dernek binamız yapım aşamasında. Dernek binamız hazır olduğunda, basın toplantısı ile kamuoyuna duyuracağız.

Kısaca kuruluş amacımızdan da bahsedecek olursak; ANESİAD, iş dünyasında hak ve adalet ölçülerine dayalı ticaret kurallarının yerleşmesini sağlamak, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu oluşturmak için yola çıkan bir dernektir.

İnşallah bizde bu amaçlar doğrultusunda iş dünyamıza katkılar sağlayacağız.”

Koşargelir, içinde bulunduğumuz Ramazan Ayının İslam dünyasına ve tüm insanlığa hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerini tamamladı. 

Editör: Haber Merkezi