İnşaatçılar Odası Başkanı Adnan Kozak, değerlendirmesinde pandemi sürecinin esnaf ve sanatkalar üzerindeki etkisine değindi.

Başkan Kozak; “Tüm Dünyada ve ülkemizde yaşanan Korona virüs  ( covit 19) pandemi ülkemizde Ekonomik anlamda büyük yaralar açmıştır” dedi.

Başkan Kozak, konuşmasında acil durum masası kurulması gerektiğini ifade ederek;  “Bu süreç, esnaf ve Sanatkarlar açısından yıkım haline dönüşmüştür.

Ülkemizin ekonomi çarkı bu dönem güçlü dönmezse bunun acısı da ülkemiz adına çok büyük olacağı aşikardır.

Esnaf ve Sanatkarımızın bu pandemi döneminde desteklenmesi kaçınılmaz bir hal almıştır.

Devletimiz acil durum masası kurarak, esnaf ve sanatkarımızı en az zararla çıkabileceği önlemleri almalıdır. Bu sadece esnaf ve sanatkarlarımızı kurtarma operasyonu olmayacağı gibi ülke ekonomisini de ayakta tutma şekli olacaktır.

Dünyanın birçok ülkesinde ekonomiyi diri tutma çabaları ülkemizde daha ileri safhada olmalıdır.

Kalkınmada diri olmaya muhtaç olan devletimiz öncelikle esnaf ve sanatkarımıza faizsiz kredi uygulamasına geçmelidir. Bu faizsiz kredi pandemi sürecinde büyük fayda sağlayacaktır.

“EVDE KAL, BİZ BİZE YETERİZ” söylemlerine de anlam yükleyeceği aşikardır.

Esnaf ve Sanatkarlarımız iş yerlerini açamadığı süreçte yokluğa sefalete sürüklenmekte ve yok olma sürecine girmiştir.

Esnaf ve sanatkarı olmayan bir ülkenin kalkınması ve halkının refah içerisinde yaşam sürdürmesi ekonomisinin diri olması mümkün değildir. Kepenk kapatma süreci hızla yaklaşmaktadır. Daha büyük faciaların olacağı maddi manevi çöküşlerin olacağı kaçınılmazdır” dedi.

Esnafın bir çoğunun günü birlik kazançla iş yerini ayakta tutmaya çalıştığına vuru yapan Başkan Kozak;  “Bu dönemde devletimiz güçlü adımlar atmazsa, şefkat elini uzatmazsa Esnaf ve Sanatkarlar olarak ağır bedeller öderiz” dedi.

Bütün Esnaf Odası başkanlarının, esnafların yardım çığlıklarıyla karşı karşıya olduğunu pandemi döneminin esnaf açısından çok zor geçtiğini söyleyen Kozak, geliri durmuş olan esnafa düşük faizli kredi vermenin iyilik olmadığının altını çizerek şunları kaydetti;  “Esnafımıza siz düşük faizli de olsa kredi verseniz, geri ödeme şansı yoktur. Çünkü ödeyecek gücü kalmamıştır.  Zamanı geldiğinde o borcu ödemek için de borç arama yollarını seçmeye mahkum kalacaktır.

Devletimiz bu yüzden esnafımızı ve sanatkarlarımızı daha kötü geri dönüşü olmayan yola sokmamalı.

Esnafımızın bu süreci daha hızlı ve derin yaralar almadan atlatabilmesi için devletimizin özellikle 1 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi olanağı sunması gerekmektedir.

Bir ülke için Esnaf ve Sanatkar Ekonomi demek Can demek. Ülkenin ana damarları olan Esnaf ve Sanatkarlarımıza sahip çıkmalıyız” dedi.

Başkan Kozak; “Bu vesileyle tüm İslam aleminin Ramazan Bayramını tebrik eder, sağlık ve mutluluk dolu gelecek güzel günlere vesile olmasını dilerim” diyerek açıklamasını noktaladı.

Editör: Haber Merkezi