Proje koordinatörü ve BİLSEK Yönetim Kurulu Başkanı Sinan El, proje hakkında şunları söyledi:

“BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği’nin koordinatörü olduğu projede Kuzey Makedonya’nın Gostivar şehrinde faaliyet gösteren Association for Promotion of Education and Culture – Gostivar Young Poets Club ( Eğitim ve Kültürü Destekleme Derneği – Gostivar Genç Şairler Kulübü) ortak olarak yer almaktadır.

6 ay sürecek olan Proje kapsamında 15’i Kahramanmaraş (Türkiye), 15’i Gostivar (Kuzey Makedonya) şehrinden olmak üzere 30 şairin tanıtımı yapılacaktır. Usta ve yetenekli olmalarına rağmen kendilerini yeterince tanıtma imkânı bulamayan bu şairlerin hem kendi bölgelerinde hem de Balkan ülkelerinde tanınmasına yönelik olarak özellikle sosyal medya aracılığıyla faaliyetler yapılacaktır. Bu faaliyetleri şöyle özetleyebiliriz:

  • Kahramanmaraş ve Gostiva şehrinden tanıtım için tespit edilen 30 şairin şiirlerinden birer şiir seçilecektir.
  • Seçilen şiirler Türkçe, Makedonca, Arnavutça ve Sırpçaya çevrilecektir.
  • 30 şiirin ses kaydı yapılacak ve bu şiirler için video klipler oluşturulacaktır.
  • 30 şiiri ve 30 şairin biyografisini içeren Türkçe, Makedonca, Arnavutça ve Sırpça dillerinde toplam doksan sayfalık bir dijital kitap hazırlanacaktır.
  • Bütün bu materyaller sosyal medya, e-posta, web sitesi gibi dijital medya aracılığıyla yaygınlaştırılacaktır.
  • Video klipler Youtube kanalı Bilsek TV’de yayınlanacaktır.
  • Bu materyaller Türkiye, Batı Balkan ülkelerindeki kişilere ve projenin hedef kitlesi olan gruplara ulaştırılacaktır.
  • Sonuç olarak şiir aracılığıyla farklı kültürler arasında bir kültür köprüsü kurulacaktır.”

Proje danışmanı Ramazan Avcı ise projenin süreciyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Şu ana kadar projenin ilk iki ayını geride bıraktık. Bu süre zarfında 15’i Kahramanmaraş’tan ve 15’i Kuzey Makedonya şehri Gostivar’dan olmak üzere 30 şairi ve bu şairlerin birer şiirini belirledik. Ayrıca şiirleri seçilen şairlerin biyografileri hazırlandı. Korona kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte Kahramanmaraş’ta proje kapsamında yer alan şairlerle bir araya gelerek tanışma, projeyi tanıtma ve şiir dinletisi programı düzenleyeceğiz. Projenin bundan sonraki aşamasında seçilen şiirlerin hedef dillere çevrilmesi faaliyeti yer almaktadır.”

Proje ile ilgili gelişmeler projenin sosyal medya hesapları facebook.com/letsreadpoem ve instagram.com/letsreadpoem adreslerinden takip edilebilecektir.

Editör: Haber Merkezi