Zayıflama ya da kilo alma amacı ile yapılan sporların uzman antrenörler eşliğinde bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Body Fitness antrenörü İlhan Topuz, vatandaşların çok ciddi sağlık sorunlarına neden olacak bilinçsizce yapılan uygulamalardan kaçınmaları gerektiğini söyledi.
Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Elit Body Fitness Merkezi olarak her bireye bir antrenör tahsis ettiklerini ve tüm spor faaliyetlerini bu hassasiyetle yaptıklarını dile getiren Topuz, bu konuda halkın daha da bilinçlenmesi gerektiğini anlattı.
Özellikle vatandaşların zayıflama konusunda çeşitli ilaçlar ve yöntemler kullandığı anlatan Topuz, bu ilaç ve yöntemlerin insan sağlığını çok ciddi derecede etkilediğini belirtti. Bu ciddi tehlikeyi önlemenin yolu da bilinçli antrenörlerle çalışmak olduğunu aktaran Topuz, bu işi ciddiyetle yapan yerlerin tercih edilmesini önerdi.
Hem kilo almada hem de zayıflamada çok önemli bir hususun altını çizen Topuz, kişilerin kendilerine göre diyet uyguladığını söyledi. Bu durumun da çok yanlış olduğunu aktaran Topuz, bunun için de uzmanların önerdiği diyeti harfiyen uygulamanın soruna çare olacağını ifade etti.
Ayrıca Body Fitness konusunda bir de takım oluşturduklarını ve yaklaşık 25-30 sporcuyu Türkiye Şampiyonasına hazırladıklarını hatırlatan Topuz, hem sağlıklı spor konusunda hem de bu takım ile ilgili konuşmasını şu satır başları altında sürdürdü:


  BİZ BU İŞE KENDİMİZİ ADADIK
“Body-Fitness dışarıdan bakıldığında, en çok konuşulan fakat en az yapılan bir Spor. Diyet konusunda olsun, Spor konusunda olsun bir uzman, eşliğinde değil de genellikle; dediğimiz gibi kulaktan dolma ifadelerle yapılan Antrenmanlar, genellikle çok yanlış oluyor. Buraya gelen öğrenciler 4-5 yıllık spor yaptıklarını söylüyorlar. Oysa genellikle çok yanlış ve bilmeden, olağan üstü farklı ve bilinçsiz Antrenman yapmaları hem sağlık açısından, hem de zayıflama açısından, çok yanlış olduğunu belirtmek isterim. Şimdi yaz aylarına gelirken, insanlarda bir zaafın olması, genelde tatil amaçlı tatil semtlerine gittikleri zaman, göbeksiz ve fit vücut ile gideyim çabası içerisindeler. Onun için zaten bu sistemde biz bir ilkiz, biz burada birebir eğitim olarak Antrenörler eşliğinde eğitim veriyoruz. Antrenör sayımızın çok olması, bizim ne kadar disiplinli ve bu işe adanmış, Antrenörler olduğumuzun göstergesidir. Bu işi gayri ciddi yapan Antrenörlere’ de yer vermiyor ve ciddiye almıyoruz. Yani biz ticareti de geçerek, ‘bu işe kendimizi adadık’ . Çünkü ben bu şekilde disiplinli çalıştığım zaman; arkasından ticaret zaten geliyor. Şimdi diyet konusuna da gelince insanlar, ekmekle bağdaştırma içerisine giriyorlar. Hocam ‘ ben, ekmeği kestim’ diyorlar. Hayır! Katiyen yanlış; diyet bu değildir. Diyet kilo verirken, aynı zamanda kasların, sağlıklı kalmasıdır. Yani ekmeği keserek, günü sebze ile geçirmek, en sağlıksız bir diyet şeklidir. Diyet, sağlıklı kilo verirken, kasları koruyarak, fazla yağların atılması demektir. Biz, insanlar buraya kayıt yaptırmaya geldiklerinde 30-40 dakika, önce muhabbet ederek onun psikolojisini inceliyor ve ardından, bu sporu yapıp, yapmadıklarını, beslenmelerini hangi şekilde yaptıklarıyla alakalı ön bir bilgi topluyoruz. Ve bununla alakalı bir takım bilgileri verdikten sonra, sürekli uyarılarda bulunuyoruz.”
KASLARIN KAYBOLMASINA AMAN DİKKAT!
“İnsanlarda şöyle bir durum söz konusu, spor salonlarını eleştirme ve karşılaştırma söz konusu; fakat bizde, spor salonlarını karşılaştırmak, kesinlikle söz konusu değildir. Ama bazı spor salonlarında, Performansına bakılmadan, kayıt yaptıran öğrencilere bir takım yağ eritici, kilo aldırıcı veya kas yapıcı ürünler önermişler. Biz, İnsanların Performansına bakılmadan, Kondisyonuna, Spora yatkınlığına bakılmadan, bu ürünlerin verilmesi; İnsanların, az önce bahsettiğimiz gibi sağlığını kaybetmesine neden olur. Önce gelen İnsanlara önce elekten geçirmek gerekiyor. Antrenman yaptırılıp, performansı nedir! Ona bakılarak hangi ürün gerekiyorsa; Performans ürünleri,  Süblimen gurupları dediğimiz protein ürünleri ve karbonhidrat ürünleri gibi dışarıdan alınan ekstra ürünler en son tavsiye edilmelidir. İlk başta beslenme düzeni oturtmalıdır. Bu tabi beslenme dediğimiz ürünler Doğal yollu olan diyet ürünleri olmalıdır. Eti, Ekmeği, Sebzesi, Proteini ve Karbonhidratı vs. gibi ürünlerle beslenme tablosu çıkartılır. En sonunda gıda takviyesinin gerek olduğu yerde, gıda takviyesini öneririz.”



TAKIMIMIZ TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA HAZIRLANIYOR
“Kahramanmaraş’ta bu bir ilk değil. Bu Türkiye’de bir ilk İnşallah, Federasyonun yapmış olduğu Eylül ayında, 20 veya 30’a yaklaşık öğrenci ile gitmeyi ibraz ediyoruz. Biz Kahramanmaraş’taki gençlerin ufkunu açmak için ve bu tarz Spora yatkınlığını ve ilgisini arttırmayı düşünüyoruz. Bu gençlere Sponsorluk da sunarak, elimizden gelen tecrübe ile bu gençlerin Türkiye şampiyonasında belli bir derece almalarını, derece almasalar dahi; o heyecanı yaşamalarını amaçlayarak böyle bir takım kurduk. Salonda çalışmalar Antrenörler eşliğinde birebir çalışma olarak yapılıyor. Çalışmaları, Antrenörsüz kesinlikle! Yaptırmıyoruz. Beslenmelerini, hareket koordinatlarını, ‘’Sigaralarını ve Alkollerini içmelerini önermiyoruz’’. Ama kullanan öğrencilerin, sigara ve alkolüne varana kadar kontroller eşliğinde, spor yaptırıyoruz. Eğer ki; başarı ile dönülecek olursa, en büyük gurur kaynağımız olacak. Biz buraya gelen öğrencilerin yetenekli olup olmadığına bakmıyoruz. Biz öncelikle onun vücut koordinatına, Kombinasyonuna ve kalıp ölçümleri yaparak, yetenekli hale getiriyoruz. Bu ayrıcalığımız kayıt yaptıran öğrenciler için tabi ki büyük bir fırsat. Biz kendi çabamızla buraya gelen arkadaşları seçiyoruz tabi ki biz kendi elimizle bulmuyoruz. Alt yapısı olan arkadaşlarla tanıştığımızda, yetiştirmek adına tekliflerde bulunuyoruz. İnsanlar gelsin görsün fakat antrenman yapmak için gelmesinler buraya, ben buraya gelsinler de istemiyorum. Bütün spor salonlarına gidebilirler ama sporu antrenman olarak düşünmesinler ben bunu istiyorum. Üstüne bastıra bastıra söylüyoruz. Bu memlekette, çok fazla spor salonunu çalıştırmak ve çalıştıracak bir kapasiteye sahip, memlekette bulunuyoruz. Biz, Büyük Şehiriz, diğer Spor salonları da bizim Sporcu arkadaşlarımız. Onları zaten hiçbir zaman eleştirme İnisiyatif içerisine girmedik, hiçbir zamanda eleştiremeyiz. Onları eleştirerek de bir hedefe varamayız. Ama biz diyoruz ki; diğer Spor salonlarına gitseniz de Spor salonlarını tercih ediniz. Biz her türlü bilgi vermeye hazırız. Keza bunu diğer Spor salonunda ki, arkadaşlar da düşünüyordur. Sonuç olarak bizim buraya Doktor tavsiyesi ile gelen insanlar var. Gerçekten sağlıklı kalabilmek adına, yapılması gereken tek Spor. Dışardan görüldüğü gibi değil. Günümüz artık badiyi (body) 3-5 bilinçsiz hareketleri önermiyor. Sağlıklı kas yapısına, sahip olmanın ve sağlıklı bir hayata, sağlıklı bir psikolojiye, sahip olmanın yolu: ‘Bence Spordan’ geçiyor. “




Editör: Haber Merkezi