Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı ve Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Cımbız insanları olumsuz etkileyen boyun fıtığının sebepleri, insan vücuduna etkileri ve tedavi yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

Boyun fıtıklarının çok tehlikeli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Cımbız, “Boyun fıtıkları ve boyun ağrıları beyin kısmına çok yakın olduğu için vücutta nörolojik problemlere sebep olabiliyor. Bu durum doğal olarak baş dönmesi, boyun, kol, bacak ve göz ağrıları başta olmak üzere vücudun pek çok kısmında şiddetli ağrılara sebep olabiliyor ve bünyeleri çok olumsuz bir şekilde etki altında bırakabiliyor. Bu gibi hemen hemen aynı anda gerçekleşen ve dayanılması güç bir hal alan ağrılardan kurtulmak için yapılması gereken en temel şey fizik tedavi uygulamaktır.” dedi.

Boyun kısmının beyine yakınlıktan dolayı vücut mekanizmasının çok önemli bir noktasını oluşturduğunu belirten Cımbız, “Boyun ağrıları konusunda en çok şikayetçi olan gruplar ofis çalışanları olarak göze çarpıyor. Bu durumun birincil sebebi yoğun iş temposu esnasında bireylerin oturma pozisyonlarını düzensiz bir şekilde ayarlamaları ve özellikle çalışma mekanizması olarak kullanılan bilgisayarlara bakış açılarını yanlış belirlemeleridir. Boyun ağrılarının bir başka sebebi ise yanlış yatış pozisyonları olarak gösterilebilir. Bu durumlar hem boyun ağrısına hem de şiddetli göz ağrılarına sebep olmaktadır.” diyerek ofis çalışanlarının ciddi bir tehlike altında olduğuna vurgu yaptı.

AMELİYAT OLMAK SON ÇARE OLMALI
Beyni besleyen ana damarların boyun kısmından geçtiğini söyleyen Cımbız, bu durumun boyun ameliyatlarını son derece tehlikeli bir duruma soktuğunu belirtti. Hastaların büyük bir kısmının bunun farkında olmadan bir ameliyatlı çözüm istediğini ancak bu durumun hem hastalar için hem doktorlar için ciddi bir sorun teşkil ettiğini açıkladı. Cımbız, bu tür rahatsızlıklarda ameliyatın son tercih olarak kullanılmasının ve ilk etapta ilaçlı tedavi ile birlikte fizik tedavinin uygulanmasının önemine değinmiş oldu. 

Boyun fıtığının hemen hemen herkeste bir şekilde bulunabileceğine ve bunun doğal bir şey olduğuna değinen Cımbız, “Boyun fıtıkları herkeste görülebilecek bir rahatsızlık ve bunların bir çoğu ağrısızdır. Bazı durumlarda ise yapılan ani ve yanlış hareketler boyun fıtığını tetikliyor ve dolayısıyla şiddetli ağrıları da beraberinde getiriyor. Bu ağrılardan kurtulmak için ani hareketlere, yatış pozisyonlarına çok dikkat etmek gerek.” dedi.

Editör: Haber Merkezi