Verimli topraklarıyla bölge nüfusunun çoğunun geçimini sağlamasına büyük katkı sunan Türkiye’nin 4. büyük arazisine sahip Elbistan Ovası’nda TARSİS ile çiftçinin arasında yaşanan gerilim TBMM gündemine taşındı.

Tarım sigortası yaptırılmasının amacını sorgulayan ve Elbistan’ın Doğusundan Batısı, Güneyinden Kuzeyinin 80 Km olduğu hatırlatmasında bulunan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, kuraklık verim raporlarının ilçe bazlı tutulması yerine mahalle (köy) bazlı tutulmasının mağduriyetleri gidereceğini belirtti.

Öztunç’un Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergedeki ifadeler aynen şu şekilde;

“TARSİM İLE İL TARIM MÜDÜRLÜKLERİNİN RAPORLARI FARKLI”

“Türkiye’de tarım sigortası uygulamasına geçildiği günden beri, kuraklık sel ve don gibi sebeplerle zarar eden çiftçiler ile TARSİM zararın karşılanması konusunda anlaşmazlığa düşmektedirler. TARSİM ile il tarım müdürlüklerin verim raporları arasındaki farklılıklar çiftçileri mağdur etmektedir.”

“KURAKLIK VE YAĞIŞ MAHALLELERE GÖRE DEĞİŞİYOR”

“Elbistan Ovası Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olup 1.025.530 dekar arazide tarım yapılmaktadır. Bu arazinin 330.400 dekarı sulu, 695,115 dekarı kıraç arazi olup ağırlıklı olarak kırsalda hububat ekimi yapılmaktadır. Elbistan ilçemizin Doğusundan Batısı, güneyinden Kuzeyi 80 Km olması sebebiyle bir mahalleye yağan yağış ile diğer mahalleye yağan yağış arasında farklılıklar olmaktadır. Bu sebeple yaşanan kuraklık %40 ın üzerinde zarar ziyan oluşturduğu halde tarım sigortası yaptıran çiftçilere TARSİM hiçbir ödemede bulunmamıştır. Kuraklık verim raporunun ilçe bazlı tutulması yerine mahalle (köy) bazlı tutulması çiftçilerimizin mağduriyetini giderecektir.”

“13 MAHALLEDE %40’IN ÜZERİNDE ZARAR…”

“Kaymakamlık tarafından oluşturulan komisyon 2018 yılı için kırsalda hububat ekimi yapan 13 mahallenin %40 ın üzerinde bir zararın oluştuğunu rapor halinde açıklamış ancak TARSİM ilçe bazlı değerlendirdiği için bir ödemede bulunmamıştır. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ve tarım sigortası yaptırmış bu çiftçilerimizin mağduriyeti bir an önce giderilmelidir.”

Öztunç’un konuya dair Bakan Pekdemirli’ye yönelttiği 5 temel soru ise şu şekilde:

1- Kuraklık nedenlerle mağduriyet yaşayan, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı, tarım sigortası yaptırmış Elbistan çiftçisinin zararını kim karşılayacak? Tarım sigortası yaptırılmasının amacı nedir?

2- Mağduriyet yaratan kuraklık tespit raporunun ilçe bazlı tutulması uygulamasının değiştirilmesi yönünde Bakanlık olarak bir çalışmanız olacak mı? TARSİM ile çiftçiyi karşı karşıya getirmek sizce doğru bir yaklaşım mıdır?

3- Kahramanmaraş’ta çeşitli nedenlerle mahsulünde verim düşüklüğü yaşamış olup TARSİM’den zararını tahsil edemeyen çiftçi sayısı son üç yılda nedir?

4- Türkiye genelinde, kuraklık, don, sel gibi sebeplerle mahsulünde verim düşüklüğü olup da TARSİM’den zararını alamayan çiftçi sayısı son üç yılda nedir?

5- Tarım sigortası sebebiyle son üç yılda TARSİM’e karşı açılmış dava var mıdır? Var ise dava sayısı nedir? Bu davalardan kaçı çiftçi lehine sonuçlanmıştır?

Editör: Haber Merkezi