8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle birçok etkinlik düzenlendi. Kadınların sorunları ve çözümleri tartışıldı. Ülkemizde hem nüfus hem de seçmen sayısı erkeklerden daha fazla olan, ancak temsil noktasında çok zayıf kalan kadınlar için iktidarın ne gibi çalışmaları oldu ve neler yapılacak?

Bu soruların yanıtını Kimlik Gazetesi Sahibi Mehmet Fiskeci ve Gazetemiz Sahibesi Neşe Yıldızhan ile bir araya gelen AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Av. Fırat Görgel verdi.

Görgel, iktidara geldikleri günden bu yana hayatın her alanında kadınlara pozitif ayrımcılık uyguladıklarını ifade ederek:  “Bu anlamlı günde, hem teşkilatımızın, hem de Onikişubat belediyemizin düzenlediği etkinlikte beraber olduk.

Cennet ananelerin ayakları altındadır düsturu ile yaşamış bir medeniyetin temsilcileriyiz. Bu bakış açısı ile Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, bu inanç ve düsturla hareket ettik.

2004 yılında, anayasadaki değişiklikle birlikte, pozitif ayrımcılığı hayatın her karesinde uyguluyoruz. Hem siyaset, hem iş, hem spor camiasında ve sanat dünyasında kadınlarımız inanılmaz başarılara imza atıyorlar. Hatta ön sıralarda yer alabiliyorlar. Bir örnek vermem gerekirse, 2002 yılında yüzde 4 olana milletvekili sayısı şu anda yüzde 15’lere dayanmış durumda. Bu partimizin kadına verdiği değerin en bariz göstergesi. Bu imkanlarla kadınlarımızın kendilerini daha iyi yetiştireceğine, ekonomik ve siyasi bağımsızlığını kazanacağına inandık. Bundan sonra da hem spor,  hem sanat, hem siyaset ve hem de iş hayatına atılacak kadınlarımızın her zaman yanında olacağımızı belirtmek isterim. Partimizin ve toplumun nitelikli, özverisi üst seviyelerde kadınlara her zaman ihtiyacı var” dedi.

KADINA İŞKENCE, KADIN CİNAYETLERİ

Son günlerde, ulusal yazılı ve görsel medyadaki haberler insanın için karartıyor. ‘kadının adı yok’ denilir gibi, kadına yaşama hakkı tanımayan bir toplum çıktı karşımıza. Kadına tacizler, tecavüzler, cinayete kurban giden kadınlar gündemden düşmezken, bir avukat olarak bu tür davalara karşısına geldiğinde neler düşünüyor, neler yapıyordu?

Başkan Görgel’in bu soruya cevabı: “Bir avukat olarak bu tür davalar sıklıkla geliyor. Ülkede nitelikli, söz sahibi olmayı amaçlayan, siyasette ve işi hayatında başarılı kadınlarımıza ve onlara tanınan özgürlüklere rağmen hâlâ eksikliklerimizin olduğuna inanıyorum. Halen kadına şiddet, cinayete kurban gitmeler, ne yazık ki eksik olmuyor. Üzülüyoruz tabi. Mesele gündemin en üst sıralarında yer alırken, özellikle aile ve sosyal hayatta, yaşanan mobing uygulamaları eksik olmuyor. Bunun da temelinde eğitim yatıyor.

Burada kadınlarımıza da büyük görev ve sorumluluklar düşüyor,  şöyle ki; her kadın kendi hakkını aramalı. Aramazsa, yapacak bir şey yok. Bizim medeniyetimizde, kültürümüzde, geleneğimizde hiçbir kimsenin birbirine tacizi, tecavüzü ve cinayeti tasvip etmemiz mümkün değil. Ama insanlara, özellikle kadınlarımızın haklarını aramalarını tavsiye ediyorum.  Kendilerini yalnız sanmasınlar! Devletimiz bu meselede çok hassas ve kendilerine imkân tanıyor.”

EŞİNE, EVİNE KARŞI SORUMLULUĞU

Sohbetin biraz da özeline geldik. 8 yıllık evli olan Başkan Görgel, her gün işleri ve partideki görevi nedeniyle eve geç gidenlerden. Kendi ifadesi ile gece yarısını geçen saatte eve gittiğinde, çocuklarını bile göremezken, acaba eşi bu hak arama meselesinin neresinde duruyordu. Eşi kendisinden şikayetçi miydi? Evini ihmal ettiği için…

Başkan Görgel gülümsedi, şunları söyledi; “Eşim fazlasıyla hakkını arıyor tabi. Ama biz birlikte yola çıkarken, iyi günde, kötü günde, zor günde birlikte katlanacağımıza dair söz verdik. Birbirimizi sevdiğimiz kadar birbirimize de son derece saygılıyız. Eşim beni anlıyor, saygı duyuyor işime. Çünkü benim partime olduğu kadar topluma karşı da sorumluluklarım var. Ailemi ihmal etsem de, eşim anlayışla karşılıyor. Genç yata siyasete giren birisi olarak, eşim de bu meselede beni anlıyor ve çok da sesini çıkartmıyor açıkçası.”

Bu özel röportaj için sayın Fırat Görgel’e teşekkür ediyoruz. 

Editör: Haber Merkezi