Covid-19 pandemisi nedeniyle gündemden bir parça geride kalan küresel iklim değişikliği krizi dünyamızı tehdit etmeye devam ederken, uzmanlar artan sanayi ve tarım faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan yoğun gazların, enerjiyi dünyada tutarak sıcaklıkların yükselmesine ve doğal sera gazı etkisinin daha fazla hissedilmesine yol açtığı konusunda hemfikir.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, yaklaşan felaket karşısında ülkemizdeki genç nesillerin daha bilinçli, çevresel tutum ve davranışları gelişmiş bireyler olarak yetişmelerinin önemini vurgularken, bunun için Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gerçekleşen eğitim ve öğretim programında; ‘’İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik‘’ odaklı müfredat öğretilmesi, zorunlu ders olarak okutulması, öğretmenlerin iklim krizi ile ilgili eğitim ve formasyon alması gibi bir takım hayati öneme sahip çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

 “BİLİME KATKI SAĞLAYACAK ÇALIŞMALARA YÖNELMEK GEREKLİ”

Konuyu gündeme taşıyan CHP’li Öztunç, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Küresel iklim değişikliğinin ‘’Kriz’’ olarak önemi ve günümüzdeki en önemli çevre sorunlarından biri olması, bizi küresel iklim değişikliğiyle ilgili bilime katkı sağlayacak çalışmalara yapmaya yöneltmektedir.” Dedi

“KOŞULLAR DAHA KÖTÜYE GİTMEDEN ATILACAK ADIMLARA HIZ VERİLMELİ”

“Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri her geçen gün daha fazla hissedilmeye başlanmış olup Dünyanın her yerinde artan sıcaklıklar ve ekstrem hava olayları günlük yaşamı zorlaştırmakta ve insanları çaresizliğe sürüklemektedir” ifadelerini kullanan Öztunç, önergesinin devamında “Mevcut koşullar daha kötüye gitmeden atılacak olan adımlara hız verilmelidir. Bu adımlarda eğitim önemli bir yere sahiptir. Çocuklarda şimdiden oluşturulacak olan İklim ve iklim değişikliği bilinci, koruma aşamasında alınacak olan diğer önlemler için temel bir taş olacaktır.” Dedi.

Öztunç’un Bu Bağlamda Kamuoyu Adına Bakan Ziya Selçuk’tan Cevap Beklediği Sorular İse  Şu Şekilde Oldu;

1-      Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı ilkesi kapsamında eğitim kurumlarında Sosyal Bilgiler veya Fen Bilgisi dersleri dışında ‘’İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik ‘’ odaklı müfredatta öğretilmesini, zorunlu ders olarak okutulmasını düşünüyor musunuz?

2-      Öğretmenlerin iklim krizi ile ilgili eğitim ve formasyon yeterlilikleri hususunda bir çalışmanız var mı? ve bütçe ayırdınız mı?

3-      Devlet kurumlarının iklim değişikliği ile ilgili çalışmalarında hem öğretmenlerde hem öğrenciler ile eylem planları var mı?

4-      Millî Eğitim Bakanlığına bağlı İl Milli Eğitim Müdürlüklerince her ilin tarihi, kültürel, doğal hayat, biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı tanıma fırsatına yönelik bir ‘’ Değerler Akademisi’’ oluşturma yönünde planınız var mı?

5-      İklim okuryazarlığı, iklim sisteminin temel ilkelerini anlayan, iklim hakkında bilimsel olarak güvenilir bilgiyi nasıl değerlendireceğini bilen, sürdürülebilir toplumların sağlanmasına yardımcı olacak şekilde hareket eden çevresel tutum ve davranışları gelişmiş bireyler yetiştirmek için hangi eğitim ve öğretim programları çalışmalarınız vardır?

Editör: Haber Merkezi