Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, üniversitelerimizde bilgi ve teknolojiye dayalı olarak yeni ürünlerin geliştirilmesi ve yeni üretim tekniklerinin gerçekleştirilmesinin ülkemiz açısından çok büyük önem taşıdığını vurguladı.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu, AR-GE çalışmaları bir ülkenin bugünü, geleceği ve refahı açısından çok büyük önem arz ettiğine işaret ederek, “Bu nedenle, AR-GE konusu yalnızca ülkemizin değil, bütün dünyanın üzerinde titizlikle durduğu en önemli konulardan biri hâline gelmiştir. Bugün neredeyse ülkelerin gelişmişlik düzeyi AR-GE çalışmalarına ayrılan bütçelerle tahmin edilmektedir.”dedi.

Ülkemizde AR-GE için ayrılan paylar yetersiz bir durumda olduğuna da dikkat çeken MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"AR-GE çalışmaları daha fazla desteklenmeli ve daha fazla pay ayrılmalıdır. Ülkemizin geleceği ve refahı açısından AR-GE çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Özellikle üniversiteler ayrılan düşük AR-GE payları nedeniyle araştırma yapamaz hâle düşmüşlerdir. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi de bu üniversitelerimizden sadece bir tanesidir.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin başta AR-GE olmak üzere pek çok konuda sorunu bulunmaktadır. Üniversitemiz 1992 yılında kurulmuş ama aynı yıllarda kurulan üniversitelerle mukayese ettiğimizde, maalesef ki üzülerek ifade ediyorum, çok gerilerde kalmış.

Bunun sebeplerinin en başında yeterli ilginin gösterilmemesi, kadronun tahsis edilmemesi, yeterince bütçeler hazırlanıp takdim edilmemesi, yatırımların yapılmaması ve nihayetinde yeni bölümlerin açılamaması ve öğrencilerin alınamaması sebeplerini sayabiliriz.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitemizin sorunları da, bu beklentileri de artarak devam etmektedir. Verimli ve kaliteli bir eğitim için problemlerin bir an önce aşılması gerekmektedir. Üniversitemizin problemleri arasında fiziksel mekân problemleri, kamulaştırma problemleri, sosyal alanlar problemi ve akademik ve idari personel problemi üst sıralarda yer almaktadır.

Üniversitenin akademik ve idari personel kadrosu neredeyse üniversitenin ilk kuruluşunda yer alan 3 fakülte için ihdas edilen kadrolardan oluşmaktadır. Sonradan kurulan Tıp Fakültesi başta olmak üzere 6 fakülteyle birlikte meslek yüksekokulları da bu kadroları kullanmaktadırlar.

Üniversite, fakülte, yüksekokul ve meslek okulu sayısı artığı için eğitim veren bölüm ve program sayısı da hızla artmaktadır. Bu sorunların bir an önce eğitim alanında çözüme kavuşması gerekmektedir.”

Editör: Haber Merkezi