Ucuz iş gücü nedeniyle kaçak olarak Suriyeli işçi çalıştıran şirketler yüzünden özellikle güney ve güneydoğu illerinde işsizlik oranı son 1 yılda gözle görünür bir şekilde arttı. Ülkelerindeki savaş yüzünden Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin artık hemen hemen her sektörde çalıştığına şahit oluyoruz.

   Yaptığımız araştırmalar neticesinde,  işyerlerinde kaçak Suriyeli işçi çalıştırmanın cezasının her bir çalışan işçi başına 10 bin lira olduğunu öğrendik. İşverenler, ucuza çalıştıkları için Suriyelileri tercih etseler de yasalara göre,  yabancı uyruklu bir işçinin kayıt dışı olarak çalıştırılması yasak ve tespit edildiği zaman işçi başına kesilen ceza 10 bin TL.  Kesilen bu ceza küçük ve orta boyutlu işletmeler için sıkıntıya sokacak bir rakam. Böyle olmasına rağmen işverenler neden bu riski göze alıyor? Denetim eksikliği mi var?


İŞVERENLER BAKANLIKTAN İZİN ALMALI


   Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye'de temin edilebilecek nitelikte ve donanımda olan işçilere çalışma iznini vermiyor. Ancak, Suriyelilere özel bir durum var. Ülkelerinde iç savaş olduğu için Türkiye'ye geldiler ve ülkemizde yaşamak zorundalar. Çalışma hayatına kazandırabilmek için Suriyelilere özel bir durum uygulanıyor ve çalışma iznini hızlı ve rahat bir şekilde işverenlerimiz alabiliyor. Eğer sanayicilerimizin çalıştırmakta olduğu işletmelerde gerçekten Suriyeli personele ihtiyacı varsa, bakanlıktan çalıştırma iznini alarak çalıştırırlarsa sıkıntı yaşamazlar.

   Çadırkentte veya ilimizin değişik yerlerinde sayılarının yaklaşık 100 bin olduğu tahmin edilen Suriyeliler içerisindeki işgücünün, özellikle sanayi kesiminin dikkatini çektiği gözlerden kaçmıyor. Birçok fabrikada vasıfsız işçi konumunda, inşaatlarda amele olarak veya değişik sektörlerde çalışan Suriyelilerin kayıt dışı olmasının yanında ucuz iş gücü olması işverenleri cezbediyor.SGK Kahramanmaraş yeni İl Müdürü İsmail Balakan’a soruyoruz; Kahramanmaraş’taki iş yerlerinde denetimler yapılıyor mu? Bu güne kadar kaç işverene ne kadar ceza kesildi? Kamuoyu bu sorunun cevabını bekliyor.

   Suriyelilerle ilgili birçok sorun vatandaşın gündemini meşgul ederken, bunlardan biri de trafikte seyreden, okunamayan Suriye plakalı araçlar.  Bu araçlara kural ihlallerinde ceza-i müeyyide nasıl uygulanıyor?

   Yine Suriyelilerin gelmesiyle kira fiyatlarının artması, birçoğunun dilenmesi, vatandaşın en büyük şikâyetleri arasında yer almakta.

   Diğer yandan Suriyelilerin şehir merkezi ve ilçelerde işyeri açtıkları da gözlemlenmektedir: Bu iş yerleri denetleniyor mu?

   Yetkilileri göreve çağırıyoruz.

Editör: Haber Merkezi