KGC Başkanı Sermet Çuhadar, konuşmasında şunlara yer verdi:

''Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘bir ulusun kurtuluşunun ancak ve ancak eğitim ile olabileceği’ inancındadır.

Bu düşüncenin somut örneği ve eylemi; Kurtuluş Savaşı’nın en yoğun olduğu o sancılı günlerde, bir yandan bağımsızlık mücadelesinin liderliğini yaparken diğer yandan da eğitim alanındaki başlattığı çalışmalardır.

Türk Eğitim Sistemi’nin oluşturulmasında ve geliştirilmesinde, söz konusu çalışmaların ürünü olan Maarif Kongresi ve Heyet-i İlmiye Toplantılarının çok büyük katkıları olmuştur. 15-21 Temmuz 1921 tarihleri arasında Sakarya Meydan Muhaberesi devam ederken Ankara’ya gelen Gazi, toplantıyı gerçekleştirmiştir.

Maarif Kongresinde alınan kararlar, o gününün eğitim ihtiyacını karşılamaktan çok, gelecekteki tam bağımsız ve çağdaş uygarlığı yakalamış Türkiye’nin güçlendirmeyi amaçlamıştır.

Maarif Kongresinde alınan kararlar;

Çocukları hayatta başarılı kılacak kabiliyette yetiştirmek için bir program hazırlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Dört sene olan ilköğretimin beş yıla çıkarılması gerekmektedir.

O zamana kadar uygulanan ilköğretim programları uygulamaya müsait değildir.

Halk eğitimi için, yüksek programlar yerine onlar için gerekli olan dil, din ve hesap dersleri okutulmalıdır.

Köy ve kentlerin ihtiyaçlarının farklı olması nedeniyle ilkokul programları farklı farklı hazırlanmalıdır.

Meslek derslerinin ilkokulda bütünüyle öğretilmesi mümkün değildir.

Bu kongrede alınan kararlar bugüne ışık tutmaktadır.

Bir ülkenin gelişmesi eğitime bağlıdır ve bunu gerçekleştirecek kişiler de öğretmenlerimizdir. Devlet olarak bize düşen görev, öğretmenlerimize gereken önemi vermemiz ve bu yaşam standartlarının yükseltilmesidir.

İşte Başöğretmen Atatürk’ün ışık saçan öğretmenleri, bu ülkenin gençleri size emanet ve sizlerin bu yoldaki mücadelesini yürekten kutluyorum.''

Editör: Haber Merkezi