Mehmet Akif Ersoy Kültür merkezi salonunda gerçekleştirilen 8 Mart Dünya kadınlar Günü konferansına Kahramanmaraşlı bayanların ilgisi büyük oldu. Hz. Hamza Kur’an Kursu öğreticisi Feyza Demir Minik okuduğu açılış Kur’an tilaveti ile gönülleri mest etti. Kur’an Kursu öğreticisi Nurhayat Hacıbebekoğlu Aygün programı güzel sunumuyla dinleyici bayanlardan tam not aldı.

Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammed Gevher selamlama konuşmasında Diyanet işleri başkanlığının kadına, aileye verdiği öneme değindi. Müftü Gevher İslam âlemi olarak çok önemli bir dönemden geçtiklerinin altını çizdi. İl Müftüsü Gevher; “Ülke olarak kadın ve çocuğuyla misafirimiz olan Suriyeli kardeşlerimize en iyi şekilde ensar olma durumundayız. Hatasız, huzursuz bir toplum bulmak mümkün değildir. Ama bizler bu zorlu günde onların yanında olmalıyız. Elindeki lokmayı paylaşmaktır. Mazlumun tek hamisi olan bu millet olan Ülkemizin insanları bunu fazlasıyla yapıyor. 28 Tır Bayırbucak Türkmenlerine yapılan yardımın duasını yaparak bu programa koşturduk. Şu anda burada Suriyeli annelerimiz, bacılarımız burada bizimle birlikteler. Onlara da hoş geldiniz diyor, Allah’tan tekrar yuvalarına dönmeleri için duada bulunuyorum.” 



Daha sonra konferansı için Diyanet İşleri başkanlığınca görevlendirilen Samsun Baş Vaizesi Saliha Kurt, “Göç bağlamında kadın ve dayanışma” konulu konuşmasında yardımlaşmanın önemine değindi. Vaize Kurt, elimizde olan iki ekmekten birini ensar olmanın onuruyla Ülkemizde bulunan muhacir kardeşlerimize bağışlamamız gerektiğini vurguladı. Baş Vaize Saliha Kurt konferansında şöyle dedi; “ Her insan hayatında göç yaşar. Burada bulunan Suriyeli Hanım kardeşlerimiz daha düne kadar kendi Ülkelerinde iş kadınıydı, ama bu gün buradalar. Dil bilmedikleri için psikolojileri bozulmuş durumdalar. Bu insanların, bayanların, göçmen kardeşlerimizin sadece sevgiye ihtiyaçları var. Bu bağlamda Ensar vasfına erişmeliyiz. Bir insanın sığındığı yerde istenilmemesi en zor olan bir durumdur. Peygamberimiz (S.a.v) bir hadisi şeriflerinde; “Kim sizden sığınma isterse ona sığınma hususunda yardımcı olunuz.” Buyuruyor.



Ülke olarak ağır bir imtihandan geçtiklerini de belirten Vaize Saliha Kurt bütün Peygamberlerin hayatında göç bulunduğunu söyledi. Kurt, “Kimse durduk yerde memleketini bırakmaz. İnsan sığınacağı yeri bilmelidir. Bizlere sığınan bu kardeşlerimizin kültürlerini anlamaya çalışalım. Ağır bir imtihandan geçiyoruz. Allah hepimizin yardımcısı olsun.”dedi. 

Vaize Saliha Kurt konuşmasına yapmış olduğu güzel duayla son verdi. İl Müftülüğü Aile irşat koordinatörü Şule Fatma Çiftçi tarafından Vaize Saliha Kurt’a yöresel hediye takdiminde bulunuldu. 

Kahramanmaraş İl Müftülüğü tasavvuf musikisi korosu bir birinden güzel seslendirdiği ilahi ve ezgilerle programa renk kattı.
Programa; Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammet Gevher, İl Müftü yardımcısı Davut Polat, Dulkadiroğlu Müftüsü İsmail Günay, İl Müftülüğü Din eğitim Uzmanı Ayşe Mernuş Tepebaşı, Diyanet-Sen Kadın Kolları başkanı Şenay Gök, Vaizeler, Kur’an Kursu öğreticileri ve öğrencileri ile Kahramanmaraşlı ve Suriyeli bayanlar katıldı.
HABER- KAMERA: HACI ALİ GÜNEÇIKAN

Editör: Haber Merkezi