Türk halkı terör saldırıları karşısında daha da kenetleniyor ve bundan pirim yapmaya çalışanlara asla pirim vermiyor. Ben bu alçakça yapılan terör saldırısında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yarılılarımıza acil şifalar diliyorum. Ailelerine Allah sabır versin. Bu son terör saldırısı olsun inşallah. Allah bir daha bizlere böyle acılar yaşatmasın” dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Mehmet İlker Çitil, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Çitil mesajında, “bugün vatanımızın dört bir yanında üstün bir görev bilinciyle hayatlarını hayat kurtarmaya vakfetmiş, gayeleri insanı yaşatmak olan tüm hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızın, özellikle doğu ve güneydoğu illerimizde roket atarların ve silahların gölgesinde görev yapmaya çalışan sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, görevi başında şehit edilen ve tüm ebediyete intikal etmiş sağlık çalışanlarımıza bu vesile ile Allahtan rahmet diliyorum. 14 Mart Tıp Bayramımız Kutlu Olsun” dedi.


Dr.Çitil; “Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde, Türkiye'de 2003'lü yıllarda yüzde 39 olan sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranlarını yüzde 76'lara kadar çıktı. Bu büyük bir başarıdır; bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin başarısıdır; bu, Türkiye'deki sağlık çalışanlarının başarısıdır. Eski Türkiye’de aziz milletimize reva görülen sağlık hizmetlerini hatırlayın; Deposunu doldurmadan hareket etmeyen 112 ambulanslarını, işçi memur gibi statüye bağlı sunulan sağlık hizmetlerini, ilaç ve muayene kuyruklarını, bir hasta odasında koğuş sistemiyle 8-10 hastanın tedavi edilmeye çalışıldığını hiç kimse unutmadı” şeklinde konuştu.


Çitil mesajının devamında şunları belirtti; “
14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'demodern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilmektedir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart o günden bu yana, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 
1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

Görüldüğü üzere milli ve manevi duygularla başlayan bu hareketin mensupları, bireyin en değerli varlığı olan sağlığı korumak için yemin eden, gecesini gündüzüne katarak çalışan başta hekimler olmak üzere bütün sağlık hizmeti çalışanlarıdır. Bir hekim olarak, 22 yıl sağlık hizmetlerinin çeşitli kademelerinde çalışmış bir sağlık personeli olarak bütün sağlık camiasının bayramını en içten duygularla tebrik ediyorum.


AK Parti İktidarlarımızda hareket noktamız Eşrefi Mahluk olan insana, yani milletimize hizmet etmek olmuştur. Şeyh Edebalinin Osman Gaziye nasihatinde belirttiği gibi, “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın” prensibini şiar edinmiş bir hizmet anlayışıyla uygulamaya koyduğumuz Sağlıkta Dönüşüm Programımızın çıkış ve hareket noktası “Önce İnsan” olmuştur. Hükûmet olarak insanı merkeze alan hizmet anlayışını geliştirirken ve özelikle sağlık alanında sessiz devrim niteliğinde pek çok başarıya imza atarken, bu başarılarının en önemli mimarları ve destekçileri tabiki sağlık çalışanlarımız olmuşlardır.  Ortaya koyduğumuz politikaları gerçekleştirme ve koyulan hedefleri başarma noktasında sağlık çalışanlarımızın gece gündüz demeden fedakarca yaptıkları çalışmalar çok önemlidir, çok kıymetlidir. Dolayısıyla, buradan Türk milletinin huzurunda, sizlerin huzurunuzda bütün sağlık çalışanlarına, insanımıza verdikleri sağlık hizmetinden dolayı, fedakârca çalışmalarından dolayı teşekkürü bir borç biliyorum, kendilerine şükranlarımı ifade ediyorum.
Bugün Hamdolsun, vatandaşımıza hak ettiği sağlık hizmetlerini veriyoruz. Eskiden hayal dahi edilemeyen uygulamalar bugün vatandaşlarımıza kesintisiz sunulmaktadır. Birkaç çarpıcı örnek vermek gerekirse;

·  Uçak, helikopter, deniz ve kar paletli ambulanslar, (Diyarbakır Sur’a gönderilen zırhlı ambulans dahil).

·  Yatalak ve ileri yaştaki vatandaşlarımıza sunulan evde sağlık ve bakım hizmetleri

·  Vatandaşlarımızın kamu-özel ayrımı olmaksızın tüm hastanelerden faydalanma imkanı,

·  Yapımları son hız devam eden modern şehir hastaneleri,

·  Anne ve bebek ölümlerinin önemli ölçüde aşağı çekilmesi,

·  Tamamı ücretsiz sunulan aşılama hizmetleri (ki: eskiden 7 hastalığa karşı aşılama yapılırken bugün 13 hastalığa karşı ücretsiz aşı uygulamaları yapıyoruz.)

·  Ülkemizde yeni doğanlara uyguladığımız fenilketönüri ve işitme gibi kapsamlı taramalar,

·   Kapsamını geliştirerek uygulamaya devam ettirdiğimiz Aile Hekimliği Uygulaması (ki, bunun ilk uygulaması da hamdolsun Kahramanmaraş’ımızda Mado Halk Sağlığı Merkezi adıyla hizmet vermeye başlamıştır. 12 Şubat 2016 tarihi itibariyle hizmete giren merkezimizde; 8 hekim, 1 TSM hekimi, diş hekimi psikolog, diyetisyen, 2 yardımcı sağlık personeli, 2 röntgen teknisyeni, 1 hizmetli, 2 laboratuvar teknisyeni ile sabah sekizden akşam sekize kadar poliklinik, enjeksiyon, pansuman, diş tedavisi, görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri verilmektedir.)

·  Yine sağlıklı yaşam kültürünü teşvik programları (örneğin obeziteyle mücadele programı kapsamında 2015 yılında 40.000 adet bisiklet dağıtıldı. Bu rakam 2016 da 250.000 olacak),

·  Diyabet önleme ve kontrol, tütünle mücadele programları gibi…)

·  Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, sağlık turizminin gelişmesiyle yurt dışı hasta sayısının her geçen gün artması ve burada sayamayacağım bir çok hizmet çok şükür vatandaşlarımıza eşit ve hızlı bir şekilde sunulmaktadır.

Her geçen gün değişen ve gelişen teknoloji ve imkanlara bağlı olarak kalitesi ve hizmet aralığı gelişerek artan sağlık hizmetlerinin yanı sıra programımızı geliştirirken hem insanımıza verilen hizmeti geliştirmeye devam edeceğiz hem de sağlık çalışanlarını önceleyen, sağlık çalışanlarının imkânlarını, özlük haklarını geliştiren iyileştirmelere devam edeceğiz” dedi.

Çitil son olarak; “Bir kez daha menfur terör saldırısını kınıyor ve bunu yapanlara ve arkasındaki şer  güçlere hükümetimiz en kısa sürede en iyi cevabını verecektir diyor saldırıda hayatını kaybedenlere  Allah’tan rahmet yarılara acil şifalar  yakınlarına ve Türk Milletimize sabır ve metanet diliyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi