Konukoğlu, Ziylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ziylan ile birlikte, Gaziantep Üniversitesi Teknopark Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği “Yerelden Küresele İnovasyon” konulu panele katıldı.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun’un yönettiği panelde konuşan Konukoğlu, eskiden “Japon malı tapon malı, bunu kimse kullanmamalı” denildiğini, o tarihte kalitesiz üretim yapan Japonların, gerçekleştirdiği yeniliklerle günümüzde kalitenin sembolü sayılabilecek üretim yaptığını söyledi.

Yenilikçi üretim yapmak için kişinin önce hayal etmesi, hayalini düşünceye, düşüncesini projeye dönüştürmesi, ardından da uygulamaya geçerek “icat çıkarması” gerektiğine vurgu yapan Konukoğlu, bir anısını paylaştı.



MAKBERİ DİNLERKEN BULUNAN İCAT
“SANKO’nun amiral gemisi tekstil sektörüdür. Kumaşta iplikten kaynaklanan apraj (kumaş üzerinde bulunan lekeli ve bozuk görüntü) olmaması çok önemli” diyen Konukoğlu, şöyle devam etti:

“İstanbul’da 1970’li yıllarda bir müşterimizden sürekli şikayet geliyordu. Gittim, ürünleri kontrol ettim. Kumaşlar sorunlu. İplikle, kumaşla haşır neşir oldum adeta. Üzerimi silkeledim ve çıktım. Canım sıkıldı, müşterimizle Muazzez Abacı’yı dinlemek için Maksim’e gittik. Abacı Makber’i seslendirirken ışık sistemi kapatıldı, neon ışıkları ile salon aydınlatıldı. Bir ara ceketime ve pantolonuma baktığımda pamuk ve iplik tozarını gördüm. Ve (Ben sorunu çözdüm) dedim. Sabahleyin Karaköy’den o mavi lambalardan alıp Gaziantep’e gönderdim. 

Fabrikada oda yaptırdık ve lambaları o odaya taktırdık. İplik ve kumaşları bu odada ışık altından geçirip, sorunsuz olanları satışa gönderdik. Böylece apraj sorununu çözdük. Bu da bir inovasyon. Bir süre sonra Sanko’nun ürünleri abrajsız diye talep daha da arttı. Mavi lamba sayesinde bu işin çok kaymağını yedik. Gezdiğiniz, dolaştığınız yerde insanların yaptığı işi kolaylaştırmaktır inovasyon. Babam rahmetli Sani Konukoğlu, ‘işi müşteri öğretir’ derdi. Müşteri söyler, sende düzelte düzelte iyisini yaparsın. Müşteri apraj sorununu dile getirmese, çözümü nasıl bulacaktık.”



“ÜRETİYORUZ AMA ÜRÜNÜ TİCARİLEŞTİREMİYORUZ”
Eskiden üniversiteler ve sanayicilerin bir araya gelemediklerini ve bundan da üniversiteler ve sanayicilerin yanı sıra ülkenin zarar gördüğünü kaydeden Konukoğlu, şöyle konuştu:

“Tekstilde yenilikçilik nasıl olur diye soruyorlar. 10-15 yıl önce İnegöl’deki kot fabrikamıza gittim. Fabrikayı gezerken personelin biri elinde kanca ile kotları yırtıyordu. Şaşırdım ve “Ne yapıyorsun” dedim. “Moda” dedi. Sonra fabrika müdürü, bunun diğer ürünlere göre 1,5 kat daha fazlaya satıldığını söyledi. Bu da bir yenilikçilikti aslında.



Türkiye’nin zayıf bir tarafı var. Üretiyoruz ama ürünü ticarileştiremiyoruz, geliştiremiyoruz. Nasıl ki güzel insanın daha güzeli var ise yenilikçiliğinde daha yenilikçiliği vardır. Biz 11 sektördeyiz. Bütün sektörlerde inovasyon yapmalısınız. Yoksa gelişemediğiniz gibi yerinde sayarsınız. Yerinde saymak da bir kayıptır.”

Panelin sonunda SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na ve Ziylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ziylan’a paylaşımlarından dolayı Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun tarafından plaket takdim edildi.
Editör: Haber Merkezi