Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz başkanlığında yapılan KMTSO Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısında, ekonomik gelişmeler ışığında şirketlerin alması gereken önlemler ve geleceğe dönük adımlar hakkında görüşmeler gerçekleştirildi.

Toplantıya, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun’un yanı sıra, Yönetim Kurulu Başkan V. Şahin Balcıoğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri ve Meclis üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, şirketlerin önümüzdeki dönemde izlemesi gereken politika ve özellikle finansman konusunda dikkat etmelerinde yarar bulunan hususlara değinerek, şirket sermayelerinin farklı alanlara, gayrimenkule aktarılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Öksüz şöyle konuştu: “Biliyorsunuz iş dünyamız son 5, 6 aydır özellikle de son 3 aydan beri çok çalkantılı bir dönem geçiriyor. İki konu üzerinde ben hassasiyetle durmuştum. Son olaylarda bunlar meydana geldi. Dedik ki, birinci olarak şirketlerin kazancını gayrimenkule yatırmayın, şirketleri zayıflatmayın, ikinci olarak ise uzun vadeli krediler alın. Her şirketin yapısı hepimizin bünyesi gibidir.

Esas görev bize düşüyor yani patrona düşüyor. Bir kere zarar ettiğimiz yeri kangren gibi kesip atacağız. Bunların çok iyi planlanması lazım. Şimdi şu anlaşıldı ki, Türkiye’deki bu ekonomik dalgalanma kesinlikle siyasi amaçlı. Batıyla olan işler biraz düzelince bunlar da biraz gevşedi. Ama ne oldu, düzen bozuldu. Yeniden bu düzeni tesis etmeliyiz. Burada en büyük görev sizlere bizlere sanayicinin kendisine düşüyor. Benim naçizane tavsiyem, zarar edilen işlerin sakın üzerine gitmeyin. Her gün biraz daha maliyetle size gelir. Devlet olarak da işletmeleri büyütmek için destek olunmalı. Biz ağacı büyütelim ki bol meyve alalım, devlet de bol vergi alsın.”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Kasım ayı çalışmaları hakkında bilgi veren KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ise iş dünyasının en güçlü temsilcileri arasında yer alan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrin kalkınmasına öncülük etmek, katma değerli alanlarda gelişimini sağlamak hedefi ile çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Zabun şöyle konuştu: “Özel sektörün sorunlarını, şehrimizin taleplerini, zamanında ve doğru adımlarla her fırsatta ve her platformda dile getiren, çözüm arayan, şehrimizin sanayisinden turizmine, tarımdan çevreye her alandaki sıkıntıların takipçisi olan bir oda olarak sizlerle birlikte tüm gücümüzü ortaya koymak sureti ile çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz.

Çok şükür ki, Odamızın öncülüğünde iş dünyamız, teşvikleri de doğru şekilde kullanarak Türkiye’nin en büyük kuruluşlarının yarıştığı 1000 sanayi kuruluşu arasında 26 sanayi kuruluşu sayesinde en çok şirketi bulunan, en başarılı 8. Şehir unvanını kazanmıştır.

Bu yönüyle artık Türkiye ekonomisinin as kadrosunda mücadele eden bir Kahramanmaraş doğmuştur.”

Kahramanmaraş’ın ihracatı hakkında bilgiler veren Zabun, “ihracatta 1 milyar doları aştık. Son 12 aylık dönemde yüzde 10’luk büyüme ile 1 milyar 23 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bunun için çok çabaladık, şirketlerimizle birlikte yurtdışı çalışma ve fuar ziyaretlerinden dış ticaret eğitim programlarına birçok faaliyetlerimizle ihracattaki gelişimi sürdürülebilir hale getirmeye çalıştık. Diğer yanda ise, uluslararası Kahramanmaraş tekstil makineleri fuarımız, uluslararası tekstil zirvesi ve sim sırma temalı defile programımız ile şehrimizin ticaret, ihracat, tasarım ve moda kabiliyetini geliştirmek adına önemli projelere imza attık. Yatırımda, üretimde, finansmanda ve ihracatta, ihtiyacı olduğu her alanda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin yanında yer alıyor, hizmet yelpazemizi sürekli olarak genişletiyoruz.” dedi.

Tarım konusuna değinen Zabun şöyle konuştu: “Şehrimizin bir başka stratejik sektörlerinden birisi de hiç şüphesiz tarım. Her ne kadar Odamız çalışma alanı olarak tanımlanmasa da bizim için tarım vazgeçilemez bir sektör. Bu anlayış çerçevesinde, Kahramanmaraş’ta tarımsal üretimin geliştirilmesi, verimliliğin artırılması, tarım ile iştigal eden kesimin refah düzeyinin yükseltilmesi, tarım ithalatının azaltılıp, ihracatın güçlendirilmesi için hazırladığımız raporları, tarım ve orman bakanımıza ileterek çözüm yolları aradık. Yine, tarımda pazarlama kabiliyetinin artırılması bakımından önem verdiğimiz Kahramanmaraş Tarım Fuarı, inanıyorum ki bu alanda üretici ve tüketiciyi biraraya getirerek şehrimiz için yeni pazarların kapısını aralamaktadır.” 

Kahramanmaraş’ın ekonomide daha üst sıralara yükselmesi adına Ticaret ve Sanayi Odası’nın tüm organları ile birlikte bir bütün olarak çalışmasının önemine değinen Zabun konuşmasını şöyle sürdürdü: “Meslek komiteleriyle, meclisiyle, yönetimiyle Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, kaliteli ve hızlı hizmet kabiliyetini güçlendirerek, temsil gücünü artırarak yoluna devam etmektedir. Bu anlamda, meslek komitelerimizin çalışmaları bizim için önem arz ediyor. Şehrimizin sektörel konularını istişare etmek, koordinasyonumuzu, işbirliğimizi pekiştirmek adına gerçekleştirdiğimiz toplantılarda odamızın vizyonuna ciddi katkılar sağlanmaktadır. Aynı şekilde, şehrimizin ekonomik büyümesini sürdürmek adına paydaş kuruluşlarımızın da katılımı ile sektörlerimizin sorunlarını masaya yatırarak önem arz eden konuları tartışıyor, hep birlikte çözüm arıyoruz. Tüm bu istişare toplantılarımızda mutabakata varılan, Kahramanmaraş’ın önündeki engelleri kaldırmak ve daha fazla üretim ve ihracat yapmak için geliştirdiğimiz önerilerimizi Ankara’ya taşıyor, gerek milletvekillerimiz gerekse bakanlarımızla birlikte neler yapılabileceğini değerlendiriyoruz. Amacımız, Kahramanmaraş’ın kahraman insanlarına daha modern, daha güçlü bir şehir ve daha yüksek bir yaşam kalitesi sunmak. Şehrimizin ekonomide daha üst sıralara yükselmesi adına odamızın tüm organları ile birlikte bir bütün olarak çalışmasının, geçmişte birçok örneği olduğu üzere çok faydalı olduğuna inanıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi