Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Şirketleri Anayasası Semineri” ne konuşmacı olarak katılan Büyükhelvacıgil, yaşanan terör olaylarının bir an önce son bulmasını istedi. 
Kahramanmaraş’ın 18 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirten Mevlüt Büyükhelvacıgil Aile şirketlerinin devamlılığını sağlamak ve gelecekte var olmasının yollarını anlattı.

Büyükhelvacıgil şöyle konuştu: “1926 yılında kurulan yaşı neredeyse Cumhuriyet ile aynı olan Ticaret ve Sanayi Odası davetinden onur duydum. Türkiye ekonomisinin itici gücünü oluşturan aile şirketi üyeleri ile çok güzel bir paylaşım ortamı oluşturmuş bulunuyoruz. Kahramanmaraş pek çok doğal zenginliği ile sadece Türkiye’nin değil dünya şehri olma potansiyeli ile gurur duyacağımız bir il. Dünya’da aile şirketleşmesi oranı yüzde 90. Bazı şehirlerimizde ise bu oran yüzde 95’lere kadar çıkıyor. Ülkemizin başarısı aile şirketlerinin başarı ile devam etmesiyle sağlanacak. Aile şirketleri ne kadar güçlü olursa kurumsallaşma süreci de ne kadar önce yapılırsa ilerleme daha da hızlanacak. Kahramanmaraş bu gün ve yarım güneş gibi parlamaya devam edecek” 



DEĞİŞİME AYAK UYDURMAK GEREKİYOR
“Dünya ve Türkiye ekonomisinin yaklaşık %90-95’ini oluşturan aile şirketleri genellikle 1-2 nesil sonra dağılma tehlikesi ile karşı karşıya geliyor” diyen Büyükhelvacıgil şunları dile getirdi: “Dünya çapında yapılan araştırmalara göre aile şirketlerinin sadece %3’ü dördüncü nesile ulaşabiliyor. Ekonomi için büyük bir risk oluşturan bu duruma etki eden pek çok faktör bulunuyor. Yönetim faaliyetleri ve yetkileri aile bireylerinde toplanan, klasik yöntemlerle idare edilen, kurumsallaşamayan, eski ve yeni kuşakları arasında görüş ayrılıkları bulunan, kendi içinde çatışma yaşayan aile şirketleri, değişim sürecinin getirdiği yenilik ve gelişmelere uyum gösteremeyerek dağılma noktasına geliyor. Profesyonel kadrolar da kurumsallaşamayan aile şirketlerinde görev almaktan kaçınıyor. Aile şirketleri bu tehlikeye karşı ‘Aile anayasası ve kurumsallaşarak’ oluşturarak önlem alabiliyor. ‘Şirketin geleceğini şansa bırakmayan, şirketlere özel hazırlanan yazılı kurallar bütünü’ olan ‘aile anayasası’ aile kültürünün korunarak, şirketin kurumsallaşmasına, yeni ürünler ve hizmetler geliştirerek geleceğe emin adımlarla ilerlemesine destek sağlıyor” 

DR. MEVLÜT BÜYÜKHELVACIGİL KİMDİR
128 yıldır kendi işini yürüten ve bugün Türkiye’nin en büyük 500 kurumu arasında yer alan Helvacızade Gıda İlaç Kimya San. Tic. A.Ş.’nin 3. Kuşak üyesi, Helvacızade A.Ş.’nin CEO’su Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil’in “aile anayasası” konusundaki çalışmaları dünyada ve Türkiye’de büyük ilgi görüyor. Helvacızade A.Ş.’nin kurumsallaşma sürecinde bu alandaki bilimsel kaynak eksikliğini görerek aile şirketleri konusunda doktora yapan Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, aile şirketlerine 40 yıllık ticari deneyimi, kitapları ve seminerleri ile rehberlik ediyor. Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil’in, 7 yıl süren çalışmaları sonucu hazırladığı kitaplarında Helvacızade Aile Anayasası’nın önemli bir bölümü de paylaşılarak aile şirketlerine somut bir kaynak sunuluyor.
Editör: Haber Merkezi