Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Tekstil Bölümü, tekstil sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli mühendis talebinin karşılanması amacıyla eğitim sisteminde büyük değişiklikler yaptı.

Kısaca KSÜ Tekstil Mühendisliği…


   Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde Tekstil Mühendisliği Bölümü ilk öğrencilerini 1996 yılında alarak eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. İlk mezunlarını 2000 yılında veren bölüm, 2002 yılından bu yana lisansüstü eğitim vermektedir. 2012-2013 eğitim-öğretim dönemi itibar ile de yüksek lisans ve doktora programı, Gaziantep Üniversitesi ile ortak yürütülmektedir.

   Çift ana dal programı ile fakültede yer alan diğer bölümlerden sadece fark derslerini alarak 2 ayrı mühendislik diploması imkânı KSÜ Tekstil Mühendisliği bölümü tarafından sunulmaktadır.

   Erasmus Programı dâhilinde yurtdışı üniversiteleri ile ikili anlaşma yapılarak öğrencilerin 1 veya 2 yarıyıl süresince öğrenimlerini yurtdışında sürdürmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca öğrenciler zorunlu yaz stajlarını da bu program dâhilinde yurtdışında yapabilmektedir.

   Avşar Yerleşkesi’nde, Üniversite Sanayi Kamu İş Birliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ÜSKİM) bulunan tekstil laboratuvarlarında çeşitli test-analiz hizmeti verilmekte ve büyük bütçeli tekstil Ar-Ge projeleri yürütülmektedir.


Öğrencilere Zorunlu İngilizce Dil Eğitimi



   Tekstil Mühendisliği bölümünde 2014-2015 eğitim-öğretim yılından  itibaren Zorunlu İngilizce Hazırlık Eğitimi verilmeye başlanacak. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), hazırlık sınıfında ilk 3’e giren öğrencilere İngiltere veya Malta’da 1 ay dil kursuna gönderecektir.

   Bölümde, hazırlık sonrası 1. sınıfta temel bilimler ve bölüme giriş dersleri verilmektedir. 2. ve 3. sınıfta makine ve tekstil mühendisliği ile ilgili temel ve ayrıntılı bilgiler içeren dersler verilmektedir, bu sınıfların sonunda 1 aylık zorunlu yaz stajları yapılmaktadır. 5. , 6. ve 7. yarıyıllarda öğrenciler uzmanlaşmak istediği alana yönelik seçmeli dersleri alarak eğitimine devam etmektedir.




Başarılı Öğrencilere Burs İmkânı



   KMTSO, 2014-2015 eğitim-öğretim yılından başlamak üzere LYS’de  Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde Tekstil Mühendisliği Bölümü’nü ilk 20 kişi içerisinde kazanan öğrencilere, hazırlık da dâhil olmak üzere, 5 yıl ve yılın 8 ayı olmak üzere, 300 TL/ay burs verecektir. Bu burs miktarı yıldan yıla artış gösterecektir.



Tekstilde Uygulamalı Mühendislik Eğitimi



   Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencileri, uygulamalı mühendislik eğitimi ile iş ortamında eğitim-öğretim olanağına kavuşurken, tekstil sanayisinin ihtiyaç duyduğu daha nitelikli mühendis talebi de karşılanmış olacak.


   Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, Tekstilde Uygulamalı Mühendislik Eğitimi’ne (TUME) 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında başlayacak. TUME, öğrencilerin öğrenimlerinin son dönemini işletmede çalışarak geçirmeleri esasına dayanan bir program. Uygulama, bölgede bulunan tekstil işletmelerini ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden mezun durumunda bulunan son sınıf öğrencilerini kapsıyor. Bu program, Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirmeyi, işletmenin nitelikli eleman teminini ve mezunların istihdamını kolaylaştırmayı hedefliyor.



Tekstil Mühendisi Nerelerde Çalışır?



   Tekstil mühendisleri tekstil fabrikalarında; üretimde (iplik, kumaş, boya-terbiye, konfeksiyon)  mühendis ve yönetici olarak, satış ve pazarlama bölümünde bölge temsilcisi ve yöneticisi olarak çalışabilmektedir. Ayrıca, tekstil ürünleri ve makinaları ile ilgili müşteri temsilciliklerinde, ürün geliştirme (Ür-Ge) ve araştırma-geliştirme (Ar-Ge) bölümlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında araştırmacı ve yönetici olarak çalışabilmektedir. Bunlara ek olarak; Sanayi Odaları, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, diğer bakanlıklarda da tekstil mühendisi olarak görev alabilmektedirler.

Editör: Haber Merkezi